Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDanuta Dąbrowska Został zmieniony 7 lat temu
1
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH TECHNIK HOTELARSTWA TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ KELNER TECHNIK PRZEMYSŁU MODY (dawniej technik technologii odzieży) Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 6 KUCHARZ CUKIERNIK O nas Kontakt i lokalizacja Galeria
2
TECHNIKUM TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Absolwent potrafi oceniać jakość żywności oraz zna sposoby jej przechowywania, sporządzać i zajmować się ekspedycją potraw i napojów, planować i oceniać żywienie, stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę np. dobierać urządzenia i sprzęt do wykonywania usług gastronomicznych, kalkulować koszty usług gastronomicznych, prowadzić sprzedaż usług gastronomicznych, posługiwać się językiem obcym (angielskim i niemieckim) ukierunkowanym zawodowo oraz korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej, przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
3
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych. Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów i T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
4
TECHNIKUM TECHNIK HOTELARSTWA Absolwent potrafi stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich, zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej oraz różne formy obsługi konsumenta przyrządzać podstawowe potrawy i napoje, obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy, organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej, oceniać jakość świadczonych usług, prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy oraz sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe, współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej, postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
5
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w zakładach hotelarskich ośrodkach wypoczynkowych zakładach uzdrowiskowych pensjonatach zajazdach kwaterach prywatnych bazach ruchomych (promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej) organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji i T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
6
TECHNIKUM TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ Absolwent potrafi obsługiwać klienta i udzielać informacji turystycznej, przygotowywać oferty turystyczne, opracowywać programy imprez turystycznych, organizować imprezy turystyczne, kalkulować koszty zamawianych świadczeń, zamawiać i rozliczać usługi turystyczne, komunikować się w co najmniej 2 językach obcych.
7
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w biurach i agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej organach administracji samorządowej zajmujących się organizacją i promocją turystyki, domach wczasowych może prowadzić własne biuro podroży Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych oraz T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik obsługi turystycznej jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
8
TECHNIKUM KELNER Absolwent potrafi przygotowywać sale konsumenckie do obsługi gastronomicznej, planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych, przyjmować i rejestrować zamówienia konsumenckie oraz obsługiwać konsumentów w placówkach prowadzących działalność gastronomiczną, doradzać konsumentom w wyborze potraw i napojów, komunikować się z konsumentami oraz współpracownikami, dokonywać jakościowej oceny potraw i napojów, dokonywać rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych, rozliczać się z pobranych potraw i napojów oraz z utargu, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
9
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną np. restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, bary, na statkach i promach pasażerskich, może organizować i obsługiwać imprezy okolicznościowe i cateringowe, może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą, może pracować jako kelner, barman, barista. Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.9 Wykonywanie usług kelnerskich oraz T.10. Organizacja usług gastronomicznych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik kelner jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
10
TECHNIKUM TECHNIK RZEMYSŁU MODY (dawniej technik technologii odzieży) Absolwent potrafi opracowywać dokumentację wzorcowej odzieży, nadzorować wykonywanie wzorca odzieży, organizować, nadzorować i kontrolować pracę zespołów wytwarzających wyroby odzieżowe, badać oraz kontrolować jakość materiałów odzieżowych i wyrobów gotowych, nadzorować eksploatację maszyn szwalniczych i urządzeń odzieżowych, organizować proces wytwarzania odzieży miarowej w zakładzie usługowym.
11
TECHNIKUM Absolwent może podejmować pracę w zakładach przemysłu odzieżowego laboratoriach odzieżowych wzorcowniach działach przygotowania produkcji krojowniach i szwalniach działach kontroli jakości zakładach usługowych, w szczególności w krawiectwie miarowym lub prowadzić własny zakład wytwórczy lub usługowy Uczeń zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji A.71. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych i A.74. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik przemysłu mody jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
12
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
KUCHARZ Absolwent potrafi dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw, przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne, dobierać surowce do produkcji potraw i napojów, sporządzać półprodukty, potrawy i napoje, zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki, przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności, stosować zasady racjonalnego żywienia, sporządzać kalkulację cenową oraz opracowywać ofertę kulinarną, wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów, dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
13
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej np. hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie i obiektach żywienia zbiorowego np. stołówki, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności. Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w kucharz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
14
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
15
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
CUKIERNIK Absolwent potrafi dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych, sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość, rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną, prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, projektować i wykonywać dekoracje wyrobów cukierniczych i ciastkarskich obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej, przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze, prowadzić dokumentację produkcji i rozliczać zużycie surowców, kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich, przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych, udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
16
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Absolwent może podejmować pracę w ciastkarniach, cukierniach, zakładach przemysłu cukierniczego zakładach gastronomicznych oraz innych zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze. może także podejmować działalność gospodarczą na własny rachunek. Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
17
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
18
O NAS SZKOŁA Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, co roku opuszcza ponad trzystu absolwentów, dostarczając gastronomii i hotelarstwu wysoko wykwalifikowanych pracowników. Każdy z nich z dumą podkreśla, ze ukończył szkołę, w której poprzeczka wymagań w nauce i zachowaniu jest wysoko umieszczona. Nasi wychowankowie z szacunkiem wspominają znaną w środowisku szkołę zwaną popularnie "gastronomikiem" bądź "garami". Wykwalifikowana kadra nauczycieli pracuje nad tym, aby absolwent naszej szkoły był otwarty, uczciwy, odpowiedzialny, przygotowany do świadomej aktywności w dorosłym życiu. Zespół Szkół Gospodarczych zlokalizowany jest w centrum Rzeszowa, w okolicy Hali Targowej i Szpitala Wojewódzkiego nr 1. Można do nas dojechać autobusami 5, 6, 10, 12, 13, 37.
