Pobierz prezentację
OpublikowałJózefa Labuda Został zmieniony 10 lat temu
1
Chów zwierząt e-rolnictwo dr hab. Tomasz Przysucha, prof. SGGW
dr inż. Marcin Gołębiewski SGGW w Warszawie Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt
2
e-rolnictwo Organizacja zajęć Organizacja zajęć Zakres tematyczny
Materiały Sposób zaliczenia e-rolnictwo
3
biegle poruszać się w terminologii zootechnicznej,
Zakres tematyczny przedmiotu, czyli co powinienem wiedzieć po zakończeniu przedmiotu biegle poruszać się w terminologii zootechnicznej, znać biologię, pochodzenie oraz sposoby użytkowania bydła, owiec, trzody chlewnej oraz drobiu, znać i rozumieć fizjologiczne podstawy rozrodu wymienionych wyżej gatunków, znać podstawowe biotechniki wykorzystywane w komercyjnym chowie tych gatunków, umieć prawidłowo żywić zwierzęta zgodnie ze specyfiką gatunku, sposobem ich użytkowania oraz zapotrzebowaniem, znać systemy produkcji opisywanych gatunków zwierząt zgodne z minimalnymi standardami ich utrzymania oraz dobrostanem. e-rolnictwo
4
e-rolnictwo Produkcja zwierzęca – rola oraz perspektywy rozwoju sektora Pochodzenie oraz domestykacja zwierząt gospodarskich e-rolnictwo
5
Organizacja dzisiejszych zajęć
rola i perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej pochodzenie wybranych gatunków zwierząt gospodarskich sposoby ich użytkowania, biologia oraz miejsce w systematyce zmiany domestykacyjne wybranych gatunków zwierząt e-rolnictwo
6
Znaczenie produkcji zwierzęcej:
generuje ponad 40% globalnej wartości wytwarzanej w rolnictwie tworzy miejsca pracy dla ponad 1 mld ludzi Dostarcza 15% konsumowanej energii oraz ponad 25% białka w pożywieniu zawierającemu niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu składniki nie występujące w produktach roślinnych 80% niedożywionej ludności świata żyje na obszarach wiejskich, gdzie ich egzystencja pozostaje ściśle związana z utrzymywanymi przez nie zwierzętami 60% rodzin zamieszkujących na wsi utrzymuje zwierzęta e-rolnictwo
7
Znaczenie produkcji zwierzęcej:
26% powierzchni globu zajmują pastwiska dla zwierząt Ponad 30% upraw przeznaczane jest na paszę dla zwierząt e-rolnictwo
8
Wstęp Znaczenie produkcji zwierzęcej: Produkcja żywności
Produkty niekonsumpcyjne Siła pociągowa Zagospodarowanie przestrzeni Produkcja nawozu Akumulacja majątku Religia Towarzyszenie człowiekowi i rekreacja Medycyna Doświadczalnictwo e-rolnictwo
9
Perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej
Głównymi czynnikami warunkującymi rozwój sektora produkcji zwierzęcej są: wzrost światowej populacji ludzi wzrost dochodów wzrost spożycia e-rolnictwo
10
Zmiany populacyjne Zmiany wielkości światowej populacji ludzi
Dynamika zmian światowych populacji zwierząt gospodarskich e-rolnictwo
11
Stabilność światowego rynku żywnościowego
e-rolnictwo
12
Ponad 1 mld ludzi utrzymuje zwierzęta gospodarskie
Produkcja Ponad 1 mld ludzi utrzymuje zwierzęta gospodarskie Pond 60% gospodarstw na świecie prowadzi produkcję zwierzęcą Produkcja mleka stanowi najważniejszą gałąź produkcji zwierzęcej (w ekwiwalencie skumulowanego kapitału) Najwyższy wzrost produkcji mięsa notuje się w Azji oraz Ameryce Łacińskiej e-rolnictwo
