Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent."— Zapis prezentacji:

1 Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” 12.10.2016 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie

2 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach weszło w życie z dniem 1 września 2016 roku

3 G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1. Pieczywo 1. Pieczywo - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze 2. Pieczywo półcukiernicze i cukiernicze - z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego - nie może zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,45 g sodu/1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 3. Kanapki 4. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

4 G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 5. Mleko 6. Napoje zastępujące mleko, takie jak: napój sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia 7. Produkty mleczne – jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty je zastępujące – na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów - nie mogą zawierać więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie może zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

5 G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 8. Warzywa i owoce bez dodatku cukrów, substancji słodzących 9. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona - bez dodatku cukrów, substancji słodzących (WE nr 1333/2008) oraz bez dodatku soli oraz bez dodatku soli 10. Sałatki i surówki 11. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli 12. Przeciery, musy owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i soli bez dodatku cukrów i substancji słodzących 13. Koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne - bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) na bazie: mleka - mleka napojów zastępujących mleko - napojów zastępujących mleko - produktów mlecznych - produktów mlecznych - produktów zastępujących produkty mleczne - produktów zastępujących produkty mleczne wymienionych w rozporządzeniu

6 G RUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY mineralna źródlanastołowa 14. Naturalna woda mineralna nisko- i średnio zmineralizowana, woda źródlana, woda stołowa 15. Napoje przygotowywane na miejscu - nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia bez dodatku cukrów i substancji słodzących 16. Napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących (WE nr 1333/2008) 17. Bezcukrowe gumy do żucia 18. Czekolada gorzka - o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej 19. Inne - nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia - nie mogą zawierać więcej niż 0,4 g sodu/1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia

7 „Żywność bez dodatku cukru” „Żywność bez dodatku cukru” oznacza żywność: - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku monosacharydów (np. glukoza, fruktoza) i disacharydów (np. sacharoza) - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub - bez żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące (WE nr 1333/2008) „Substancje słodzące” – środki słodzące nie będące cukrami; - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - są stosowane jako dodatki do żywności lub jako słodziki - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam - np. ksylitol, sorbitol, mannitol, glikozydy steriolowe, aspartam

8 ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1.Muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. 2. Dobiera się je w taki sposób, aby: - na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych - posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup: warzywa lub owoce produkty zbożowe lub ziemniaki mleko lub produkty mleczne mięso, ryby, jaja orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona tłuszcze - w żywieniu całodziennym było przynajmniej 5 porcji warzyw lub owoców - co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby

9 ŚRODKI SPOŻYWCZE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY - każdego dnia mają być podawane: * co najmniej 2 porcje mleka lub produktów mlecznych * co najmniej 1 porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych * warzywa lub owoce w każdym posiłku * co najmniej 1 porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji - zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników - od poniedziałku do piątku mogą być podane nie więcej niż 2 porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości: kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i kwasów wielonienasyconych poniżej 40% - napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia

10 W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY do dnia 31 grudnia 2016 roku mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015

11 Źródła obrazków www.onet.pl ww.pkt.pl www.ilewazy.pl www.studiokubik.pl www.ocdn.eu www.bi.gazeta.pl


Pobierz ppt "Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent."

Podobne prezentacje


Reklamy Google