Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

JESTEŚ TYM CO JESZ ! Angela Poznańska, klasa 3 TH.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "JESTEŚ TYM CO JESZ ! Angela Poznańska, klasa 3 TH."— Zapis prezentacji:

1 JESTEŚ TYM CO JESZ ! Angela Poznańska, klasa 3 TH

2 Wieczne postanowienia
Każdy z nas wiecznie sobie postanawiał : „ Od jutra zacznę dietę” „ Od jutra zacznę zdrowo jeść” „ Od jutra pójdę na siłownię” „ Od jutra zmienię nawyki żywieniowe” STOP!!! Zacznij to już teraz i dziś ! Zobacz co działa źle na Twoje zdrowie i formę, a co dobrze ! 

3 Wiedza na temat jedzenia
Większości z nas wydaje się, że doskonale wiemy co jeść, jak jeść, w jakich porcjach. Myślimy, że zjedzenie śniadania, przekąski, obiadu, czy kolacji, to sprawy nad którymi nie musimy się długo zastanawiać. Jednak w tych czynnościach co druga osoba popełnia błąd!

4 Śniadanie ŚNIADANIE JEST NAJWAŻNIEJSZE! Ono daje nam energię na
cały dzień. Jedno ze zdrowszych śniadań powinno się składać z: pełno ziarnistego pieczywa, delikatnej szynki, warzyw, jajek, jogurtu naturalnego. Wysuszone owoce daktyle , banany , rodzynki , orzechy idealnie się nadają do naszego musli! Pamiętajmy ! Śniadanie jest najważniejsze, a unikanie go może przyczyniać się do nadwagi i złego samopoczucia.

5 Unikajmy tego na śniadanie
Powinniśmy unikać: słodkich płatek typu nestle, drożdżówek, tłustego, smażonego mięsa, parówek złej jakości, napoi gazowanych. Owoce powinniśmy jeść na drugie śniadanie

6 Mięso najlepiej przygotowywać na grillu lub piekąc.
Obiad też ważny Codzienny zdrowy obiad powinien składać się z: 40% mięsa najlepiej chudego, 40% różnego rodzaju warzyw, sałatki, brokuły, szpinak, które zawierają cenne składniki dla naszego organizmu 20% to ewentualnie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Mięso najlepiej przygotowywać na grillu lub piekąc.

7 Batoniki , chipsy , cukierki mają ogromną ilość tłuszczy i cukrów !
Uwaga na przekąski Patrząc na ten obrazek myślimy pyszności ! Jednak te „pyszności” nie są naszymi przyjaciółmi. W zdrowym trybie życia powinniśmy o nich zapomnieć. Nadmierna ilość słodyczy może nieść ze sobą zdrowotne konsekwencje . Batoniki , chipsy , cukierki mają ogromną ilość tłuszczy i cukrów !

8 Zdrowe podjadanie Podjadanie i przekąski mogą być zdrowe - to zależy tylko od nas, co wybierzemy dla siebie. Jabłka, jogurt naturalny, marchewki, rodzynki, pestki słonecznika, twarożki idealnie się nadają na przekąskę. Są bogate w błonnik, białko, zaspakajają apetyt oraz działają pozytywnie na nasz organizm.

9 Marchewka Marchew 100g-27kcal Regularne jedzenie marchwi nadaje cerze lekko opalony odcień. Jest ona bogatym źródłem beta- karotenu, który ma właściwości antyrakowe, dobrze wpływa na wzrok, świetnie działa na żołądek, pomaga przy zaparciach, przynosi ulgę przy wzdęciach.

10 Jabłka Mają dużo błonnika, który daje uczucie sytości, poprawia trawienie. Zawierają wapń, krzem mające dobry wpływ na włosy i paznokcie. Polecane są palaczom: pomagają wyeliminować toksyny z organizmu.

11 Jogurt Zamiast owocowych wybieraj naturalne. Sprawdź czy zawierają bakterie probiotyczne poprawiające odporność organizmu. Unikaj jogurtów, które mają długi spis składników podanych na etykiecie produktu.

12 Fast food zbędny w naszym życiu
Różnego rodzaju fast food naprawdę nie jest potrzebny naszemu organizmowi. Hamburgery , frytki , pizza , kebab zawierają ogromne ilości tłuszczu i węglowodanów, które są głównym sprzymierzeńcem otyłości . Produkty te dostarczają naszemu organizmowi „pustych” kalorii, a nie wartości odżywczych.

13 Uważajmy na produkty „light”
Aby produkt był „light” jego zawartość powinna być obniżona o 30% w odniesieniu do chociaż jednego składnika. Najczęściej jest to cukier, lub tłuszcz co znacznie zmniejsza ilość kalorii. Jednak producenci często oszukują zmniejszając ilość jednego składnika, a zwiększając ilość drugiego. Pułapka to słodycze „light”, w których cukry zastąpione zostały tłuszczem. Efekt: cukru nie ma, ale kaloryczność produktu jest jeszcze większa ! UWAGA!

14 Dobre rady na pyszne smaki
Eksperymentuj w kuchni – jest wiele przepisów na lekkie dania. Mięso piecz, grilluj lub gotuj na parze. Zupy gotuj na wywarze z indyka lub kurczaka, a zamiast śmietaną zalewaj mlekiem. Stosuj dużo przypraw świeżych lub suszonych.

15 Postaw na sport ! Gdy już podjęliśmy decyzję o zdrowym jedzeniu postawmy na sport. Dzięki niemu jeszcze szybciej spalamy zbędną tkankę tłuszczową. Może to być siłownia , fitness, piłka nożna , siatkówka , bieganie… Wybór należy do CIEBIE!

16 ŹRÓDŁA : „Encyklopedia zdrowych posiłków” przygotowana na podstawie miesięcznika „Zdrowie” oraz serwisu


Pobierz ppt "JESTEŚ TYM CO JESZ ! Angela Poznańska, klasa 3 TH."

Podobne prezentacje


Reklamy Google