Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałPrzybysław Murawski Został zmieniony 6 lat temu
1
Hodowla bydła ras mlecznych w Polsce KRZYSZTOF GAŁĄZKA 2016
2
Struktura rasowa krów wpisanych do ksiąg w 2015 r. stan na 31.12.2015
Rasa phf odmiana HO ,05% Rasa phf odmiana RW ,66% Simentalska SM ,38% Polska czerwona RP ,41% Jersey JE ,14% Montbeliarde MO ,41% Białogrzbieta BG ,07% Polska czarno-biała ZB ,28% Polska czerwono-biała ZR ,53%
3
Struktura rasowa krów wpisanych do ksiąg w 2015 r. c.d.
Brown Swiss ,04% Szwedzka czerwona ,03% OGÓŁEM ,00%
4
KROWY WPISANE DO KSIĄG 2004 - 2015
5
WZORCE RASOWE WZORZEC RASY ZAWARTY JEST W PROGRAMIE HODOWLANYM DLA KAŻDEJ RASY ODRĘBNIE WZORZEC OPISUJE UMASZCZENIE ORAZ CECHY TYPU I BUDOWY DLA KAŻDEJ RASY PROWADZONA JEST KSIĘGA HODOWLANA
6
WZORCE RASOWE Rasa PHF odmiana HO, typ mleczny- kształt ciała zbliżony do trójkąta, harmonijna szlachetna budowa, wysokość w krzyżu pierwiastki cm, krowy dorosłej cm, umaszczenie niejednolite czarno-białe, ciemne racice. Umięśnienie płaskie, wklęsłe. Klatka dobrze wysklepiona, pojemny brzuch, żebra płaskie, ukośnie i szeroko rozstawione. Mocna linia grzbietu. Zad długi, szeroki, lekko pochylony. Nogi równolegle i szeroko ustawione, suche mocne stawy. Wymię pojemne, silnie i wysoko zawieszone.
7
Rasa PHF odmiana HO
8
WZORCE RASOWE Rasa PHF odmiana RW, typ mleczny - kształt ciała zbliżony do trójkąta, harmonijna szlachetna budowa, wysokość w krzyżu pierwiastki cm, krowy dorosłej cm, umaszczenie niejednolite czerwono-białe, ciemne racice. Umięśnienie płaskie, wklęsłe. Klatka dobrze wysklepiona, pojemny brzuch, żebra płaskie, ukośnie i szeroko rozstawione. Mocna linia grzbietu. Zad długi, szeroki, lekko pochylony. Nogi równolegle i szeroko ustawione, suche mocne stawy. Wymię pojemne, silnie i wysoko zawieszone.
9
Rasa PHF odmiana RW
10
WZORCE RASOWE Rasa jersey (JE), typ mleczny – wysokość w krzyżu cm (odpowiednio do wieku), umaszczenie jednolite od jasno cielistego do ciemnobrunatnego, charakterystyczna biała obwódka wokół ciemnej śluzawicy, dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała oraz ciemna pręga wzdłuż grzbietu. Harmonijna, szlachetna budowa, skóra cienka, wyraźnie rysujący się kościec, płaskie umięśnienie, żywy temperament..
11
Rasa jersey
12
WZORCE RASOWE Rasa simentalska (SM), typ mięsno-mleczny i mięsny – wysokość w krzyżu cm ( dorosła), sylwetka zbliżona do prostokąta mięśnie wypukłe, wyraźnie zaznaczone, uma- szczenie łaciate, dopuszczalne dropiate, na białym tle duże lub drobne łaty od bułkowo żółtych do czerwonych, łaty barwne rozmie- szczone są na szyi, grzbiecie, bokach i zadzie, barwna nasada ogona. Głowa, brzuch, wymię, nogi i dolna część ogona biała. Dopuszczalne jednostronne lub obustronne barwne okulary. Rogi woskowo żółte, jasne racice.
