Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJolanta Kowalewska Został zmieniony 8 lat temu
1
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara Kolberga w Opolu Lubelskim Rok szkolny 2015/2016 AKCJA PROZDROWOTNA DLA UCZNIÓW STARSZYCH KLAS SZKOŁY PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM PRZYGOTOWANA W RAMACH OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY PROMOCJI ZDROWEGO STYLU ŻYCIA
2
Co to jest zdrowie? Co to jest promocja zdrowia?
3
Zdrowie, to nie tylko brak choroby. To pełen dobrostan - fizyczny, psychiczny i społeczny. Zatem jesteśmy zdrowi, gdy nie chorujemy, mamy właściwy stosunek do siebie, umiemy sobie radzić ze stresem, mamy dobre układy z otoczeniem. ZDROWIE TO KAPITAŁ, KTÓRY POZWALA NAM OSIĄGNĄĆ NASZE CELE, SATYSFAKCJĘ I SPEŁNIENIE W ŻYCIU
4
Co to jest promocja zdrowia? Promocja zdrowia natomiast, to sposób aby to zdrowie utrzymać, ale przede wszystkim rozwijać. To wyposażenie ludzi w wiedzę i umiejętności, dzięki którym będą dążyć do podnoszenia stanu swojego zdrowia.
5
JAKIE SĄ NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W NASZYM ŻYWIENIU?
6
GŁÓWNE GRZECHY DIETY NASTOLATKÓW WG EKSPERTÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ ŻYWIENIEM: nieregularne spożywanie posiłków lub ich opuszczanie, omijanie najważniejszego posiłku w ciągu dnia – śniadania, mało urozmaicona dieta, zbyt częste sięganie po słodycze, słone przekąski i słodkie gazowane napoje, zbyt rzadkie spożywanie warzyw i owoców, zbyt rzadkie spożywanie produktów zawierających błonnik, witaminy czy składniki mineralne, zwłaszcza wapń - tak ważny dla każdego z nas w wieku dorastania, zbyt duża ilość w spożywanych tłuszczów, zbyt duża ilość spożywanego sodu (dodawanie soli kuchennej), spożywanie w nadmiernej ilości żywności przetworzonej…
7
BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE?
8
ENERGIA … Chłopcy w wieku 10-12 lat potrzebują 2600 kcal, a dziewczęta odpowiednio 2300 kcal. Dzieciom starszym, w wieku 15-18 lat potrzeba dołożyć dodatkowo ok. 500 kalorii. To duże zapotrzebowanie na kalorie wyjaśnia, dlaczego, zwłaszcza chłopcy, są zawsze głodni. Dlatego najlepiej „nasycą” ich produkty zbożowe; razowe pieczywo, makaron, ryż. Kalorie można uzupełnić zdrowymi i wartościowymi produktami takimi jak: orzechy, nasiona i owoce suszone - zamiast słodyczy.
9
MAGICZNA 5 - CZYLI 5 POSIŁKÓW DZIENNIE Niezbędna w diecie każdego nastolatka jest regularność posiłków. Posiłki powinny być spożywane co ok. 3 godziny. Posiłki powinny być zróżnicowane. Powinny zawierać odpowiednią ilość kalorii. Nie powinno się podjadać między posiłkami.
10
PRZYKŁADOWY PLAN SPOŻYWANIA 5 POSIŁKÓW W CIĄGU DNIA
11
NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
12
CO TO JEST PORCJA?
13
Porcja to ilość danego produktu, który możemy spożyć na dany posiłek lub stanowi część danego posiłku.
14
PORCJA MAŁA… PORCJA DUŻA… Jedząc mniejsze porcje, gwarantujemy najlepsze wykorzystanie przez nasz organizm energii i składników pokarmowych z żywności. Przy odpowiednim doborze produktów, które mamy w swojej codziennej diecie, posiłki mniejsze objętościowo dostarczają wszystkich tych składników we właściwych proporcjach. Stąd też zasada umiaru dotyczy wszystkich – bez względu na sylwetkę ciała. Nadmiary niektórych ze składników pokarmowych, takich jak cukry proste, tłuszcze czy cholesterol mogą wywołać poważne choroby nawet u osób, które są bardzo szczupłe. Ograniczając porcje jedzenia, w bardzo prosty sposób chronimy się przed chorobami dietozależnymi. Jeżeli dołożymy do tego odpowiedni dobór produktów w naszym sposobie odżywiania, mamy złoty środek na radość ze smacznego odżywiania i życie w pełni zdrowia.
15
MÓJ TALERZ „MyPlate” skupia się na zbilansowaniu pięciu elementów zdrowej diety: warzyw (vegetables), owoców (fruits), białka (protein), zbóż (grains) i niewielkiej porcji nabiału (dairy).
16
CHOROBY DIETOZALEŻNE cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość, zaburzenia metaboliczne (przemiany materii), choroby układu moczowego, celiakia (nietolerancja glutenu), alergie, niedokrwistość, anemia, osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów choroby jelit, choroby trzustki, wątroby, nowotwory złośliwe, choroby oczu,
17
SOLI MÓWIMY NIE! Spożywaj nie więcej niż 5 g soli dziennie, Jej nadmiar szkodzi i może powodować wiele chorób: - nadciśnienie tętnicze, - udar mózgu, - zawał serca, - osteroporozę, - raka żołądka.
18
ETYKIETA PRODUKTU W rzetelnej ocenie realnej wartości produktu pomoże nam ETYKIETA. Na etykietę produktu spożywczego składają się wszystkie informacje występujące na opakowaniu. Zarówno te, które są przedstawione w formie graficznej, jak i słownej.
19
CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!
20
Porównanie produktów Domowy jogurt truskawkowy http://www.fitwi t.pl/ile- kalorii/18,0,owoc e TŁUSZCZEBIAŁKAWĘGLOWODANY 0,3g8,6g11,6g 0,8g1,4g14,4g 1,1g10g26g Jogurt naturalny 0% 150g Truskawki 200g http://durszlak.p l/przepis/domow y-jogurt- truskawkowy?c=ta g&position=5&t=d omowy-jogurt- truskawkowy
21
Planując swoją dietę, zwróćmy szczególną uwagę na odpowiednie zbilansowanie poszczególnych witamin i minerałów. Miejmy na uwadze także indywidualne potrzeby naszego organizmu, ponieważ zmieniają się one wraz z wiekiem i zależne są od płci. Dlatego jako podstawową przesłankę przy tworzeniu naszego codziennego jadłospisu powinniśmy traktować zasadę różnicowania spożywanych potraw – takie działanie zapewni nam nie tylko wielorakie doznania smakowe, ale i zdrowie. Każdy z nas wie, że witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała człowieka. Rzadko jednak uświadamiamy sobie, że występują one w naszym organizmie w bardzo niewielkich ilościach, czasem wręcz śladowych. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać je z żywnością w sposób przemyślany. Urozmaicona dieta, w której skład wchodzą elementy ze wszystkich grup produktów spożywczych (czyli: warzywa, owoce, mięsa, ryby, nabiał, itp.) może w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie ich szukać.
22
DZIĘKUJE ZA UWAGĘ!
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.