TIRAMISU.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
[Aleksander Dziedzic]
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Zimowa historyjka Storia invernale
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Presentarsi Lo stato danimo Fare delle domande. Ciao! Ciao! Come stai? Sto bene, grazie! E tu/ Lei/ voi? Come sta Lei?/ Come state? Sto bene/ sto benissimo/
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Desery Mleczne.
Projekt eTwinning Digital Fairytales 2013 Bajki cyfrowe 2013 Historyjka Jesienne fantazyjki Una storia: Fantasie dellautunno.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Przygotowała Jagoda Pacocha Podobnie jak dzień, nieznany jest dokładny rok narodzin Jezusa, ale wiadomo już prawie na pewno, że nie jest to rok tzw.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Podstawowe zwroty w języku włoskim
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
Lukasz Górnicki ( ), Dworzanin polski, 1566 (il cortigiano polacco), adattamento di Il cortegiano (1518) di Baldassarre Castiglione.
KAWA HERBATA KAKAO.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
JAJKO czy KURA ?.
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Cucina Italiana (kuchnia Włoska)
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

TIRAMISU

GLI INGREDIENTI - SKŁADNIKI

circa 300 g di BISCOTTI – biszkopty podłużne 500 g di MASCARPONE 5 cucchiaini di ZUCCHERO – 5 łyżeczek cukru 5 UOVA – jajek IL CAFFÉ – kawa IL CACAO AMARO – gorzkie kakao

LA PREPARAZIONE - PRZYGOTOWANIE 1. Rompere le uova. Dividere la parte rossa e bianca. Rozbić jaja. Oddzielić żółtko i baiałko. 2. Sbattere i rossi con lo zucchero. Utrzeć jajka z cukrem.

4. Aggiungere il mascarpone ai rossi. Dodać mascarpone do żółtek. 3. Montare gli albumi. Ubić na sztywno białka.

5. Girare bene la crema e ... Dobrze wymieszać masę i… 6. … mettere gli albumi. Unire bene. … dodać białka. Dobrze, ale delikatnie, połączyć.

7. Allungare il caffé con l’acqua e raffreddarlo 7. Allungare il caffé con l’acqua e raffreddarlo. Coprire il fondo di un piatto con un po’ di caffé. Przygotować mocną kawę (ok. 1-2 filiżanek) i schłodzić ją. Pokryć spód głębokiego naczynia małą ilością kawy. 8. Bagnare i biscotti nel caffé. Zamoczyć biszkopty w kawie. UWAGA – nie za mocno! Włożyć i natychmiast wyciągnąć.

9. Coprire tutto il fondo del piatto con i biscotti bagnati 9. Coprire tutto il fondo del piatto con i biscotti bagnati. Wyłożyć spód naczynia warstwą zamoczonych w kawie biszkoptów.

10. Mettere la crema. Nałożyć masę serową. 11. Metetre il secondo strato dei biscotti. Nałożyć drugą warstwę biszkoptów.

12. Coprire di nuovo con la crema. Ponownie nałożyć masę serową.

13. Spolverare con il cacao. Posypać grubo kakao.

14. Proteggere con la carta di alluminio e plastica 14. Proteggere con la carta di alluminio e plastica. Zabezpieczyć alufolią i woreczkiem. 15. Mettere in frigorifero per almeno 5 ore. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

16. Mettere in ordine la cucina. Posprzątać kuchnię.

BUON APPETITO! SMACZNEGO! Autorka Agata Walter kosztuje Tiramisu w Mediolanie…