Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałDorota Dąbrowska Został zmieniony 8 lat temu
1
1905 - 2001 prof. dr Jadwiga Jakubowska, dr h.c.
2
1929 – magister inżynier Wydział Ogrodniczy SGGW, specjalizacja: mikrobiologia i przemysł rolny; kierownik prof. W. Dąbrowski 1929 - 1944 - asystent Instytut Przemysłu Fermentacyjnego i Bakteriologii
3
1939 - 1944 działalność w AK ucieczka z transportu praca w Skierniewicach
4
1945 – 1947 – asystent SGGW u prof. Dąbrowskiego
5
adiunkt Katedra Fizjologii Roślin i Mikrobiologii 1947 – 1952 Uniwersytet Łódzki
6
1951 – doktor n.t. SGGW Warszawa „Wytwarzanie acetoiny przez Str. diacetilactis ” promotor: prof. E. Pijanowski
7
kierownik Katedra Mikrobiologii Technicznej 1952 Politechnika Łódzka
8
Kierownik katedry - 1952 - 1970
9
Kierownik Zespołu i specjalizacji Mikrobiologii Technicznej
10
Pożegnanie emerytalne - 1975
11
Tytuły i godności naukowe 1955 profesor nadzwyczajny (PŁ) 1972 profesor zwyczajny (PŁ)
12
1990 Doktorat Honoris Causa PŁ
13
Dorobek naukowy Autorka lub współautorka: 102 rozpraw i artykułów naukowych 30 referatów i komunikatów naukowych 89 referatów na Sympozjach i Sesjach Naukowych prezentowanych za granicą 48 artykułów przeglądowych i popularno - naukowych 1 książki 2 rozdziałów w podręczniku zagranicznym 2 skryptów 1 patentu
14
Przemysł mleczarski 1936-1937 Wykrycie i opisanie nowego szczepu bakterii mlekowych Streptococcus diacetilactis – wspólnie z prof. E. Pijanowskim
15
Przemysł mleczarski Fizjologia i metabolizm bakterii mlekowych hodowle ciągłe i okresowe otrzymywanie zagęszczonych, zamrożonych osadów bakterii mlekowych Zagadnienia nowatorskie w Kraju Wdrożenia w Zakładzie Doświadczalnym Przemysłu Mleczarskiego w Garwolinie, Zakładzie Biolacta Olsztyn szkolenia, konferencje, współpraca, prace doktorskie, habilitacyjne, dyplomowe, publikacje
16
Przemysł fermentacyjny gorzelnictwo, winiarstwo, piwowarstwo, drożdżownictwo nowe odmiany drożdży: Syrena, Ja 64, Gdańsk analityka mikrobiologiczna kontrole mikrobiologiczne opracowanie podstaw instrukcji kontroli cyklu produkcyjnego
17
Produkcja kwasów organicznych Kwas itakonowy i itawinowy 10-letni cykl badań na zlecenie Departamentu Rolnictwa USA otrzymanie aktywnych mutantów (przekazano do USA) opracowanie nowej technologii wyróżnienie Departamentu Rolnictwa USA i Wydziału V PAN konferencje, współpraca, prace doktorskie, dyplomowe, publikacje, rozdziały w podręcznikach zagranicznych
18
Produkcja kwasów organicznych Kwas cytrynowy cykl produkcyjny metabolizm szczepów kontrola aktywności szczepów utylizacja grzybni uzdatnianie melas.