13
Produkcja głównych produktów pochodzenia zwierzęcego w różnych częściach świata w latach 1980-2007
e-rolnictwo
14
Produkcja mięsa w krajach rozwijających się
e-rolnictwo
15
Produkcja mleka w krajach rozwijających się
e-rolnictwo
16
Determinanty wzrastającego popytu na produkty zwierzęce
wzrost populacji zmiany wielkości dochodów rodzin ceny żywności preferencje e-rolnictwo
17
Wzrost konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego
e-rolnictwo
18
Konsumpcja mięsa w zależności od sytuacji ekonomicznej
e-rolnictwo
19
Konsumpcja głównych produktów pochodzenia zwierzęcego w różnych częściach świata w latach 1980-2005
e-rolnictwo
20
Bezpieczeństwo żywnościowe
zoonozy oporność na antybiotyki nadmierne spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego e-rolnictwo
21
Produkcja zwierzęca a środowisko
efekt cieplarniany zanieczyszczenie wód erozja gleb zmniejszenie bioróżnorodności kurczenie naturalnych ekosystemów e-rolnictwo
22
Wpływ różnych systemów produkcji na środowisko
e-rolnictwo
23
Wymagania konsumentów
Przystępna cena Zdrowe Bogate w odżywcze składniki pokarmowe Bezpieczne Przyjazne środowisku Akceptowalne społecznie Przyjazne dla zwierząt (dobrostan) e-rolnictwo
24
Znaczenie produkcji zwierzęcej w UE
132 mld € 40% produkcji rolniczej 2,8 mld € - akwakultury łącznie w UE-25 utrzymywano: 85 mld sztuk bydła (z czego 23 mln szt. stanowiły krowy mleczne), 103 mln szt. owiec, 12 mln szt. kóz, 4,4 mln szt. koni, 11 mln rodzin pszczelich, 151 mln szt. trzody chlewnej, 670 mln szt. niosek, 7368 mln szt. brojlerów kurzych oraz 285 mln szt. indyków roczny obrót w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją pasz jest szacowany na ponad 35 mld €. e-rolnictwo
25
Wartość pieniężna sektora
Źródło: FABRE, 2006 e-rolnictwo
26
„Livestock revolution” – rewolucja w produkcji zwierzęcej
Zielona rewolucja i mechanizm jej działania Rewolucja w produkcji zwierzęcej i jej implikacje e-rolnictwo
27
Alternatywne systemy produkcji zwierzęcej
Systemy zrównoważone Systemy ekologiczne e-rolnictwo
28
Postęp technologiczny w produkcji zwierzęcej
Biotechnologie rozrodu Selekcja genomowa Precyzyjne żywienie zwierząt Automatyzacja procesów technologicznych Techniki informacyjne e-rolnictwo
29
Stan i perspektywy rozwoju produkcji zwierzęcej w Polsce
Pogłowia zwierząt gospodarskich Ceny produktów Popyt i podaż produktów pochodzenia wierzęcego e-rolnictwo
30
Chów i hodowla zwierząt
działalność człowieka polegająca na utrzymywaniu zwierząt w celu wykorzystania ich cech użytkowych dla zaspokojenia różnych potrzeb, także w celach hobbystycznych. Chów zwierząt polega na zapewnieniu zwierzętom prawidłowych warunków bytowania, rozwoju i rozrodu, dzięki którym możliwy jest pełny rozwój pożądanych cech działalność człowieka mająca na celu doskonalenie genetyczne populacji zwierząt , prowadzące do uzyskania nowych ras, odmian, linii czy rodów zwierząt, najczęściej korzystnych z jakichś względów użytkowych. e-rolnictwo
31
Proces domestykacji czy oswojenie?
