Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałIzabela Popławska Został zmieniony 8 lat temu
1
Staż zawodowy 1.04.2009 – 30.06.2009
2
My, czyli Konrad Grzywacz i Karol Skibiński z kl. IV ct mieliśmy przyjemność spędzić te 3 miesiące na stażu zawodowym w Norderney – mieście położonym na jednej z Wysp Fryzyjskich leżących u wybrzeży Morza Północnego w północno-zachodniej części Niemiec. Jest to niezwykle urokliwa miejscowość licząca około 6000 mieszkańców.
3
Naszym miejscem pracy była restauracja „Central Cafe”. Po nazwie można się domyślić że jest położona w centralnej części miejscowości co sprzyjało napływowi gości, których rzeczywiście nie było mało.
4
Restaurację tą prowadzą państwo Ute i Ulrich Tillmann. Od początku naszego przybycia spotkaliśmy się z ich ciepłym i opiekuńczym przyjęciem. Posiadają oni też bar „Oase Norderney” położony kilkanaście kilometrów od miasteczkaw którym także mieliśmy okazję nieco popracować. Ute & Ulrich Tillmann Jest to restauracja z tradycjami sięgającymi roku 1936. Aktualne „szefostwo” jest trzecim pokoleniem.
5
Jadąc tam zdawaliśmy sobie sprawę oczywiście, że nie jedziemy tam na wakacje. Zatem do naszych obowiązków należały ogólnie prace w: zmywalni naczyń, kuchni właściwej, rozdzielni kelnerskiej, magazynach, zapleczu. Były to typowe prace takie jak: zmywanie naczyń (przede wszystkim), obieranie warzyw, segregowanie dostaw do magazynów, porządkowanie zaplecza, prace przy przygotowaniu potraw, itp. Na kolejnych slajdach przedstawiamy niektóre z nich.
6
obieranie ziemniaków
7
magazyn, kuchnia
8
Uwielbione szczególnie przez Konrada miejsce – zmywalnia naczyń
9
A teraz zapraszamy do zwiedzenia restauracji od strony konsumenckiej
14
Restauracja oferowała również własne wyroby cukiernicze
17
Teraz przedstawimy kilka potraw. Niektóre mieliśmy okazję przygotowywać a już na pewno wszystkie spróbować.
23
Nie sposób nie wspomnieć o innych pracownikach z którymi mieliśmy okazję pracować. Okazali się bardzo przyjacielscy i pomocni w naszym funkcjonowaniu zarówno w pracy jak i w czasie wolnym. Niektóre z nawiązanych kontaktów utrzymujemy do dziś drogą elektroniczną.
24
Oczywiście nasz pobyt tam to nie tylko praca. Był też czas wolny, który wykorzystywaliśmy na spanie … … oraz spędzanie go z kolegami z pracy, zwiedzanie pięknych okolic czy pływanie w morzu.
28
Dziękujemy za uwagę i życzymy możliwości przeżycia równie niezapomnianego stażu. Konrad Grzywacz, Karol Skibiński kl. IV ct
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.