Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
2
Potrawy, które spożywamy na co dzień mogą okazać się bardzo niezdrowe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Tłuste i smażone kiełbaski, frytki, czipsy i słodkie bułeczki, które często jemy w przerwie w szkole mają więcej kalorii niż pożywny obiad.
3
Lody Lody to chyba największy "słodki śmietnik" ze wszystkich deserów. Pełno w nich chemii, ale niestety większość z nas nie jest tego świadoma. W końcu producenci nie mają obowiązku podawania całego składu danego produktu. Polepszacze smaku, sztuczne barwniki, konserwanty a nawet substancje zawarte w preparatach na wszy! Na próżno szukać w lodach prawdziwych owoców, czekolady czy bakalii.
4
Chipsy Chipsy ziemniaczane są bogatym źródłem tłuszczów (ok ,7 g na 100g chipsów; zwykle głównie nasycone kwasy tłuszczowe) oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów (ok. 41,6-62 g; głównie skrobia ziemniaczana; wysoki indeks glikemiczny). Zawierają także błonnik (ok. 1,7-8,7 g) i białka (ok. 3,5-6,0 g). Chipsy są także źródłem sodu, żelaza, witaminy A, witaminy C i witaminy E. Najnowsze badania naukowe informują o dużej zawartości akrylamidu w chipsach, który może przyczyniać się do powstawania nowotworów, w tym nowotworów układu pokarmowego.
5
Cola-Cola woda, cukier, dwutlenek węgla, barwnik: karmel E150d, regulator kwasowości: kwas fosforowy, aromaty: w tym kofeina (0.01g/100ml produktu). Pepsi i inne
6
Frytki Najczęściej wskazywany, negatywny efekt częstego spożywania frytek jest związany z faktem, że potrawa ta zawiera w sobie dużą ilość tłuszczów nasyconych. W restauracjach, gdzie frytki przyrządza się w dużych frytkownicach istnieje konieczność stosowania łoju lub uwodornionych olejów roślinnych, gdyż tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czego skutkiem jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycowych.
7
Majonez 100 g majonezu zawiera: białko – 1,9 g tłuszcze – 67,9 g
węglowodany przyswajalne – 1,4 g Wartość energetyczna: 624,3 kcal / 2609,6 kJ
8
Koncentrat pomidorowy
Porcja 100 g Białko 5,6g Węglowodany 16,7g Tłuszcz 1,5g Wartość energetyczna KJ 387 Kcal 92
9
Ketchup Koncentrat pomidorowy (63,9%), cukier, woda, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki.
10
Chrzan tarty korzeń chrzanu, ocet, olej, kwas cytrynowy, cukier, sól
11
Ocet wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku.
12
Śmietana Śmietana poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Dostępna komercyjnie śmietana może zawierać dodatkowe substancje zagęszczające jak żelatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwaśnym smaku. Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostępne odmiany śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu mogą być wytwarzane przez połączenie śmietany i mleka.
13
Zapiekanka typowo polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany także po upadku PRL. Jest to rodzaj kanapki (wędlina, pieczarki, pomidory) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami. W różnych wariantach mogą się pojawiać inne składniki, jak na przykład cebula lub papryka. Przygotowywana ze świeżych produktów lub gotowa, kupiona w sklepie jako mrożonka podgrzewana w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Ze względu na krótki czas przygotowania (3-5 minut) oraz niską cenę, danie to jest popularne w barach szybkiej obsługi.
14
Piramida zdrowego żywienia
15
Źródła: http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna;
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.