GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN
Czym jest inżynieria genetyczna? Ang. recombinant DNA – manipulacje DNA in vitro izolacja i amplifikacja DNA i cDNA mapowanie i sekwencjonowanie DNA tworzenie nowych cząsteczek DNA przez rekombinację cząsteczek naturalnych przez syntezę de novo wprowadzanie konstruktów DNA do komórek i organizmów modyfikacje syntezy białek ekspresja heterologiczna
Podstawowe techniki Izolacja DNA ze źródeł naturalnych komórki i tkanki mikroorganizmy hodowane w laboratorium i występujące naturalnie antyczny DNA cDNA – izolacja RNA i przepisanie na DNA Chemiczna synteza DNA de novo
GMO a odbiór społeczny Akceptacja GMO dla medycyny Lęki przed GMO w rolnictwie
Dlaczego się boimy – a może raczej czego? Zagrożenia dla ludzi Zagrożenia dla środowiska Ale tak naprawdę jaki procent społeczeństwa wie co to jest GMO? Oznakowanie i bardzo ostre przepisy
Naturalne rośliny – pomidor ma geny od: L. esculentum cerasiforme (oporność na grzyby, temperaturę, wilgotność) L. peruvianum – dużo wit. C, oporność na wiele szkodników L. pimpinellifolium – lepsza barwa, mniej kwaśny, więcej witamin i soli mineralnych L. cheesmani –oporność na zasolenie, możliwość zbiorów mechanicznych L. cheesmani –oporność na suszę L. pennellii –oporność na suszę L. parviflorum – lepsza barwa, bardziej słodki L. hirsutum – oporność na choroby
Postęp w rolnictwie Rośliny budzą najwięcej dyskusji i kontrowersji – ale może wreszcie będzie można gdzieś spokojnie posadzić Złoty ryż – bo innych rzeczy wysiano dużo
Problemy z wprowadzaniem biotechnologii Program for the Analysis of Biotechnology Issues Problemy z wprowadzaniem biotechnologii Nowa technologia – wymagany jest czas by zyskała akceptację (Pasteryzaja, mikrofale, telefony komórkowe) Pokarm wzbudza więcej kontrowersji niż leczenie Nie zawsze zrozumienie podstaw Media – popularność potencjalnych kataklizmów
Obawy -GMO Natura nie pozwala by geny przechodziły od jednego gatunku do drugiego Konwencjonalna hodowla też nie GMO zawsze geny od innych gatunków.
Uprawy GMO 2007: 114,3 milionów hektarów 23 kraje 12 milionów rolników w 2007 (11 milionów w krajach 3. Swiata). Mniej pestycydów, lepsze plony i dochody Global status report for 2007. ISAAA.Org 2/13/08
Naturalne przenoszenie genów Agrobacterium Raphanobrassica
Popularne poglądy GMO są nienaturalne Efekty zdrowotne DNA! Rolnicy co roku muszą kupować nasiona Efekty zdrowotne Efekty na środowisko Duże firmy korzystają
60% nie wie, że DNA jest W każdej rzeczy, którą jemy! Hybrydy od 1920 r., wymaga kupowania nasion co rok Wiele naturalnych (“”) spożywanych odmian powstało po silnym napromieniowaniu roślin
Badania bezpieczeństwa EFSA
Co wiadomo Nie ma udokumentowanych szkodliwych efektów pokarmów GMO
Korzyści Rolnicy Zwiększona wydajność Mniej pestycydów Konsumenci Bezpieczeństwo Koszt?
