Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Jedz Smacznie i zdrowo
2
Program edukacyjny Jedz Smacznie i Zdrowo
Ogólnopolski program edukacyjny Jedz Smacznie i Zdrowo organizowany przez markę WINIARY skierowany jest do uczniów gimnazjów oraz nauczycieli w całym kraju. Działania skupiają się na 4 obszarach: uczulanie na problem marnowania żywności edukacja i utrwalanie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, które ma bezpośredni wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie człowieka zachęcanie młodych ludzi do samodzielnego przygotowywania posiłków i spożywania ich w rodzinnym gronie (zmiana nawyków) zmobilizowanie nauczycieli do uświadamiania uczniom potrzeby zdrowego odżywiania
3
7% gimnazjów z całego kraju
30.000 uczniów Sukces I edycji Wyedukowano blisko gimnazjalistów uczyło się, grało i spożywało prawidłowo zbilansowane posiłki w Road Show Truck Zaangażowano 7% gimnazjów z całego kraju Rozdaliśmy 20 tablic multimedialnych 50 odwiedzin Road Show Trucka w szkołach
4
Ważni partnerzy Federacja Polskich Banków żywności
Federacja, która przeciwdziała marnowaniu żywności i walczy z niedożywieniem, była oficjalnym partnerem społecznym programu. Minister Edukacji narodowEJ Honorowy patronat, dzięki któremu program był bardziej prestiżowy, to gigantyczny sukces. Bowiem zazwyczaj MEN niechętnie angażuje się w akcje organizowane przez komercyjne firmy. Polskie Towarzystwo nauk żywieniowych Ich eksperci pomogli w przygotowaniu scenariuszy lekcji, które stanowiły jeden z ważniejszych elementów programu WYDZIAŁ NAUK O Żywieniu człowieka i konsumpcji W ramach współpracy z Wydziałem będą przygotowywane artykuły na temat żywienia oraz zajęcia edukacyjne dla uczniów jako nagroda w programie.
5
Edukacja gimnazjalistów
SCENARIUSZE LEKCJI Przygotowaliśmy 7 scenariuszy lekcyjnych na temat zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności ZESTAWY DYDAKTYCZNE Nauczycielom otrzymają zestawy zawierających plakaty, plansze edukacyjne, scenariusze oraz upominki dla uczniów STRONA Rozbudowany kontent edukacyjny (artykuły, quizy, przepisy) Aktywne wykorzystanie dietetyka w komunikacji z uczniami
6
wycieczki do Warszawy na warsztaty zestawów kulinarnych dla klas
Nagrody Główna 2 wycieczki do Warszawy na warsztaty Wyróżnienie 30 tablic multimedialnych Dodatkowa 40 zestawów kulinarnych dla klas
7
Social media Na profilu skierowanym do gimnazjalistów będziemy:
Stale komunikować na temat przebiegu programu Organizować konkursy z nagrodami (połączone ze stroną www) Udzielać wskazówek na temat zdrowego odżywiania Zamieszczać przepisy kulinarne Informować na temat różnych wydarzeń i ciekawostek związanych z celami programu
8
Wręczanie tablic W 30 zwycięskich szkołach zorganizujemy spotkania, na których: Oficjalnie wręczymy tablice multimedialne Dietetyk przeprowadzi zajęcia z wykorzystaniem tablicy Zaprosimy media, przedstawicieli władz lokalnych oraz kuratoriów Rozdamy upominki uczniom i nauczycielom Przeprowadzimy szkolenie z obsługi tablicy dla nauczycieli
9
Ramy czasowe II edycji Wysyłka zestawów, edukacja uczniów:
– Konkurs główny – zgłoszenia: – Konkurs główny – ogłoszenie wyników: Konkurs główny – wręczenie nagród: Maj – wycieczki dwóch klas do Warszawy Czerwiec 2012 – oficjalne wręczenie tablic w szkołach
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.