Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMarcin Purzycki Został zmieniony 10 lat temu
1
Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka
„Zboża zjadamy energię z nich mamy” Miejskie Przedszkole Nr 4 w Oławie
2
Sprawozdanie z akcji Piątą edycję akcji „Piramida Żywienia Przedszkolaka” pod hasłem „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wspólnie z dziećmi w naszym przedszkolu realizowałyśmy jesienią 2013 roku (październik/ listopad). W programie brało udział 5 grup, w sumie 132 dzieci. Podczas zajęć nauczycielki szczegółowo omówiły dwa piętra piramidy żywienia- pierwsze: kasze, makarony, pieczywo oraz drugie: nasiona strączkowe, pestki i tłuszcze. Utrwalając dziecięcą wiedzę o prawidłowym żywieniu przypomniałyśmy im również czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka. Treści zawarte w konspektach nauczycielki podzieliły na ośrodki tematyczne, wpisując je w plany pracy wychowawczo- dydaktycznej w danej grupie wiekowej. Starałyśmy się przekazywać dzieciom wiedzę w porządku przyczynowo- skutkowym opierając się na konkretach. Dzięki takim naszym działaniom wszystkie założone przez organizatora cele zostały zrealizowane. Materiały udostępnione przez organizatora były ciekawe i urozmaicone oraz przygotowane na wysokim merytorycznym poziomie. Jedynym utrudnieniem dla nas było brak możliwości otrzymania przynajmniej części materiałów w formie papierowej. Wydrukowanie tak dużej ilości materiałów do przeprowadzenia akcji wśród wszystkich przedszkolaków z naszej placówki wymagało zaangażowania się rodziców i sponsora. Najważniejsze jednak, że się udało i było warto!
3
I tydzień W pierwszym tygodniu prócz przypomnienia czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka zapoznałyśmy dzieci z rodzajami zbóż i produktami zbożowymi. Pomogli nam w tym bohaterowie bajki „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”, którzy będąc w podróży do wnętrza piramidy wspólnie z dziećmi poznawali jej piętra, dowiadując się jakie produkty są niezbędne w codziennej diecie przedszkolaka. Dzieci doskonale poradziły sobie z ułożeniem w odpowiedniej kolejności ilustracji produktów z kolejnych pięter piramidy. Ponadto potrafiły argumentować, dlaczego właśnie taką kolejność wybrały, gdyż wiedzą, że aby być zdrowym należy zjadać produkty z wszystkich pięter piramidy. Dzięki kolejnym opowiadaniom, planszom, ilustracjom i zabawom ruchowym dzieci dowiedziały się, że najniższe i najważniejsze piętro piramidy stanowią produkty zbożowe. Dzieci wiedzą także z jakich zbóż one powstają, znają także ich nazwy. Mają świadomość, że produkty zbożowe zawierają niezbędne w ich diecie węglowodany oraz witaminy i że produkty, takie jak pełnoziarnisty makaron czy ciemne pieczywo są zdrowsze. Informacją jaką najczęściej dzieliły się z rodzicami po powrocie do domu była rola błonnika zawartego właśnie w produktach zbożowych.
