Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Tradycyjne potrawy Chorwackie
2
Burek W Chorwacji najczęściej spotykamy Burka z mięsem, szpinakiem lub z białym serem. Ciasto burka składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które jest mylone z ciastem francuskim.
3
Štrukli Zawijane ciasto z twarogiem ze smażonymi okruchami chleba. Smakiem przypomina Burka z serem.
4
Pršut (suszona szynka)
To rodzaj szynki wieprzowej. Poddawany jest długiemu procesowi suszenia zimnym powietrzem oraz słońcem.
5
Fiš paprikaš (czyli pikantny gulasz rybny)
To przysmak północnej Chorwacji, w którego wchodzą trzy gatunki ryb karp, szczupak, sum lub jesiotr. Przygotowany jest w garnku z brązu. Potrawa serwowana jest z wybranym przez siebie makaronem.
6
Kulen Składa się on z najlepszych części wieprzowego mięsa, pociętego w kostkę i paski doprawiona czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną ostrą papryką. Całość musi być długo ugniatana ręcznie, ale trzeba kilka razy przerywać.
7
Ćevapčići (mielone mięsne paluchy z grilla)
Ćevapčići jest podawane na wiele sposobów. Może być w bułce z frytkami oraz z ryżem. Głównym produktem wykorzystywanym w ty daniu jest mięso mielone lub siekane. Danie serwuje się na przykład z plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem serkiem typu cottage cheese grillowanymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.
8
Paški sir (ser z wyspy Pag)
Jest to ser, słony i ostry wytwarzany z mleka owczego. Ser ten dzięki swojemu niepowtarzalnemu smaku zyskał uznane na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i konkursach serów.
9
Autor: Maja Michalska Źródła informacji oraz grafiki:
crolove.pl, targsmaku.pl, pinezka.pl oraz wikipedia.pl
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.