Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
TECHNIK HOTELARSTWA
2
Technik hotelarstwa planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie. Przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty.
3
Przyjmuje gości w obiekcie, kompleksowo ich obsługuje w trakcie pobytu (również w języku obcym), wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu gości oraz przyjmuje należność.
4
Ponadto organizuje i oferuje usługi dodatkowe:
konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie. Prowadzi korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich oraz obsługuje sprzęt biurowy, korzysta z komputerowych programów użytkowych i hotelowych.
5
Promuje oferowane usługi z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, sprzedaży osobistej i promocji sprzedaży. Współpracuje z innymi podmiotami oferującymi usługi hotelarskie, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski oraz zbiera opinie o preferencjach gości.
6
Prowadzi dokumentację eksploatacyjną obiektu hotelarskiego, oblicza i interpretuje wskaźniki wykorzystania bazy hotelowej oraz wskaźniki sprzedaży i opłacalności prowadzonej działalności. Przestrzega zasad ergonomii, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, sanitarno-epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych podczas wykonywanych zadań zawodowych.
7
Przygotowuje i podaje śniadania.
8
Utrzymuje czystość i porządek w obiekcie hotelarskim.
9
Typowymi miejscami pracy dla technika hotelarstwa są:
hotele motele ośrodki wypoczynkowe zakłady uzdrowiskowe pensjonaty zajazdy domy wycieczkowe domy wczasowe kempingi
10
schroniska współczesna baza ruchoma (promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza)
11
branżowe organizacje i stowarzyszenia,
organa administracji samorządowej zajmujące się usługami hotelarskimi; własna działalność w zakresie usług hotelarskich.
12
Technik Hotelarstwa jest zawodem bardzo interesującym i przyszłościowym – przygotowuje do pracy w sektorze przemysłu turystycznego. Dzięki nauce języków obcych z uwzględnieniem specyfiki językowej zawodu - ułatwia znalezienie pracy zarówno w kraju jak i poza jego granicami m.in. w takich państwach jak: Wielka Brytania, Hiszpania, Włochy, Cypr, Niemcy, Francja, Malta
13
W trakcie czteroletniej nauki oprócz przedmiotów ogólnokształcących z rozszerzoną geografią, uczeń uczy się następujących przedmiotów zawodowych: Podstawy hotelarstwa, Organizacja pracy w recepcji, Organizacja pracy służby pięter, Obsługa konsumenta, Organizacja usług dodatkowych, Język obcy zawodowy, Marketing w hotelarstwie, Działalność gospodarcza w hotelarstwie, Techniki pracy w recepcji, Obsługa informatyczna w hotelarstwie, Obsługa konsumenta w praktyce,
14
Uczeń w ramach czteroletniej nauki:
odbywa praktyki zawodowe w renomowanych obiektach bazy noclegowej w kraju lub zagranicą ma możliwość zdobycia dwóch kwalifikacji: T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji – egzamin zawodowy odbywa się pod koniec klasy drugiej T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – egzamin zawodowy pod koniec pierwszego semestru klasy czwartej
15
W celu podniesienia efektywności kształcenia w tym zawodzie szkoła współpracuje z zakładami hotelarskimi oraz gastronomicznymi w zakresie organizacji praktyk zawodowych m.in. w hotelach: Andel’s, Holiday Inn, Focus, NoBoHotel czy Grand Hotel. Ponadto szkoła organizuje różnorodne kursy zawodowe np. animatora czasu wolnego, obsługi kas fiskalny
16
Szkoła, aby kształcić w zawodzie technik hotelarstwa posiada następujące pracownie:
hotelarską z częścią recepcyjną i jednostką mieszkalną, technologii gastronomicznej z salą obsługi konsumenta, komputerowe.
17
Branża hotelarska jest jedną z najprężniej rozwijających się w naszym kraju. Biorąc pod uwagę nasz region, a zwłaszcza tereny górskie, nadmorskie i dużych miast można śmiało powiedzieć, że podaż miejsc pracy w hotelarstwie stale rośnie.
18
Serdecznie zapraszamy!!! U nas zdobędziesz ciekawy zawód!!!
Zespół Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich ul. Drewnowska 171 Łódź tel. (042) Dyrektor szkoły: sekretariat szkoły:
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.