13
Rasa simentalska
14
WZORCE RASOWE Rasa montbeliarde (MO), typ mięsno-mleczny – wysokość w krzyżu cm ( cm dorosła), bydło w typie kombinowanym, kształt ciała zbliżony do prostokąta, profile mięśni wypukłe, dobrze zaznaczone. Umaszczenie łaciate, na białym tle łaty duże lub drobne od bułkowo żółtych do czerwonych, łaty barwne rozmieszczone na szyi, grzbiecie, bokach i zadzie, barwna nasada ogona. Głowa, brzuch, wymię, nogi i dolna część ogona biała, dopuszczalne jednostronne lub obustronne barwne okulary, rogi woskowo żółte, jasne racice.
15
Rasa montbeliarde
16
WZORCE RASOWE Rasa białogrzbieta (BG), typ kombinowany - wysokość w krzyżu 130 cm, umaszczenie czarne, rzadziej czerwone z białym pasem na grzbiecie, wąskim w kłębie i rozszerzającym się ku zadowi. Brzeg barwnego obrzeża nieregularny. Brzuch i wewnętrzna strona nóg łaciata lub drobno nakrapiana.
17
Rasa białogrzbieta
18
Rasa białogrzbieta
19
WZORCE RASOWE Rasa polska czerwona (RP), typ mleczny – wysokość w krzyżu cm ( cm dorosła), kształt ciała zbliżony do prostokąta. Profile mięśni dobrze zaznaczone. Umaszczenie jednolite od czerwonego poprzez wiśniowe do brunatnego. Śluzawica i racice ciemne, ale dopuszcza się jasną śluzawicę. Rogi siwe, na końcu ciemne. Wymię ciemne. Harmonijna, szlachetna budowa o wyraźnie zarysowanym kośćcu, żywy temperament.
20
Rasa polska czerwona
21
WZORCE RASOWE Rasa polska czerwono-biała (ZR), typ mięsno-mleczny – wysokość w krzyżu pierwiastki cm, krowy dorosłej cm, kształt ciała zbliżony do prostokąta. Typ mięsno – mleczny, w proporcji 50:50 Umaszczenie niejednolite, czerwono-białe, racice ciemne. Maksymalny dopuszczalny dolew krwi hf dla cieliczek i krów wpisywanych do ksiąg od roku 2013 i dalszych stanowi 37,5 %. Natomiast dla nowych krów kwalifikowanych do programu ochrony zasobów genetycznych – 25% hf
22
Rasa polska czerwono-biała
23
WZORCE RASOWE Rasa polska czarno-biała (ZB), typ mięsno-mleczny - wysokość w krzyżu: odpowiednia do wieku zwierzęcia; optymalny wzrost pierwiastki to cm, a krowy dorosłej cm, umaszczenie: niejednolite, czarno-białe, racice ciemne. Typ mięsno – mleczny, w proporcji 50:50 Umaszczenie niejednolite, czerwono-białe, racice ciemne. Maksymalny dopuszczalny dolew krwi hf dla cieliczek i krów wpisywanych do ksiąg od roku 2013 i dalszych stanowi 37,5 %. Natomiast dla nowych krów kwalifikowanych do programu ochrony zasobów genetycznych – 25% hf
24
Rasa polska czarno-biała
25
WZORCE RASOWE Rasa Brown Swiss (BS) - wysokość w krzyżu: odpowiednia do wieku. Optymalny wzrost krowy dorosłej cm. Typ kombinowany, w dopuszczalnym stosunku 50:50 (najlepiej mleczność do mięsności 60:40). Umięśnienie wypukłe, profile wyraźne. Umaszczenie brunatne o różnych odcieniach z jasną otoczką wokół śluzawicy oraz bielą wokół oczu i uszu. Na grzbiecie występuje biała pręga oraz plamy na brzuchu. Skóra, końce rogów oraz śluzawica i racice są ciemne. Praca hodowlana odbywa się na poziomie stad, nasienie buhajów wyłącznie z importu.