Dostarczenie DNA do komórek Transformacja roślin Wprowadzanie genów do roślin Dostarczenie DNA do komórek Selekcja i Regeneracja Wybór pożądanej cechy
Cechy Oporność na herbicydy Owady (Bt ) Wirusy itp. Zmiany wartości odżywczej (Złoty ryż) Cechy użytkowe inne (kolor, smak, trwałość) Produkcja leków
GMO i wpływ na środowisko Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje cech GMO testowane pod kątem wpływu na środowisko Wpływ na skład gleby i wody Oporność u owadów Przenoszenie genu do innych roślin Interakcje ze środowiskiem
GMO i bezp. żywności Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje Potencjalnie możliwa alergenność lub toksyczność Testy GMO przed użyciem żywność i pasze produkty rolne Oznakowanie
Co jest na polu i na rynku Głównie bawełna, kukurydza i soja Najwięcej w 14 krajach – USA, Meksyk, Kanada, Hiszpania, Rumunia, Chiny, Indie, Filipiny, Australia, RPA, Brazylia, Paragwaj i Argentyna Mniej – Honduras, Kolumbia, Francja, RFN, Czechy i Słowacja
Co jest na polu i na rynku Ryż (Iran), rzepak (Kanada, USA) USA: jeszcze kabaczek, papaja i lucerna Papaja – USA głównie GMO – oporność na wirus zwany PRSV, który zdewastował plantacje na Hawajach Śliwka I jeszcze goździk Moonshadow
The Economist Bioróżnorodność GMO jedyny sposób by nie zwiększać powierzchni upraw – czyli GMO dobre dla bioróżnorodności
Dalsze cele ulepszania: plony Kontrola dojrzewania Oporność na choroby Oporność na szkodniki (owady) Oporność na herbicydy (kontrola populacji chwastów) Pokrój (budowa) roślin Oporność na suszę, mróz, zasolenie gleby Produkcja farmaceutyków itp..
Genetycznie modyfikowane zwierzęta Szybko rosnące świnie Szybko rosnące łososie Świnie genetycznie manipulowane w ten sposób, by mogły być dawcami organów dla człowieka
Pierwszy sukces GMO Ludzka insulina z bakterii: gen człowieka produkuje insulinę w Escherichia coli Zalety: taniej, bez zagrożeń wirusami zwierzęcymi, trzustki już niepotrzebne
Technika rekombinowania DNA posłużyła m. in Technika rekombinowania DNA posłużyła m.in. do otrzymywania wielu leków i szczepionek Insulina Hormon wzrostu Hormon folikulotropowy Czynnik VIII Erytropoetyna Galaktozydaza A Tkankowy aktywator plazminogenu Glukocerebrozydaza Interferon α Insulino-podobny czynnik wzrostowy Szczepionka przeciwko żółtaczce (wirus HBV) Szczepionka przeciwko wirusowi powodującemu raka szyjki macicy zapowiadana jest szczepionka przeciwko HiV
Nagroda Nobla w 2008 Za opracowanie technik modyfikacji genetycznych ssaków „Znokautowane” myszy Myszy z wprowadzonym dodatkowym genem
Śruta GMO zła, a kurczak karmiony nią dobry? Efekt zakazu importu pasz GMO: Nie ma zakazu importu zwierząt karmionych takimi paszami; bo nie są GMO; będą tańsze niż zwierzęta karmione w Polsce drogimi paszami non-GMO Efekt: zdrożeje polskie mięso, i będziemy kupować importowane, karmione GMO
Argumenty przeciwników GMO „nie możemy przewidzieć wszystkich skutków” Protokół z Cartageny: zasada przezorności czyli precautionary principle” Ataki na „zmowę koncernów” (min. Sawicki z PO) Fałszywki ( wirus HIV, itp.)
Co to jest prawda? Brak rozróżnienia pomiędzy danymi naukowymi a plotkami z internetu Specyfika mediów
Problemy GMO Glifosat jest produkowany przez firmę Monsanto, w ten sposób utrzymuje się monopol na ochronę roślin GMO Gen oporności na glifosat (z bakterii) mogą przenosić się na chwasty i na non-GMO Gen toksyny Bt-resistance (z bakterii Bacillus thuringensis) : jak wyżej Problem z utrzymaniem czystości upraw non-GMO Owady potrafią się uodpornić na toksynę Bt Duże uprawy GMO zmieniają nieco skład szkodników (roślin i owadów)
Sukcesy polskich badaczy i firm: Polska insulina BIOTON Słodki ogórek