Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego
Cele projektu: wspieranie mobilności osób kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych poznanie sposobów obsługi klientów oraz strukturę funkcjonowania placówek w w. w. branżach
nabycie cennego doświadczenia zawodowego i umiejętności praktycznych przygotowanie uczniów do realnych potrzeb rynku zwiększenie szans na zdobycie dobrej pracy zarówno na rynku lokalnym jak i na terenie całej Europy
Realizacja założeń planu pracy : Podpisanie umowy między firmami przyjmującymi a szkołą Dobór kandydatów do programu stażowego Spisanie kontraktów Dodatkowe zajęcia pozalekcyjne w zakresie:
język obcy ogólny i zawodowy
różnice kulturowe
sposoby na odnalezienie się w nowym środowisku, z dala od domu rodzinnego, walka ze stresem i niską samooceną
przygotowanie kulturowe
Poznaliśmy geografię Niemiec i Anglii, opracowaliśmy trasy wycieczek po Londynie oraz Lipsku i Dreźnie. Weryfikowaliśmy stereotypowe opinie o obu narodach.
Praktyki zagraniczne Londyn Lipsk