Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSzymon Osiński Został zmieniony 8 lat temu
1
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, 07 - 08.05.2006. Zoltán TÓTH Mátra Cukor
2
Sytuacja przed montażem Stan 2004: Cukrowani Szerencs nie ma silosu cukru Składowanie wyprodukowanego cukru: Zapakowany w magazynach Luzem po transporcie do silosu Hatvan Ze względu na przeciążenie suszarki i schładzarki temperatura cukru wynosiła powyżej 35 0 C Wysoka temperatura powodowała następujące trudności: ze względu na wysokie Δt temperatury zewnętrznej i temperatury cukru prz ścianie zbiornika wzrosła wilgotność Tworzyły się grudki cukru w zbiorniku Zatykał się otwór zbiornika Konieczne było częste czyszczenie zbiornika i otworu Rozładunek cukrowozów w Hatvan był utrudniony ze względu na skawalony cukier Problemy:
3
Mała pojemność Cukier z wirówek Ciepłe powietrze Zimne powietrz e Bęben suszarki pakowanie Wydawanie cukru luzem Suszarka cukru SZE Schemat 2004. Złe wartości wilgotności Niewystarczające schładzanie z powodu przeciążenia
4
Możliwe rozwiązania: Zastosowanie nowej suszarki-schładzarki Zastosowanie nowej schładzarki za starą suszarką- schładzarką Wybrane rozwiązanie: Zastosowanie nowej suszarki szybowej Bulkflow Powody: Stan starego bębna suszarki jest jeszcze zadowalający Dobre doświadczenia w zakładzie Schladen Niskie koszty inwestycji Niskie zużycie energii Niskie nakłady na konserwację Nieznaczne ścieranie się produktu Suszarka cukru SZE Schemat 2004.
5
Konstrukcja schładzarki szybowej Bulkflow
6
Strumień i odbiór cukru Przepływ produktu między płytami Płyty leja odbierającego Woda chłodząca Cukier
7
Schemat Zamknięty obieg chłodzący Wtórny obieg wody z chłodnią
8
Dane techniczne Produkt: cukier kryształ Temperatura produktu na wejściu:40°C Temperatura produktu na wyjściu:28°C Prędkość dozowania: 50,0 t/h Ustawienie systemu: dwurzędowy Medium chłodzące: woda w systemie zamkniętym Temperatura medium chłodzącego na wejściu:18°C Temperatura medium chłodzącego na wyjściu:21°C Prędkość strumienia medium chłodzącego: 62 m 3 /h na rząd Układ obwodów chłodzenia: 2 szeregowo Ciśnienie znamionowe:7 bar Temperatura znamionowa: 90°C Nastawa ciśnienia termicznego zaworu bezpieczeństwa (TRV): 7 bar (ustawiane przez użytkownika) Silniki:2*3 kW
9
Część wlotowa z zewnątrz i wewnątrz Pomiar poziomu Kontrola poziomu Termometr Sonda pomiaru poziomu Termometr
10
Łapacz grudek
11
Powierzchnia schładzarki cukru Górne płyty
12
Odbiór Wibratory Zawieszenie części wylotowejPodstawa schładzarki
13
Wibratory, odbiór Płyty leja wylotowego
14
Schemat z Szerencs
16
Wymienniki ciepła obiegu wody chłodzącej Wymiennik Alfa-Laval M10-BFM 25 m 2 powierzchnia grzejna, 108 płyt Filtr na powrocie Kompensator
17
Chłodnia drugiego obiegu wody chłodzącej Ilość wody: 90-100 m3/h
18
Możliwości regulacji systemu Strona produktu Odbiór można regulować w szerokim zakresie przez zmianę obciążenia wibratorów wylotowych (okres załączania, pełna pojemność)
19
Możliwości regulacji systemu Strona chłodzenia Ze względu na otwarty obieg wody konieczne jest czyszczenie wymiennika płytowego W obu obiegach umieszczone są zawory regulacyjne regulujące ilość wody podawaną przez pompy Regulacja odbywa się na podstawie temperatury cukru w pierwszym obiegu Regulacja odbywa się na podstawie temperatury wody pierwszego obiegu w obiegu drugim 4 wentylatory przy chłodni należy włączać/wyłączać, gdy system wychodzi poza granice zakresu regulacji
20
Doświadczenia praktyczne Strona produktu Szczególnie wrażliwy na „grudki” Konieczne jest skuteczne urządzenie wyłapujące grudki Większe pylenie przy schłodzonym produkcie, konieczna skuteczna instalacja odpylająca
21
Doświadczenia praktyczne Strona chłodzenia W drugim obwodzie konieczna jest maks. temperatura wody 16 o C do uzyskania 18 o C temperatury wody obwodu pierwszego w obwodzie wody chłodni (wtedy schładzarka cukru pracuje z podanymi parametrami) Jeśli nie można zapewnić w drugim obiegu wody temperatury 16 o C, konieczne jest zastosowanie osobnej jednostki chłodzenia cieczy Gdy nie napływa cukier, wskazane jest wyłączenie obiegu chłodzenia, w przeciwnym wypadku następuje za duże schłodzenie i tworzy się wilgoć (odkładanie się cukru na powierzchniach chłodzących)
22
Schemat z osobną jednostką chłodzenia cieczy Jednostka chłodzenia cieczy Obieg zamknięty
23
Parametry rejestrowane bez przerwy Temperatura cukru na wejściu do schładzarki Temperatura cukru na wyjściu ze schładzarki Poziom w schładzarce Temperatura na wlocie do chłodni w pierwszym obiegu Temperatura na wlocie do wymiennika płytowego w drugim obiegu
24
Parametry prowadzenia procesu poziom T WZ In T WZ Out T woda In T woda Out T woda S
25
Parametry prowadzenia procesu poziom T WZ In T WZ Out T Woda In T Woda Out T woda S
26
Parametry prowadzenia procesu poziom T WZ In T WZ Out T Woda In T Woda Out T woda S
27
Parametry prowadzenia procesu poziom T WZ In T WZ Out T Woda In T Woda Out T woda S
28
Podsumowanie Urządzenie jest dobrym rozwiązaniem problemów ze schładzaniem cukru Montaż kompaktowego urządzenia jest prosty i ekonomiczny Jest bezpieczne, eksploatacja wymaga małych nakładów Bardzo łatwy w sterowaniu Niskie koszty konserwacji Niskie zużycie energii Punkty kluczowe: zapewnienie wody chłodzącej o odpowiednich parametrach zapewnienie cukru bez grudek
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.