Pobierz prezentację
1
TORTY
2
TORT – to wyrób cukierniczy złożony najczęściej z kilku warstw ciasta, przełożonych kremem cukierniczym, konfiturami i przybrany kremem, polewą, marcepanem, owocami kandyzowanymi i ozdobiony.
3
Podział tortów w zależności od rodzaju ciasta użytego do wypieku spodów: Biszkoptowe, Biszkoptowo-tłuszczowe, Bezowe, Kruche.
4
W zależności od użytych mas do przekładania:
Śmietankowe, Owocowe, Kakaowe, Kawowe, Inne.
5
W zależności od okoliczności, na które są wypiekane: Weselne
6
W zależności od okoliczności, na które są wypiekane: Weselne
7
Na chrzciny
8
Świąteczne
9
W zależności od kształtu: OKRĄGŁE
10
W zależności od kształtu: PROSTOKĄTNE
11
W zależności od kształtu: PIĘTROWE
12
W zależności od kształtu: INNE
13
Proces produkcyjny Produkcja podstaw, Przygotowanie mas,
Przekładanie spodów, Dekoracja wyrobów. Przygotowanie surowców,
14
Produkcja tortów biszkoptowych z owocami
16
Produkcja tortów marcepanowych
18
Produkcja tortów biszkoptowo-tłuszczowych
20
Produkcja tortów bezowych
21
Produkcja tortów na bazie musów
23
DEKORACJA TORTÓW KUWERTURA
24
DEKORACJA TORTÓW KUWERTURA
25
DEKORACJA TORTÓW marcepan, masa ticino, dragant
26
Masa Ticino – plastyczny lukier
400 g - cukier puder (przesiany) 50 g - glukozy 20 g - żelatyny 350 ml - wody Rozpuszczamy w wodzie żelatynę i glukozę po czym dodajemy puder ,cały czas mieszając !!! Gotowa biała masa cukrowa służy do obkładania tortów, deserów i ciasteczek. Wystarczy rozwałkować, można dowolnie barwić i aromatyzować.
27
Dragant, pastillage masa cukiernicza z cukru pudru, żelatyny i wody, wyrób z takiej masy cukier puder 1,00 kg mąka ziemniaczana 0,20 kg ocet 0,01 kg żelatyna 0,01 kg woda 0,14 kg Żelatynę moczysz w wodzie. Podgrzewasz do rozpuszczenia i mieszasz z mąką i cukrem. Na końcu dodajesz ocet.
28
DEKORACJA TORTÓW karmel
29
DEKORACJA TORTÓW karmel
30
DEKORACJA TORTÓW dekoracje cukrowe
31
DEKORACJA TORTÓW dekoracje z opłatków
32
DEKORACJA TORTÓW żelki
33
DEKORACJA TORTÓW posypki, świeczki
34
TORT SZWARZWALDZKI
35
TORT MARCELLO
36
TORT WĘGIERSKI
37
TORT SACHERA
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.