Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJacek Bukowski Został zmieniony 6 lat temu
1
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
2
III etap edukacyjny CHEMIA 2
3
- temperaturę topnienia i wrzenia, - barwę, - zapach,
Własności fizyczne to cechy substancji niezależne od wpływu na nią innych substancji. Zaliczamy do nich: - rozpuszczalność, - temperaturę topnienia i wrzenia, - barwę, - zapach, - stan skupienia, - gęstość, - twardość i kruchość, - kowalność, - postać np. forma kryształów lub forma bezpostaciowa, - przewodnictwo elektryczne, - przewodnictwo ciepła, - powierzchnię i połysk. 3
4
Własności chemiczne to cechy substancji, które są obserwowane podczas reakcji chemicznej.
Zaliczamy do nich: - palność, - toksyczność, - reaktywność. 4
5
PRZYKŁADOWE SUBSTANCJE I ICH WŁAŚCIWOŚCI
5
6
- dobrze rozpuszczalny w wodzie, - nie przewodzi prądu, - niepalny,
OCET - bezbarwna ciecz, - dobrze rozpuszczalny w wodzie, - nie przewodzi prądu, - niepalny, - ma charakterystyczny zapach, - ma kwaśny smak. 6
7
- nie rozpuszcza się w wodzie, - nie przewodzi prądu,
OLEJ - żółta gęsta ciecz, - nie rozpuszcza się w wodzie, - nie przewodzi prądu, - nie ma zapachu, - ma specyficzny smak, - nie jest palny. 7
8
- występuje w trzech stanach skupienia: stałym, ciekłym i gazowym,
WODA - bezbarwna ciecz, - nie ma zapachu, - występuje w trzech stanach skupienia: stałym, ciekłym i gazowym, - nie ma smaku, - gęstość wynosi 1g/cm3 (największą gęstość ma w temp. 4oC). 8
9
- barwa czerwonobrązowa, - wysoka temperatura topnienia,
MIEDŹ - ciało stałe, - barwa czerwonobrązowa, - wysoka temperatura topnienia, - metaliczny połysk, - dobrze przewodzi ciepło i prąd elektryczny, - nie ma zapachu, - niepalna. 9
10
Substancje mają różne właściwości chemiczne i fizyczne
Substancje mają różne właściwości chemiczne i fizyczne. Są one podstawą do wyboru metody rozdziału substancji. Przykładowo w metodzie sedymentacji wykorzystuje się opadanie na dno cięższych cząsteczek pod wpływem sił grawitacji, zaś w chromatografii różnicę w szybkości poruszania się składników mieszaniny. 10
11
Dobór metod rozdzielania mieszanin zależy od wielu czynników, w tym od:
- właściwości fizycznych i chemicznych składników, - stanu skupienia składników mieszaniny, - gęstości, - rozpuszczalności. 11
12
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.