GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Advertisements

Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
University of California
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
GMO biobezpieczeństwo i różne kolory biotechnologii
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Dr Roman Sobiecki Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Biotechnologia w produkcji zwierzęcej: klonowanie
ZASTOSOWANIE GENETYKI W FARMACJI
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Ochrona Środowiska, a Zdrowie Człowieka
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
CZYNNIKI RYZYKA Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i siedzący tryb życia doprowadziły do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego,
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
CommonGround środki ochrony roślin: ludzie i idee
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wydział Biologii i Biotechnologii
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Organizmy modelowe i transgeniczne
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
Wykład jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wyklad 4-6 – wstęp Ewa Bartnik
Biotechnolog.
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
C ENTRUM BIOLOGII MOLEKULARNEJ I BIOTECHNOLOGII. Zespół Pałacowo-Parkowy Uniwersytetu Szczecińskiego w Małkocinie Lokalizacja CBMiB Katedra Biologii Komórki.
WYKONAŁ: JAROSŁAW ŁĄCZUK KL. IIB © by Lacznik 2oo9 Są to wszystkie działania zmieniające strukturę DNA.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Maszyny rolnicze Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
GMO.
Żywność ekologiczna.
Zapis prezentacji:

GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN

Czym jest inżynieria genetyczna? Ang. recombinant DNA – manipulacje DNA in vitro izolacja i amplifikacja DNA i cDNA mapowanie i sekwencjonowanie DNA tworzenie nowych cząsteczek DNA przez rekombinację cząsteczek naturalnych przez syntezę de novo wprowadzanie konstruktów DNA do komórek i organizmów modyfikacje syntezy białek ekspresja heterologiczna

Podstawowe techniki Izolacja DNA ze źródeł naturalnych komórki i tkanki mikroorganizmy hodowane w laboratorium i występujące naturalnie antyczny DNA cDNA – izolacja RNA i przepisanie na DNA Chemiczna synteza DNA de novo

GMO a odbiór społeczny Akceptacja GMO dla medycyny Lęki przed GMO w rolnictwie

Dlaczego się boimy – a może raczej czego? Zagrożenia dla ludzi Zagrożenia dla środowiska Ale tak naprawdę jaki procent społeczeństwa wie co to jest GMO? Oznakowanie i bardzo ostre przepisy

Naturalne rośliny – pomidor ma geny od: L. esculentum cerasiforme (oporność na grzyby, temperaturę, wilgotność) L. peruvianum – dużo wit. C, oporność na wiele szkodników L. pimpinellifolium – lepsza barwa, mniej kwaśny, więcej witamin i soli mineralnych L. cheesmani –oporność na zasolenie, możliwość zbiorów mechanicznych L. cheesmani –oporność na suszę L. pennellii –oporność na suszę L. parviflorum – lepsza barwa, bardziej słodki L. hirsutum – oporność na choroby

Postęp w rolnictwie Rośliny budzą najwięcej dyskusji i kontrowersji – ale może wreszcie będzie można gdzieś spokojnie posadzić Złoty ryż – bo innych rzeczy wysiano dużo

Problemy z wprowadzaniem biotechnologii Program for the Analysis of Biotechnology Issues Problemy z wprowadzaniem biotechnologii Nowa technologia – wymagany jest czas by zyskała akceptację (Pasteryzaja, mikrofale, telefony komórkowe) Pokarm wzbudza więcej kontrowersji niż leczenie Nie zawsze zrozumienie podstaw Media – popularność potencjalnych kataklizmów

Obawy -GMO Natura nie pozwala by geny przechodziły od jednego gatunku do drugiego Konwencjonalna hodowla też nie GMO zawsze geny od innych gatunków.

Uprawy GMO 2007: 114,3 milionów hektarów 23 kraje 12 milionów rolników w 2007 (11 milionów w krajach 3. Swiata). Mniej pestycydów, lepsze plony i dochody Global status report for 2007. ISAAA.Org 2/13/08

Naturalne przenoszenie genów Agrobacterium Raphanobrassica

Popularne poglądy GMO są nienaturalne Efekty zdrowotne DNA! Rolnicy co roku muszą kupować nasiona Efekty zdrowotne Efekty na środowisko Duże firmy korzystają

60% nie wie, że DNA jest W każdej rzeczy, którą jemy! Hybrydy od 1920 r., wymaga kupowania nasion co rok Wiele naturalnych (“”) spożywanych odmian powstało po silnym napromieniowaniu roślin

Badania bezpieczeństwa EFSA

Co wiadomo Nie ma udokumentowanych szkodliwych efektów pokarmów GMO

Korzyści Rolnicy Zwiększona wydajność Mniej pestycydów Konsumenci Bezpieczeństwo Koszt?