26
Rasa Brown Swiss - BS
27
WZORCE RASOWE Rasa Szwedzka Czerwona (SR) - powstała z połączenia bydła Szwedzkiego Ayshire i Czerwonego Szwedzkiego. Główne zalety: dobra płodność, łatwość wycieleń oraz zdrowotność wymienia. Wysokość w krzyżu krowy dorosłej: cm. Typ mleczny. Kształt ciała zbliżony do trójkąta, umięśnienie płaskie. Umaszczenie jednolite czerwone lub niejednolite czerwone z mniejszymi lub większymi białymi łatami, wymię jasno umaszczone z ciemniejszymi odmastkami z tyłu u góry wymienia. Praca hodowlana odbywa się na poziomie stad, nasienie buhajów wyłącznie z importu.
28
Rasa Szwedzka Czerwona - SR
29
KSIĘGI DLA BYDŁA HODOWLANEGO RAS MLECZNYCH
30
Księgi dla bydła hodowlanego ras mlecznych
Cel prowadzenia ksiąg dla zwierząt hodowlanych: Księgi zwierząt hodowlanych prowadzi się w celu ewidencjonowania pochodzenia oraz informacji o wartości użytkowej i hodowlanej bydła ras mlecznych stanowiących podstawę do prowadzenia pracy hodowlanej.
31
Podstawy prawne wpisu i prowadzenia ksiąg bydła hodowlanego
USTAWA z dnia 29 czerwca 2007 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich Regulamin wpisu do ksiąg bydła hodowlanego ras mlecznych obowiązujący od 1 stycznia 2008 r., który obejmuje po raz pierwszy wpis do ksiąg cieliczki urodzonych po r.
32
Programy hodowlane bydła mlecznego w Polsce
Na wniosek PFHBiPM , Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Decyzją Nr 280 z dnia zezwolił Federacji na otwarcie i prowadzenie ksiąg dla rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. Nowy program hodowlany dla tej rasy połączył księgi dotychczas oddzielnie prowadzone dla dwóch ras: czarno-białej i czerwono-białej w jedną księgę dla rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej.
33
Księgi hodowlane Zwierzę hodowlane czystorasowe – zwierzę pochodzące co najmniej od dwóch pokoleń przodków wpisanych do księgi danej rasy, które spełnia wymagania wpisu do księgi.
34
Księgi dla cieliczek, krów i buhajów hodowlanych prowadzone są w formie elektronicznej na podstawie informacji źródłowych stwierdzających pochodzenie zwierząt oraz ich wartość użytkową lub hodowlaną zawartą w systemie informatycznym SYMLEK. Wpisu do ksiąg dokonują pracownicy działu hodowli
35
PFHBiPM prowadzi księgi dla bydła ras:
1. Polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany HO i RW, 2. Polskiej czerwonej (RP) i mieszańców z europejskim bydłem, z wyłączeniem czerwonego bydła norweskiego i szwedzkiego czerwonego, 3. Simentalskiej (SM) /sekcja mięsno-mleczna i mięsna/, 4. Jersey (JE), 5. Montbeliarde (MO), 6. Polskiej czerwono-białej (ZB) od 1 czerwca 2006, 7. Polskiej czarno-białej (ZR) od 1 września 2006. 8. Brown Swiss (BS) – od 1 lipca 2008 r. 9. Szwedzkiej czerwonej (SR) – od 01 maja 2009 r. Dla rasy białogrzbietej BG księgi prowadzi UP w Lublinie
36
Księgi prowadzone są odrębnie dla krów i buhajów.
Dla cieliczek i krów prowadzona jest część wstępna księgi (symbol W) i część główna księgi (symbol G).
37
W części głównej księgi dla krów prowadzony jest rozdział Elita (symbol E), do którego można wpisać krowy, które uzyskały oszacowany w I laktacji indeks wartości hodowlanej na poziomie ustalonym przez PFHBiPM. Jednocześnie krowy te muszą wyróżniać się w I, II lub III laktacji co najmniej dobrą oceną typu i budowy (80 pkt), w tym dobrą oceną wymienia (80 pkt). Krowy rasy SM powinny posiadać ponadto co najmniej dobrą ocenę umięśnienia (80 pkt).