4
Poznajemy Piramidę Zdrowego Przedszkolaka
Układamy piramidę Zabawy ruchowe Lubimy kolorować
5
II tydzień W drugim tygodniu poznawaliśmy pieczywo, makarony oraz płatki zbożowe. Dzieci dowiedziały się jak powstaje chleb. Poszczególne etapy powstawania pieczywa bardzo je zaintrygowały. Z radością smakowały różne rodzaje pieczywa przyniesione z domu. Z ilustracji ukazujących etapy powstawania chleba dzieci wykonały książeczkę, którą zabrały do domu chcąc opowiedzieć rodzicom jak powstaje chleb. Przedszkolaki uczestniczyły również w wycieczce do piekarni oraz sklepu spożywczego. Poznając produkty zbożowe omówiliśmy kolejny produkt zbożowy- płatki. Dzieci mocno rozczarowały się słysząc, że ich ulubione kuleczki czekoladowe wcale nie są takie zdrowe, jak mówi reklama. Rozczarowanie nie trwało jednak zbyt długo, ponieważ już następnego dnia wykonaliśmy własne mesli z płatków owsianych, świeżych i suszonych owoców oraz z pestek i zjedliśmy je z jogurtem naturalnym. Kolejnym produktem, jaki poznały dzieci był makaron. Przyniesione z domu różne rodzaje makaronu posłużyły dzieciom do wykonania pięknych korali, które wręczyły rodzicom. Urządziliśmy sobie również wielką makaronową ucztę, smakując różne rodzaje makaronu. Najwięcej radości dało nam jedzenie długiego makaronu spaghetti. Dzięki pracy na konkretach dzieci mogły nie tylko widzieć i dotykać, tego o czym się uczą, ale także wąchać czy smakować, a degustacje różnych produktów bardzo spodobało się naszym przedszkolakom.
6
Jak powstaje chleb Robimy książeczkę
Odwiedzamy piekarnie i bawimy się w piekarzy noszących worki z mąką
7
Poznajemy makaron Oglądamy i smakujemy Dotykamy i tworzymy
8
Poznajemy płatki zbożowe
Rozpoznajemy te zdrowe Robimy zdrowe mesli
9
III tydzień W trzecim tygodniu naszej przygody z bohaterami bajki „Zwierzątka ze zdrowego Zakątka” poznaliśmy kasze, ryż i rośliny strączkowe. Dzieci dowiedziały się, że kasze są źródłem dużej ilości węglowodanów, a te są „paliwem” dla naszego mózgu. To porównanie trafiło do naszych niejadków, bo podczas zajęć dały się namówić na spróbowanie kaszy. Dzieci doskonale poradziły sobie z rozpoznawaniem różnego rodzaju kasz i potrafiły je nazywać. Z ochotą wykonywały zabawy ruchowe związane z tematem i prosiły o ich przeprowadzanie już po zakończeniu tematu. W gr. III najbardziej przypadła do gustu zabawa „Kipi kasza”, przez co stała się ulubioną zabawą podczas rozgrzewki do ćwiczeń gimnastycznych. Poznając ryż, dzieci razem ze „Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka” dowiedziały się jak jest on uprawiany i że ryż nie rośnie w Polsce. Wspólnie z paniami kucharkami zaplanowałyśmy „ryżową ucztę”. Podczas obiadków na naszych talerzach gościły między innymi: zupa ryżowa, ryż z sosem na słono, ryż z polewą owocową a na podwieczorek wafle ryżowe. To był bardzo intensywny tydzień.
10
Poznajemy kasze i ryż Lubimy ryż
Nasza ulubiona zabawa i eksperymentowanie Lubimy ryż
11
IV tydzień W tygodniu czwartym omówiliśmy rośliny strączkowe. Wybraliśmy się na wycieczkę do warzywniaka, podczas której dzieci mogły wybrać spośród warzyw ułożonych na półkach rośliny strączkowe. Udało się to tylko kilkorgu z dzieci. Gdy wróciliśmy do przedszkola dokładnie podsumowaliśmy wiedzę na temat roślin strączkowych rozpoznając je i nazywając ich nasiona. Dzieci dowiedziały się, że zajmują one przedostatnie piętro Piramidy Żywienia Przedszkolaka i są uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Używając nasion tych roślin wykonaliśmy instrumenty muzyczne, które posłużyły nam w akompaniamencie do piosenki „Polka- fasolka”. Doskonałym zakończeniem poznawania produktów zbożowych i roślin strączkowych było wykonanie przez dzieci pracy plastycznej „Zbożowa mandala”. Była to nie tylko doskonała okazja do utrwalenia wiadomości ale także świetny sposób na rozwijanie twórczego myślenia.