Dostarczenie DNA do komórek Transformacja roślin Wprowadzanie genów do roślin Dostarczenie DNA do komórek Selekcja i Regeneracja Wybór pożądanej cechy

Cechy Oporność na herbicydy Owady (Bt ) Wirusy itp. Zmiany wartości odżywczej (Złoty ryż) Cechy użytkowe inne (kolor, smak, trwałość) Produkcja leków

GMO i wpływ na środowisko Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje cech GMO testowane pod kątem wpływu na środowisko Wpływ na skład gleby i wody Oporność u owadów Przenoszenie genu do innych roślin Interakcje ze środowiskiem

GMO i bezp. żywności Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje Potencjalnie możliwa alergenność lub toksyczność Testy GMO przed użyciem żywność i pasze produkty rolne Oznakowanie

Co jest na polu i na rynku Głównie bawełna, kukurydza i soja Najwięcej w 14 krajach – USA, Meksyk, Kanada, Hiszpania, Rumunia, Chiny, Indie, Filipiny, Australia, RPA, Brazylia, Paragwaj i Argentyna Mniej – Honduras, Kolumbia, Francja, RFN, Czechy i Słowacja

Co jest na polu i na rynku Ryż (Iran), rzepak (Kanada, USA) USA: jeszcze kabaczek, papaja i lucerna Papaja – USA głównie GMO – oporność na wirus zwany PRSV, który zdewastował plantacje na Hawajach Śliwka I jeszcze goździk Moonshadow

The Economist Bioróżnorodność GMO jedyny sposób by nie zwiększać powierzchni upraw – czyli GMO dobre dla bioróżnorodności

Dalsze cele ulepszania: plony Kontrola dojrzewania Oporność na choroby Oporność na szkodniki (owady) Oporność na herbicydy (kontrola populacji chwastów) Pokrój (budowa) roślin Oporność na suszę, mróz, zasolenie gleby Produkcja farmaceutyków itp..

Genetycznie modyfikowane zwierzęta Szybko rosnące świnie Szybko rosnące łososie Świnie genetycznie manipulowane w ten sposób, by mogły być dawcami organów dla człowieka

Pierwszy sukces GMO Ludzka insulina z bakterii: gen człowieka produkuje insulinę w Escherichia coli Zalety: taniej, bez zagrożeń wirusami zwierzęcymi, trzustki już niepotrzebne

Technika rekombinowania DNA posłużyła m. in Technika rekombinowania DNA posłużyła m.in. do otrzymywania wielu leków i szczepionek Insulina Hormon wzrostu Hormon folikulotropowy Czynnik VIII Erytropoetyna Galaktozydaza A Tkankowy aktywator plazminogenu Glukocerebrozydaza Interferon α Insulino-podobny czynnik wzrostowy Szczepionka przeciwko żółtaczce (wirus HBV) Szczepionka przeciwko wirusowi powodującemu raka szyjki macicy zapowiadana jest szczepionka przeciwko HiV

Nagroda Nobla w 2008 Za opracowanie technik modyfikacji genetycznych ssaków „Znokautowane” myszy Myszy z wprowadzonym dodatkowym genem

Śruta GMO zła, a kurczak karmiony nią dobry? Efekt zakazu importu pasz GMO: Nie ma zakazu importu zwierząt karmionych takimi paszami; bo nie są GMO; będą tańsze niż zwierzęta karmione w Polsce drogimi paszami non-GMO Efekt: zdrożeje polskie mięso, i będziemy kupować importowane, karmione GMO

Argumenty przeciwników GMO „nie możemy przewidzieć wszystkich skutków” Protokół z Cartageny: zasada przezorności czyli precautionary principle” Ataki na „zmowę koncernów” (min. Sawicki z PO) Fałszywki ( wirus HIV, itp.)

Co to jest prawda? Brak rozróżnienia pomiędzy danymi naukowymi a plotkami z internetu Specyfika mediów

Problemy GMO Glifosat jest produkowany przez firmę Monsanto, w ten sposób utrzymuje się monopol na ochronę roślin GMO Gen oporności na glifosat (z bakterii) mogą przenosić się na chwasty i na non-GMO Gen toksyny Bt-resistance (z bakterii Bacillus thuringensis) : jak wyżej Problem z utrzymaniem czystości upraw non-GMO Owady potrafią się uodpornić na toksynę Bt Duże uprawy GMO zmieniają nieco skład szkodników (roślin i owadów)

Sukcesy polskich badaczy i firm: Polska insulina BIOTON Słodki ogórek