38
Dla buhajów ras: PHF(HO, RW), RP, SM, JE, MO, (SR, BS) prowadzi się tylko część Główną księgi .
Dla buhajów ras ZR i ZB prowadzi się część Wstępną i Główną księgi
39
Zasady wpisu cieliczek
Wpisuje się cieliczki urodzone po 1 stycznia 2008 r. w stadach poddanych OWUB, Cieliczki przy wpisie do części W i G muszą spełniać szczegółowe warunki wpisu, które są zawarte w regulaminie.
40
Zasady wpisu cieliczek
Do części W księgi wymagane są m.in: zgodność z wzorcem rasy (pochodzenie po matce), min. 75% genotypu (znane pochodzenie). ZR i ZB (max. 37,5% hf), cieliczki muszą pochodzić po rodzicach wpisanych do księgi. Do części G księgi m.in: Dwa pokolenia przodków w księgach Min. 93,75% genotypu lub 87,5% (SR, SM, ZR, ZB)
41
Zasady wpisu krów ras mlecznych do ksiąg
Krowy wpisywane do księgi hodowlanej muszą być poddane ocenie wartości użytkowej. 2. Krowy można wpisywać do księgi hodowlanej od momentu zarejestrowania ich w systemie informatycznym Symlek, 3. Po zweryfikowaniu pochodzenia po ojcu sygnalizowane jest spełnienie wstępnych wymogów wpisu do księgi danej rasy 4. Szczegółowe warunki do części W, G i rozdziału E (HO, RW, RP, SM) zawarte są w regulaminie 5. Ocenę pokroju krowy wpisywanej do rozdziału Elita dokonuje się podczas trwania I, II lub III laktacji.
42
Zasady wpisu krów ras mlecznych do ksiąg
Do części W księgi wymagane są m.in: zgodność z wzorcem rasy (bez pochodzenia), min. 75% genotypu (przy znanym pochodzeniu). ZR i ZB krowy zgodne z wzorcem rasy (b/poch.). 75% genotypu rasy, (max. 37,5% hf), dla ZR dopuszcza się do 25% SM lub MO Do części G księgi m.in: Dwa pokolenia przodków w księgach Min. 93,75% genotypu lub 87,5% (SR, SM, ZR, ZB)
43
Zasady wpisu buhajów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (G)
Wpisywane są buhaje zgłoszone przez hodowców, których pochodzenie zostało potwierdzone badaniem markerów DNA. Dwa pokolenia przodków wpisanych do ksiąg. Min. 93,75% genotypu rasy PHF. Od roku, selekcja w wieku między 10 a 18 m-cem życia buhaja nie jest warunkiem wpisu do księgi lecz jedynie dodatkową usługą dla hodowcy.
44
Zasady wpisu buhajów pozostałych ras mlecznych
Wpisywane są buhaje zgłoszone przez hodowców, których pochodzenie zostało potwierdzone badaniem markerów DNA. Część Wstępna (ZR, ZB) – zgodność z wzorcem rasowym, min. 87,5 % genotypu rasy, min. 75 pkt oceny pokroju (min. 75 pkt za umięśnienie), udział genów hf do 25%. W rasie ZR dopuszcza się udział SM, MO do 12,5%.
45
Zasady wpisu buhajów pozostałych ras mlecznych cd.
Część Główna – dwa pokolenia przodków wpisanych do ksiąg, min. 75 pkt oceny pokroju. SM, ZR, ZB, BS – min. 75 pkt za umięśnienie. RP, JE, ZR, ZB, BS, MO - min. 93,75% genotypu rasy. SM, SR – udział min. 87,5% genotypu rasy (max. 12,5% RW) dla SM ponadto max. 6,25% innych ras.
46
www. pfhb.pl
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.