19
Przemysł farmaceutyczny ulepszanie szczepów nizynotwórczych badanie czystości mikrobiologicznej dekstranu suchego produkcja kwasu giberelinowego inne produkty Współpraca z KZF Polfa
20
Biokorozja materiałów technicznych przemysł włókienniczy – kazeina włókiennicza – produkty włókiennicze farby i lakiery powłoki techniczne materiały elektroizolacyjne inne
21
3 konferencje „Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych”
22
Kolekcja Czystych Kultur ŁOCK 105
23
Szczepy z przedwojennej kolekcji SGGW, z IHAR w Bydgoszczy, kolekcji węgierskiej, szczepy własne oraz zdeponowane (ok. 700) Członek WFCC – Międzynarodowej Kolekcji Czystych Kultur
24
Działalność dydaktyczna wykłady laboratoria seminaria zajęcia ogólne i specjalistyczne 19 programów nauczania dla uczelni technicznych – opracowanie i realizacja szkolenia specjalistyczne, kursy (przemysł rolno-spoż., sanepidy i inne)
25
Działalność dydaktyczna Wydział Chemii Spożywczej Wydział Włókienniczy Wydział Mechaniczny Wydział Chemiczny Wydział Towaroznawstwa WSE Wydział Biologii i Nauk o Ziemi UŁ
26
Od 1958 roku specjalizacja Mikrobiologia techniczna Do 1975 roku 180 absolwentów 3 wyróżnienia ogólnopolskie
27
Kształcenie kadry naukowej 20 prac doktorskich 7 doktorów habilitowanych 4 profesorów Ponad 90 recenzji (stopnie i tytuły naukowe)
28
Współpraca z zagranicą Francja Czechosłowacja NRD Szwajcaria Finlandia Jugosławia ZSRR Wlk. Brytania
29
Wieloletnia współpraca
30
Wyniki współpracy staże konsultacje seminaria publikacje rozdziały w podręcznikach
31
Funkcje w PŁ Prodziekan ds. Nauki Wydziału Chemii Spożywczej - 1960 - 1962 delegat Wydziału do Senatu - członek Komisji ds. Rozwoju Młodej Kadry Naukowej Komisja ds. Zatrudnienia Absolwentów Komisja ds. Nagród Komisja Dyscyplinarna dla pracowników naukowych Komisja Naukowa ZNP PŁ kierownik specjalizacji do 1975 r redaktor Zeszytów naukowych Chemii Spożywczej opiekun koła naukowego i studium doktoranckiego
32
Działalność społeczna i środowiskowa Międzynarodowa Komisja Drożdżowa (YYC) Komitet Mikrobiologii PAN (członek honorowy) Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN (członek honorowy) Polskie Towarzystwo Mikrobiologów (członek honorowy) Łódzkie Towarzystwo Naukowe Polskie Towarzystwo Biochemików Polskie Towarzystwo Chemiczne Towarzystwo Przyrodnicze im. M. Kopernika
33
Działalność społeczna i środowiskowa Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT Krajowa Komisja Mleczarska Rada Naukowa Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego Rada Naukowa Instytutu Mleczarstwa Rada Naukowa Instytutu Antybiotyków Rada Naukowa Centrum Mikrobiologii i Wirusologii PAN członek rady redakcyjnej Acta Microbiologica Polonica członek rady redakcyjnej Postępów Mikrobiologii
34
Działalność społeczna i środowiskowa Społeczny Komitet Budowy Filharmonii w Łodzi
35
Nagrody i odznaczenia Krzyż Walecznych Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski Honorowa Odznaka Miasta Łodzi Odznaka Zasłużony Nauczyciel PRL Złota Odznaka Honorowa NOT Złota Odznaka Zasłuż. Pracownika Przem. Spoż. i Skupu 4 Nagrody Min. Nauki Szkolnictwa Wyższego i Techniki 2 Nagrody Wydziału II PAN Nagroda Łódzkiego Towarzystwa Naukowego Ogółem 24
36
Medal im. Michała Oczapowskiego Wyróżnienie Wydziału Nauk Rolniczych i Leśnych PAN
37
Prof. dr Jadwiga Jakubowska utworzyła w Politechnice Łódzkiej i w Kraju oryginalną, nowoczesną szkołę naukową i dydaktyczną, powiązaną ze wszystkimi obszarami technologicznymi i technicznymi, w których działalność mikrobiologiczna istnieje. Szkoła ta nadal działa i rozwija się.
38
9.10.2001 r. Pielęgnowanie pamięci nauczycieli i wychowawców, którym zawdzięczamy rozwój życia duchowego, umiejętności i wiedzę, wrażliwość na dobro, piękno i prawdę jest wyrazem dojrzałej kultury. (prof. Z. Libera)
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.