Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałElżbieta Sobczyk Został zmieniony 8 lat temu
1
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
2
Pierwsze spotkanie w Zespole Szkół Gastronomicznych „Zdrowe potrawy wigilijne” Wrocław, 17 grudnia 2014r.
3
Wykład prowadzi nauczyciel technologii Pani Grażyna Holdenmayer
4
SKŁADNIKI MINERALNE To pierwiastki, które zostają w postaci popiołu po spaleniu tkanek roślinnych lub zwierzęcych, zapewniają prawidłowy rozwój oraz zdrowie organizmu.
5
Podział w zależności funkcji wapń żelazo cynk potas fosfor miedź jod sód magnez kobalt selen chlor fluor chrom siarka mangan molibden Składniki mineralne Materiał budulcowy KrwiotwórczeRegulujące Odpowiedzialne za gospodarkę wodno - elektrolitową
6
Źródła wapnia
7
Źródła fosforu w pożywieniu
9
Źródła siarki
10
Przygotowania do wspólnej pracy
11
Paszteciki ala France
12
Ciasteczka korzenne
13
Degustacja wyrobów wigilijnych
14
Koordynatorzy projektu ZSG, LO Nr I, Gimnazjum Nr 23
15
Dziękujemy za uwagę. Elżbieta Fyda ZSG Grażyna Holdenmayer ZSG
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.