Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU"— Zapis prezentacji:

1 SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU
PRZEDSZKOLE NR 5 UL. BOJANOWSKA 7 RACIBÓRZ

2 Przypomnienie, czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka
31 marca „Smerfy rozpoczęły realizację kolejnej akcji  „Piramida Żywienia Przedszkolaka” pod hasłem „Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu”. W pierwszym dniu najmłodsze przedszkolaki przypominały sobie informacje związane z Piramidą Żywienia Przedszkolaka, ogólnym opisem pięter i grupami żywieniowymi

3 Przypomnienie, czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka
Wysłuchały także bajki Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka Podróż do wnętrza piramidy,  po czym z kolorowych kuponów  z produktami żywieniowymi utworzyły wspólną Piramidę Żywienia Przedszkolaka

4 Co to jest zdrowa żywność?
Kolejnego dnia realizowania akcji „Smerfy” zapoznane zostały z terminem „Zdrowa żywność” oraz „Żywność ekologiczna”. Dzieci rozmawiały bowiem o jakości jedzenia i istoty jego pochodzenia. Dowiadywały się , że jedzenie wartościowe to naturalne produkty, że należy wystrzegać się pożywienia przetworzonego, w którym są stosowane konserwanty i barwniki.

5 Co to jest zdrowa żywność?
Przedszkolaki uczyły się także jak rozpoznawać zdrową żywność w trakcie zabawy „Zdrowy koszyk” , gdzie zadaniem dzieci było grupowanie produktów we właściwych koszykach : z zieloną kokardą (produkty zdrowe ) i czerwoną kokardą (produkty niezdrowe ).

6 Zdrowa żywność na przykładzie jaj
Kolejnego dnia akcji przedszkolaki z grupy „Smerfy” rozmawiały o zdrowej żywności na przykładzie jajek . Dzieci dowiedziały się, dlaczego jajka są tak ważne w diecie, poznając przy tym ich wartości odżywcze (100 % białka, prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu).

7 Zdrowa żywność na przykładzie jaj
Przedszkolaki wymieniały najbardziej znane ptaki, których jaja spożywamy (kura, kaczka, gęś, przepiórka, struś). Z przyjemnością wysłuchały też bajki i dzięki Zwierzątkom ze Zdrowego Zakątka dowiedziały się skąd się biorą jajka.

8 Zdrowa żywność na przykładzie jaj
Smerfy nauczyły się także rozpoznawać  zdrowe jajka wg oznaczeń ekologicznych. Zwracały uwagę na nadrukowany na skorupce kod i dowiadywały się , jak go odszyfrować. Wybite na skorupce jajka cyfry od 0 do 3 informują o ich jakości. „0” to zdrowy chów.

9 Zdrowa żywność na przykładzie jaj
Dzieci poznawały budowę jaja oraz dowiedziały się jak, zmienia się struktura jajka pod wpływem temperatury. Oglądały konsystencję surowego jaja, ugotowanego na miękko i na twardo. Przedszkolaki sprawdzały też świeżość jaj podczas doświadczenia z tonięciem jaja w wodzie.

10 Zdrowa żywność na przykładzie jaj
Na zakończenie tematu przedszkolaki kolorowały i ozdabiały kolorowymi kwiatuszkami przygotowane sylwety jajek

11 Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw
Kolejnego dnia akcji przedszkolaki dowiedziały się, dlaczego warzywa i owoce są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka, jakie są ich  rodzaje i jakie zawierają witaminy.

12 Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw
Dzieci wymieniały nazwy warzyw i owoców przyniesionych do przedszkola, dzieliły je na rodzaje (kapustne, cebulowe, liściowe), podając przykłady. Wysłuchały także wiersze Jana Brzechwy „Na straganie” oraz „Pomidor.”

13 Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw
Następnie postanowiliśmy zrobić sok jabłkowo- marchewkowy. Dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku- sokowirówką , jego  działaniem i utrwalały sobie zasady bezpieczeństwa. Każde z nich wrzucało po kilka składników i z ciekawością obserwowało, jak naczynie napełnia się sokiem. Sok wykonany własnoręcznie bardzo wszystkim smakował, a w dodatku nie zawierał ani cukru, ani konserwantów.

14 Zdrowa żywność na przykładzie owoców i warzyw
Przedszkolaki postanowiły założyć w sali swój „Zielony ogródek”. Dzieci mogły samodzielnie nasypać ziemię do doniczek, wysiać nasiona rzodkiewki, pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy oraz cebulki, a następnie podlać przygotowane sadzonki. Z wcześniejszych zajęć dzieci wiedziały, że do rozwoju roślin niezbędne są woda i słońce, więc postawiliśmy nasze doniczki w słonecznym miejscu sali , żeby słońce przyspieszyło kiełkowanie roślin.

15 Warsztaty kulinarne, czyli zrób to sam
Ostatni dzień akcji, dzieci z grupy „Smerfy” rozpoczęły przedszkolny dzień od zebrania swoich plonów z „Zielonego ogródka” i przygotowywania samodzielnie z przyniesionych przez siebie świeżych warzyw i jajek pysznych, zdrowych i kolorowych potraw na pierwsze śniadanie, w skład których wchodziły: „Myszka z jajka” „Jajeczna łódeczka” „Wesołe kanapeczki” .

16 Warsztaty kulinarne, czyli zrób to sam
Natomiast na drugie śniadanie „Smerfy” wyposażone w deseczkę do krojenia, nożyk i oczywiście kolorowe, pachnące owoce przygotowywały zdrową i pyszną sałatkę owocową. Zadania te sprawiły dzieciom wiele radości, wszystkim dopisywał humor i wielki apetyt. Dzieci uczyły się kultury spożywania posiłków, jedzenia zdrowych i wartościowych produktów oraz dzielenia się między sobą.

17 Dekalog eko- przedszkolaka
Realizację akcji Smerfy zakończyły utrwaleniem informacji zawartych w „Dekalogu eko- przedszkolaka”  i uroczyście obiecały , że będą od tej pory żywić się zgodnie z jego zasadami. Opracowała : Beata Wowrek - Lechowska


Pobierz ppt "SPRAWOZDANIE Z AKCJI UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU"

Podobne prezentacje


Reklamy Google