Zmiany morfologiczne Zachowanie Rozmnażanie e-rolnictwo
32
Domestykacyja Selekcja zamierzona i niezamierzona e-rolnictwo
33
Warunki domestykacji powszechność i łatwa dostępność
szczególne cechy behawioralne życie w stadach zdolności adaptacyjne małe poczucie terytorializmu osiadły tryb życia człowieka e-rolnictwo
34
Etapy domestykacji udomowienie owcy, kozy, bydła i świni – zwierząt dających po zabiciu mięso, skóry, tłuszcz udomowienie konia, wielbłąda i osła – zwierząt umożliwiających zwiększenie mobilności rozpoczęcie przyżyciowego użytkowania zwierząt e-rolnictwo
35
Czas i miejsce domestykacji
politopizm monotopizm e-rolnictwo
36
Cechy udomowienia Morfologiczne Fizjologiczne Behawioralne e-rolnictwo
37
Cechy morfologiczne Zmiany wielkości ciała i kształtu e-rolnictwo
38
Cechy morfologiczne Zmiany kształtu głowy oraz rogi e-rolnictwo
39
Cechy morfologiczne Skóra i włosy e-rolnictwo
40
Cechy morfologiczne umaszczenie e-rolnictwo
41
Cechy fizjologiczne układ rozrodczy: sezonowość rozrodu, poliestralność, liczebność miotu, e-rolnictwo
42
Cechy fizjologiczne tempo osiągania dojrzałości płciowej oraz wzrostu:
wcześniejsze wejście w laktację szybsze przyrosty (możliwość wcześniejszego uboju) Szybsze tempo zrastania kośćca, wyrzynania zębów, a także dojrzewania narządów. e-rolnictwo
43
Cechy fizjologiczne Przedłużona laktacja e-rolnictwo
44
Cechy behawioralne Łagodny temperament e-rolnictwo
45
Cechy behawioralne Brak agresji e-rolnictwo
46
Ssaki udomowione Krętorogie Świniowate Wielbłądowate Koniowate Psowate
Kotowate Słoniowate Zającowate Świnkowate e-rolnictwo
47
Bydło domowe (Bos taurus)
Miejsce w systematyce: gromada – ssaki, rząd – parzystokopytne, rodzina - krętorogie, rodzaj – Bos Pochodzenie: tur (Bos primigenius) Gatunki: Bos taurus i Bos indicus Sposób użytkowania: mięso, mleko, siła robocza, nawóz naturalny, skóra, pozostałe e-rolnictwo
48
Owca (Ovis domestica) Miejsce w systematyce: gromada – ssaki, rząd – parzystokopytne, rodzina - krętorogie, rodzaj – Ovis Pochodzenie: argali (Ovis ammon), urial - arkal (Ovis viginei), muflon azjatycki (Ovis orientalis) Sposób użytkowania: mięso, mleko, wełna, nawóz naturalny, skóra, pozostałe e-rolnictwo
49
Koza (Capra hircus) Miejsce w systematyce: gromada – ssaki, rząd – parzystokopytne, rodzina - krętorogie, rodzaj – Capra Pochodzenie: koza bezoarowa (Capra aegagrus) Sposób użytkowania: mięso, mleko, skóry, nawóz naturalny, wełna (kaszmir), pozostałe e-rolnictwo
50
Świnia (Sus scrofa) Miejsce w systematyce: gromada – ssaki, rząd – parzystokopytne, rodzina - świniowate, rodzaj – Sus Pochodzenie: dzik (Sus scrofa) Sposób użytkowania: mięso, skóry, nawóz naturalny, pozostałe e-rolnictwo
51
Koń (Equus caballus) Miejsce w systematyce: gromada – ssaki, rząd – nieparzystokopytne, rodzina - koniowate, rodzaj – Equus Pochodzenie: koń Przewalskiego (Equus przewalski) i tarpan (Equus gmelinii) Sposób użytkowania: siła pociągowa, środek transportu, mięso, skóry, mleko, nawóz naturalny, pozostałe e-rolnictwo
52
Ptaki udomowione Rząd grzebiących: kura, perlica, indyk
Rząd blaszkodziobych: gęś i kaczka Rząd gołębiowatych: gołąb e-rolnictwo
53
Kura domowa (Gallus gallus)
Miejsce w systematyce: gromada – ptaki, rząd – grzebiące, rodzina - kurowate, rodzaj – Gallus Pochodzenie: kur bankiwa (Gallus gallus) Sposób użytkowania: mięso, jaja, pozostałe e-rolnictwo
54
Indyk (Meleagris gallopavo)
Miejsce w systematyce: gromada – ptaki, rząd – grzebiące, rodzina - kurowate, rodzaj – Meleagris Pochodzenie: indyk (Meleagris gallopavo) Sposób użytkowania: mięso, jaja, pozostałe e-rolnictwo
55
Gęś (Anser anser) Miejsce w systematyce: gromada – ptaki, rząd – blaszkodziobe, rodzina - kaczkowate, rodzaj – Anatidae Pochodzenie: gęś gęgawa (Anser anser) Sposób użytkowania: mięso, jaja, pierze, pozostałe e-rolnictwo
56
Kaczka (Anas platyrhynchos)
Miejsce w systematyce: gromada – ptaki, rząd – blaszkodziobe, rodzina - kaczkowate, rodzaj – Anatidae Pochodzenie: kaczka krzyżówka (Anas platyrhynchos) Sposób użytkowania: mięso, jaja, pierze, pozostałe e-rolnictwo
57
Pozostałe udomowione gatunki
Ryby: karp i pstrąg Bezkręgowce: pszczoła i jedwabnik morwowy e-rolnictwo
58
Dziękuję za uwagę e-rolnictwo
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.