Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
2
Piramida żywienia Zdrowa dieta i dużo sportu jest najlepszą receptą na długie życie dla każdego z nas. Wszystkie posiłki które spożywamy w ciągu dnia powinny być zbilansowane i ułożone zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej. Mimo ściśle określonych zasad, nie wszyscy się do nich stosujemy, co skutkuje różnymi powikłaniami zdrowia. Najpopularniejsze z nich przedstawię w dalszej części prezentacji.
3
Choroby cywilizacyjne wywołane niewłaściwą dietą:
Cukrzyca Otyłość Nadciśnienie tętnicze Miażdżyca
4
CUKRZYCA Jest to choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi, wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki trzustki.
5
LECZENIE: Leczenie typu I cukrzycy opiera się głównie na codziennym przyjmowaniu zastrzyków insulinowych. Natomiast w cukrzycy typu 2 podstawowym leczeniem, obok środków właściwej diety, redukcji masy ciała i regularnego wysiłku fizycznego, jest stosowanie doustnych leków przeciwcukrzycowych. W późniejszych fazach choroby stosuję się również leczenie insuliną.
6
OTYŁOŚĆ Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli masa ciała powyżej optymalnej. Nie tylko ilość, ale również rozmieszczenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie.
7
LECZENIE: - Wprowadzenie kontrolowanego sposobu żywienia wg zaleceń lekarza lub dietetyka (5 posiłków dziennie z niedoborem energetycznym o różnym nasileniu). - Zwiększenie ilości ruchu i wysiłku fizycznego. -Zmiany w środowisku życia tj. modyfikację stylu życia, zmianę zawodu, miejsca zamieszkania, sytuacji rodzinnej, sposobu wypoczynku oraz zainteresowań i celów życiowych. - Zmiany zachowań za pomocą zajęć edukacyjnych oraz terapii psychologicznej.
8
NADCIŚNENIE TĘTNICZE Nadciśnienie tętnicze to stan, w którym ciśnienie skurczowe (górne) i rozkurczowe (dolne) - jest wyższe od optymalnego dla zdrowia - określanego jako normatywne. Przypomnijmy, że uznaje się za optymalne dla zdrowia ciśnienie tętnicze o wartości nieco poniżej lub równej mmHg oraz ciśnienie rozkurczowe nieco poniżej lub równej - 80 mmHg.
9
LECZENIE: W większości przypadków nadciśnienie tętnicze nie daje żadnych objawów. To podstępna choroba prowadząca do chorób serca. Leczenie nadciśnienia należy rozpocząć od zmiany stylu życia. Zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną, odpowiednią dietę oraz unikanie stresu. Sposobem na obniżenie ciśnienia jest redukcja masy ciała. Leczenie obejmuje także przyjmowanie leków.
10
MIAŻDŻYCA Jest to przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn
11
LECZENIE: W przypadku stwierdzenia wysokich poziomu złego cholesterolu we krwi w pierwszej kolejności należy zmienić tryb życia na zdrowszy. Oznacza to zmianę diety, zrzucenie dodatkowych kilogramów, pozbycie się nałogów, większy ruch na świeżym powietrzu. Jeśli już za późno jest na takie domowe sposoby, w grę wchodzi już niestety farmakologia – leki obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zwłaszcza leki zażywane regularnie powodują zmniejszenie grubości blaszki miażdżycowej. Leczeniem uzupełniającym jest też przyjmowanie małych dawek aspiryny zmniejszającej krzepliwość krwi. Nie ma niestety leków, które zupełnie likwidują zmiany miażdżycowe.
12
Choroby psychiczne wywołane zaburzeniami odżywiania:
Anoreksja Bulimia Ortoreksja
13
ANOREKSJA: Jadłowstręt psychiczny - to zaburzenie odżywania polegające na tym, że osoba celowo traci na wadze oraz podtrzymuje niską wagę, przy czym spadek masy ciała wynosi ponad 15% poniżej masy prawidłowej lub oczekiwanej dla wieku. Osoby chorujące na anoreksję mają silną potrzebę kontrolowania własnego świata, potrzebę wewnętrznej czystości lub perfekcjonizmu, może dominować pragnienie bycia lekkim, pragnienie śmierci lub kary.
14
LECZENIE: Leczenie anoreksji to przede wszystkim psychoterapia, często połączona z leczeniem szpitalnym i farmakologicznym. Ze względu na specyfikę zaburzenia, anoreksja wymaga długotrwałego, kompleksowego procesu terapeutycznego, obejmującego w niektórych sytuacjach także rodzinę osoby chorej. Anoreksja często rozpoczyna się w sposób bardzo dyskretny, może być mylona ze zwykłym stosowaniem diety odchudzającej, a osoba która na nią zapada stara się jak najdłużej ukryć jej objawy.
15
BULIMIA: Żarłoczność psychiczna – zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne do których należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, użycie środków przeczyszczających, wykonywanie lewatyw, nadmierny wysiłek fizyczny.
16
LECZENIE: Bulimiczki często zgłaszają się do lekarza po wielu latach wyniszczającej choroby. Z reguły mają większą motywację do leczenia niż anorektyczki, bo czują, że utraciły kontrolę nad jedzeniem i życiem. Ale nie jest to regułą, gdyż nierzadko trudno im jest wytrwać w leczeniu. Podstawą leczenia jest psychoterapia – zarówno indywidualna, rodzinna, jak i grupowa. Leczenie prowadzone jest w szpitalach psychiatrycznych lub na oddziałach dziennych
17
ORTOREKSJA: Patologiczna obsesja na punkcie spożywania zdrowej żywności. Osoby dotknięte ortoreksją unikają spożywania określonych pokarmów, czasami również określonych sposobów obróbki żywnośći (np. gotowania, smażenia), ponieważ uważają, że są one szkodliwe dla zdrowia.
18
LECZENIE: Ortoreksja dopiero od niedawna jest uznawana za zaburzenie odżywiania, dlatego brakuje badań, które wskazywałyby na skuteczność metod jej leczenia. Obecnie stosowana jest między innymi terapia poznawczo-behawioralna, która w przypadku chorych na ortoreksję zajmuje się między innymi ich nieprawidłowymi przekonaniami na temat żywienia, oraz stopniowe oswajanie pacjentów z produktami uznanymi przez nich za niezdrowe. Podczas terapii poznawczej chorzy pracują nad swoim stosunkiem do jedzenia. Muszą się zmierzyć ze swoją potrzebą doskonałości oraz poczuciem zagrożenia związanym ze spożywaniem niezdrowych produktów.
19
Dziękujemy za uwagę Prezentację przygotowali: Krawiec Aleksandra, 3H
Łukasik Olga, 3H Seyffert Alicja, 3H Strehlau Miłosz, 3E Szwedo Julia, 3H
20
Źródła: http://biomol.pl/artykuly/zdrowie/otylosc-prezentacja.html
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.