Pobierz prezentację
1
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
2
CO TO JEST SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE?
Szkoła Promująca Zdrowie jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej pracownicy i uczniowie: podejmują starania, aby poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, uczą się jak zdrowiej żyć i jak tworzyć zdrowe środowisko, zachęcają ludzi, zwłaszcza rodziców do podjęcia podobnych starań.
3
GŁÓWNE CECHY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE
1. Edukacja zdrowotna jako ważny element programu nauczania szkoły 2. Etos zdrowia w szkole 3. Współdziałanie z rodzicami i społecznością lokalną
4
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA Żywność ekologiczna – określenie
żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów
5
RODZAJE ŻYWNOŚCI Żywność dietetyczna Żywność modyfikowana genetycznie
Żywność funkcjonalna Żywność wygodna Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
6
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA
7
PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU
Zdrowe odżywianie to przede wszystkim odżywianie świadome. Powinniśmy kontrolować, co i w jakich ilościach jemy. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niezbędne jest dostarczenie różnorodnych składników odżywczych: węglowodanów (cukrów) białek tłuszczów witamin składników mineralnych wody
8
PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe czyli pieczywo, makaron, ryż, kasza, płatki powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Dostarczają nam niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych takich jak: błonnik pokarmowy, węglowodany, potas, fosfor, witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, miedz, magnez, cynk. Codziennie spożywaj 6-11 porcji produktów zbożowych. Jedna porcja to : 1 kromka chleba, 30 g mąki, 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu, 1 kajzerka, 1/3 szklanki mousli, 4 kromki chrupkiego pieczywa, 2/3 szklanki gotowanego makaronu
9
WARZYWA I OWOCE Warzywa i owoce odgrywają bardzo istotną rolę w prawidłowo skomponowanej diecie. Stanowią one grupę produktów, która powinna być spożywana w każdym posiłku. Owoce i warzywa dostarczają głównie antyoksydantów, związków mineralnych i witamin oraz błonnika. Według zaleceń należy spożywać: 5-7 porcji warzyw 3 porcje owoców. Jedna porcja to: 1 duży owoc: banan, jabłko 3 małe owoce: śliwka, morele 8 szt. truskawek 1 duży pomidor 3 różyczki brokułów 1 duża papryka
10
PRODUKTY MLECZNE W prawidłowo skomponowanej diecie nie może zabraknąć
produktów mlecznych, gdyż są one dla nas doskonałym źródłem wapnia, łatwo przyswajalnego białka, a także witamin (A, B2, B12,D) i soli mineralnych ( fosforu, siarki, magnezu, chloru, jodu). Codziennie spożywaj 2- 3 porcje produktów mlecznych. Jedna porcja to : 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu 1 szklanka kefiru 2 plasterki sera żółtego
11
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE
Do produktów wysokobiałkowych zaliczamy mięso, ryby, nasiona strączkowe, jaja. Mięso jest podstawowym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza. W jego skład wchodzą również znaczne ilości tłuszczów nasyconych o charakterze miażdżycorodnym. Dlatego należy wybierać chude gatunki mięs. Jaja dostarczają głównie białka o najwyższej wartości biologicznej. Są dobrym źródłem witamin z grupy B,A,D,E, żelaza, fosforu i siarki. Jaja zawierają duże ilości cholesterolu, dlatego należy je spożywać z umiarem. Dziennie spożywaj 1- 2 porcji produktów białkowych. Jedna porcja to: 100 g dowolnego, mięsa (najlepiej chudego) 100 g ryby 2 jajka 2 plastry wędliny 2/3 szklanki gotowanej fasoli lub grochu
12
TŁUSZCZE pochodzeniem ale także składem chemicznym.
Tłuszcze roślinne i zwierzęce różnią się między sobą nie tylko pochodzeniem ale także składem chemicznym. Tłuszcze roślinne są cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które muszą być codziennie dostarczane z pożywieniem. NNKT przeciwdziałają miażdżycy impulsów oraz są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka. Tłuszcze zwierzęce zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla ludzkiego organizmu. Powodują one wzrost stężenia cholesterolu we krwi, przyspieszają rozwój miażdżycy. Dziennie spożywaj jedną porcję tłuszczów, wybieraj tłuszcze roślinne. Jedna porcja to: 1 łyżka oleju 1 łyżka margaryny 2 łyżki margaryny
13
SŁODYCZE Objadanie się słodyczami wiąże się z wieloma
niebezpieczeństwami dla organizmu. Nadmiar słodyczy powoduje przede wszystkim: trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała ze względu na wysoką zawartość cukru a często i tłuszczu. Słodycze dostarczają dużej ilości energii. Słodycze jedz sporadycznie, staraj się zastępować je owocami !!!
14
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Badania przeprowadzone przez Światową Organizację
Zdrowia (WHO) wykazały, że Polacy należą do najmniej aktywnych fizycznie społeczeństw europejskich. Zaledwie, co dziesiąta dorosła osoba wykonuje systematycznie ćwiczenia fizyczne, zaś ok % kobiet i mężczyzn prowadzi siedzący tryb życia, szkodliwy dla zdrowia. Podczas wysiłku fizycznego w organizmie dokonuje się szereg zmian, zwiększa się: zapotrzebowanie na energię, wydzielanie produktów przemiany materii (metabolitów), zapotrzebowanie mięśni na tlen. KAŻDEGO DNIA CO NAJMNIEJ PRZEZ 30 MINUT BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO
15
CO POWINNYŚMY CZYNIĆ, ABY PROWADZIĆ ZDROWY STYL ŻYCIA?
Człowiek, aby mógł cieszyć się zdrowiem, powinien dążyć do harmonii z otaczającym go środowiskiem. Pokarm, który buduje nasz ciało, stanowi istotny element środowiska. Zatem nasze zdrowie będzie w dużej mierze zależeć od jakości biologicznej pokarmu jakim odżywia się nasz organizm. Przyswojenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych jakie zawiera naturalna, dobrze zbilansowana żywność gwarantuje zdrowie i odporność na wszelkie zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, a co za tym idzie licznym chorobom. Pokarm, który przemysłowo oczyszczono, lub "wzbogacono" chemią, jest niepełnowartościowy. Organizm, który wchłania taki pokarm jest narażony na liczne schorzenia i choroby cywilizacyjne.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.