Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGabryŝ Wawrzynowicz Został zmieniony 10 lat temu
1
Zasadnicza Szkoła Zawodowa przy Zespole Szkół i Placówek Specjalnych w Jeleniej Górze
2
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
3
Nauka w naszej szkole trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje: przedmioty ogólnokształcące, przedmioty zawodowe, język niemiecki zawodowy, zajęcia praktyczne ( kucharze - na ternie szkoły ) praktykę zawodową ( pracownik pomocniczy obsługi hotelowej – w hotelach, pensjonatach itp.) Na zakończenie szkoły uczniowie potwierdzą swoje kwalifikacje zdając egzamin zawodowy.
4
ZAWÓD KUCHARZ
5
W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Do sporządzanie różnych potraw, ciast, napojów i deserów według ustalonych norm i receptur,
6
Przechowywanie żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
7
Wykonywanie czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.
8
Perspektywy zawodowe Kucharz po zakończeniu szkoły może pracować:
w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
15
ZAWÓD PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
16
Absolwenci w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej będą posiadali umiejętności potrzebne do wykonywania następujących zadań zawodowych: prac porządkowych w części noclegowej hotelu, prac pomocniczych związanych z obsługą konsumenta, przygotowywanie surowców, sporządzaniem potraw i napojów, obsługi wyposażenia technicznego hotelu
17
prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych,
pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych, czynności porządkowych w części gastronomicznej obiektu noclegowego,
18
Perspektywy zawodowe Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej po zakończeniu szkoły może pracować: hotelach pensjonatach ośrodkach wypoczynkowo-rekreacyjnych sanatoriach motelach domach wycieczkowych ośrodkach wczasowych kempingach zajazdach schroniskach
22
Zespół Szkół i Placówek dysponuje nowoczesna pracownią do kształcenia w zawodzie kucharz i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
24
Nasi uczniowie reprezentują szkołę w : konkursach ( recytatorskich , gastronomicznych, fotograficznych itp. ) zawodach sportowych.
25
ZAPRASZAMY DO ZAWODÓWKI
Opracował: Tomasz Kolczyński
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.