Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe"— Zapis prezentacji:

1 Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Aleksandra Czapowska

2 Budowa Na atomie tlenu wskutek dwóch wiązań silnie spolaryzowanych w jego kierunku gromadzi się duży ładunek ujemny. Na atomie wodoru natomiast duży ładunek dodatni. Pozwala to na tworzenie się wiązań wodorowych. Wpływa to na znaczne obniżenie lotności i dobrą rozpuszczalność w wodzie.

3 Otrzymywanie hydratacja alkenu
reakcja chlorowcopochodnej z wodnym roztworem KOH lub NaOH

4 hydroliza estrów redukcja aldehydów do alkoholi I- rzędowych redukcja ketonów do alkoholi II- rzędowych

5 Właściwości chemiczne
eliminacja wody z cząsteczki alkoholu (dehydratacja) reagują z chlorowcowodorami

6 w reakcji z metalicznym sodem lub potasem tworzy alkoholan
reakcja utleniania alkoholi I-rzędowych do aldehydów i II-rzędowych do ketonów.

7 reakcja estryfikacji z kwasami karboksylowymi
reakcja z kwasami nieorganicznymi

8 Alkohol metylowy- CH3OH
ciecz charakterystycznym zapachu, dość lotna, o gęstości nieco mniejszej od wody, dobrze rozpuszczalna w wodzie spala się jasno niebieski płomieniem Silnie trujący Otrzymywany w procesie katalitycznego uwodornienia tlenku węgla (II) CO + 2H CH3OH

9 Alkohol etylowy- CH3CH2OH
Bezbarwna, łatwopalna ciecz, bardziej lotna od wody, dobrze rozpuszczalny w wodzie dzięki silnie polarnej grupie –OH, umożliwiającej również mieszanie się z wieloma rozpuszczalnikami polarnymi, toksyczny W reakcji z sodem tworzy etanolan sodu 2C2H5OH + 2Na → 2CH3CH2ONa + H2↑ Otrzymuje się go na drodze fermentacji alkoholowej C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

10 Alkohole wielowodorotlenowe

11 Glikol etylenowy etano-1,2-diol C2H4(OH)2
Bezbarwna ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie, o gęstości większej od gęstości wody, substancja trująca, Otrzymywany w wyniku katalitycznego utlenienie etenu

12 Glicerol otrzymywanie
bezbarwna, oleista ciecz, o dużej gęstości i słodkim smaku, z wodą miesza się w każdej proporcji, trujący

13 Właściwości chemiczne
w reakcji z sodem powstaje sól i wodór glicerol w reakcji z kwasem azotowym (V) tworzy nitroglicerynę

14 Bibliografia „Podstawy chemii organicznej” wydanie IV rozszerzone, Lidia Prajer-Janczewska


Pobierz ppt "Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe"

Podobne prezentacje


Reklamy Google