12
Poznajemy rośliny strączkowe
Zbożowa mandala Robimy instrumenty, szukamy roślin strączkowych
13
V tydzień W ostatnim tygodniu akcji poznawaliśmy tłuszcze, zarówno te znane dzieciom na co dzień, takie jak: masło i olej, ale także te zawarte w produktach takie jak: ryby, pestki czy orzechy. Pomogły nam w tym plansze edukacyjne, ilustracje oraz bajka „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”. Dzieci wiedzą, jak powstaje olej i z czego może być wykonany. Przedszkolaki dziwiły się, że olej zrobiony może być np. z małych ziarenek sezamu czy kukurydzy. Przedszkolaki z gr. V szczególnie upodobały sobie zabawę ruchową „Smarowanie chleba masłem”, gdyż dała im ona możliwość swobodnej ekspresji ruchowej, każdy bowiem na swój sposób potrafił ślizgać się na kocu, „smarując” chleb. Dużo mówiliśmy również o słodyczach i słonych przekąskach. Dzieci dowiedziały się, że są one bardzo niezdrowe i że należy ich unikać. Wspólnie z rodzicami zdecydowaliśmy się na wprowadzenie zasady „Na urodzinki- witaminki”, która mówi, że dziecko obchodzące urodziny i chcące świętować je w przedszkolu, częstuje kolegów zdrowymi przekąskami, a nie jak to zwykle bywało cukierkami. Pomysł okazał się bardzo trafiony i niezwykle spodobał się dzieciom, które nie mogły doczekać się swojego święta, na którym wspólnie wykonywaliśmy sok z marchwi czy sałatkę owocową. Dodatkowo pomysł pokazał dzieciom, że ważne jest nie tylko to, co wiemy o zdrowym odżywianiu, ale przede wszystkim to jak tą wiedzę stosujemy na co dzień.
14
Witaminki na urodzinki
15
Nasz pomysł 25 listopada na terenie naszego miasta zorganizowałyśmy happening z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia. Jest to nasza coroczna impreza, a w tym roku odbyła się pod hasłem „Miś Ci powie, jak dbać o zdrowie”. Celem imprezy było propagowanie zasad zdrowego odżywiania, dbania o higienę osobistą i propagowanie aktywnego stylu życia wśród dzieci przedszkolnych. Podczas happeningu rozstrzygnięty został konkurs plastyczny o tematyce zdrowotnej, odbyła się również pogadanka z prezentacją multimedialną, dzięki której dzieci poznały poszczególne piętra piramidy, a rady dotyczące zdrowego odżywiania, higieny i aktywności fizycznej dawał dzieciom znany i lubiany Miś Uszatek. Podczas imprezy dzieci brały udział w konkursach o tematyce zdrowotnej, które były okazją do podsumowania wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia. Każdy uczestnik happeningu otrzymał „Misiowy przysmak”- słoiczek miodu. Sądzimy, że dzięki temu udało nam się zaszczepić wśród przedszkolaków nawyk dbania o zdrowie, w tym o zdrowe odżywianie, tężyznę fizyczną oraz o higienę osobistą.
16
„Miś Ci powie, jak dbać o zdrowie”
17
Współpraca z rodzicami
Podczas realizacji programu ściśle współpracowałyśmy z rodzicami przeprowadzając wśród nich ankietę dotyczącą zdrowego odżywiania oraz przeprowadzając wykład przybliżający założenia realizowanego przez nas programu. Zaprosiłyśmy rodziców również na podsumowanie akcji, gdzie przedstawiłyśmy prezentację przesłaną przez organizatora. Rodzice chętnie uczestniczyli w przygotowaniach do zajęć zaopatrując dzieci w potrzebne pomoce oraz z zaangażowaniem wdrażali założenia programu także w domu. Większość rodziców zadeklarowała, że nie odwiedzi z dziećmi nowo otwartej restauracji z jedzeniem typu fast- food, której otwarcie miało miejsce w naszym mieście. Cieszy nas ogromnie taka postawa rodziców.
18
Dziękujemy gorąco za możliwość udziału w akcji
Opracowała i koordynowała: mgr Monika Leszko
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.