19
O NAS BAZA SZKOŁY - biblioteka z czytelnią wyposażona w 12 stanowisk komputerowych - pracownie: matematyczne, fizyczna, chemiczna, geograficzna, hotelarska, technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta - dwie sale gimnastyczne - siłownia - cztery pracownie informatyczne i techniki pracy biurowej - internat Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się na warsztatach szkolnych, w stołówce internatu, hotelach, restauracjach o wysokim standardzie świadczonych usług. W okresie wakacji istnieje możliwość odbycia praktyki zawodowej w ośrodkach wypoczynkowych.
20
O NAS KOŁA ZAINTERESOWAŃ - Teatr Megakreacji - Koło Poszukiwaczy Informacji - KSM - Caritas - Koło Odrodzenie - Klub Unii Europejskiej - Szkolne Biuro Karier - Szkolne Koło Żywieniowe - Szkolna Akademia Smaku - Szkoła Modelek - Koło fotograficzno - turystyczne W ramach programu PO WER oraz Erasmus+ nasza Szkoła współpracuje ze szkołami w Niemczech, Hiszpanii, Włoszech, Francji, Słowacji i Ukrainie organizując wymianę młodzieży oraz konferencje i szkolenia.
21
O NAS TROCHĘ HISTORII w Rzeszowie rozpoczyna działalność Szkoła Przemysłowa Żeńska przejęcie szkoły przez władze miejskie i Towarzystwo Szkoły Ludowej przekształcenie szkoły w 3 - letnie Żeńskie Gimnazjum Krawieckie zawieszenie działalności szkoły przez okupanta zorganizowanie Żeńskiej Szkoły dla Krawczyń reaktywowanie Gimnazjum Krawieckiego utworzenie 2 - letniej Koedukacyjnej Zasadniczej Szkoły Gastronomicznej utworzenie 4 - letniego Technikum Gastronomicznego utworzenie Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 rozpoczęcie nauki w nowym budynku przy ul. Spytka Ligęzy 12 utworzenie wydziału zaocznego zmiana nazwy na Zespół Szkół Gospodarczych poszerzenie bazy lokalowej powołanie Technikum Hotelarskiego nadanie szkole imienia Mikołaja Spytka Ligęzy powołanie nowego typu szkoły - Liceum Technicznego nawiązanie współpracy międzynarodowej z Francja, Niemcami, Słowacja i Włochami uroczyste obchody 80 - lecia szkoły powstanie nowych kierunków kształcenia na podbudowie gimnazjum nawiązanie współpracy z Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, rozpoczęcie staży młodzieży w Grecji otwarcie nowej sali gimnastycznej w naszej szkole odbył się pierwszy Europejski Konkurs Kulinarny nawiązanie współpracy międzynarodowej z Ukrainą powołanie nowego kierunku kształcenie: technik obsługi turystycznej budowa nowego budynku szkolnego oddanie do użytku nowego budynku szkolnego powołanie nowego kierunku kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych (połączenie kierunków: kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego) przywrócenie kierunku technik technologii odzieży (technik przemysłu mody) utworzenie nowego kierunku: technik włókienniczych wyrobów dekoracyjnych
22
tel. 17 748 35 00 sekretariat@zsgrzeszow.pl zsgrzeszow.pl
KONTAKT I LOKALIZACJA Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy ul. M. Spytka Ligęzy 12 Rzeszów tel zsgrzeszow.pl PUNKT NABÓRU ELEKTRONICZNEGO portal.resman.pl W menu: Kanał Kandydata
23
GALERIA
24
GALERIA
25
GALERIA
26
GALERIA
27
GALERIA
28
GALERIA
29
GALERIA
30
GALERIA
31
GALERIA
32
GALERIA
33
GALERIA
34
ZAPRASZAMY
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.