Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku. 17 00 – 17 30 : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku

17 00 – : ◦ Występ laureatów XI edycji Gminnego Konkursu Pieśni Patriotycznej pod hasłem „Dla Ciebie Polsko”; wystawa prac plastycznych uczniów o tematyce patriotycznej; ◦ Przekazanie rodzicom bieżących spraw i wydarzeń z życia szkoły przez Dyrektora szkoły; ◦ „Zdrowe odżywianie i korzyści z tego płynące – stosowanie niebezpiecznych diet” - pogadanka dla rodziców z udziałem specjalisty od spraw dietetyki; – : ◦ spotkania z wychowawcami/ wychowawcami wspomagającymi klas I - III w salach lekcyjnych (konsultacje indywidualne wg potrzeb, ewentualnie zgodnie z planem pracy wychowawcy); ◦ indywidualne konsultacje z pedagogiem, nauczycielami poszczególnych przedmiotów po spotkaniach z wychowawcami.

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku Współcześnie obserwujemy niepokojący fakt, iż gwałtowny rozwój przemysłowego – wysoko schemizowanego rolnictwa oraz zaawansowanych technologii przetwórstwa żywności spowodował zalanie rynku wysoko przetworzonymi produktami żywnościowymi, których skład chemiczny i wartość biologiczna często bardzo odbiegają od wartościowej żywności produkowanej metodami naturalnymi. Rodzice mają ogromny wpływ na zdrowie lub choroby swoich dzieci.  Ważne by mieli tę świadomość i podejmowali skuteczne działania, by zapewnić swoim pociechom jak najlepszy rozwój i zdrowie.  Im dziecko jest starsze, tym ciężej jest zmienić jego nawyki żywieniowe, a to nawyki żywieniowe decydują o długości i jakości naszego życia.  Początkowo to rodzic decyduje co dziecko dostanie do jedzenia, ale później to dziecko wykupuje posiłki w szkole, kupuje słodkie bułki, słodycze i kolorowe napoje w sklepiku szkolnym.  Problemem czasami przekonania, że w imię dobrej intencji przekarmia się dziecko, ponieważ nie widzi się niczego złego w słodkościach, kluskach, pierogach i słodkich napojach…. Według różnych doniesień naukowych spośród czynników wywierających wpływ na dobre zdrowie ponad 50% stanowi właściwa dieta oraz styl życia.

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno w przypadku niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości szczególnie narażone są dzieci i młodzieżyNiedożywienie Długotrwałe niedożywienie prowadzi do wystąpienia niedoborów energetyczno- białkowych, czego skutkiem, szczególnie w młodym wieku, może być:  zahamowanie rozwoju fizycznego, intelektualnego, upośledzenie funkcji poznawczych czy zaburzenia odporności.  na skutek niedoboru wapnia i witaminy D oraz nadmiernego spożycia fosforu może dochodzić do nieprawidłowej mineralizacji kości i tym samym problemów z osiągnięciem prawidłowej masy kostnej w czasie wzrostu i rozwoju dziecka, a także utrzymania jej w prawidłowym stanie w wieku dorosłym  nieprawidłowa dieta może spowodować niedokrwistość związana z niedoborem żelaza, folianów, witaminy B 12 i B 6, cynku, miedzi i innych mikroelementów. Niedożywienie może mieć również swoje następstwa w sferze psychologicznej (powiązane z ubóstwem może obniżać poczucie własnej wartości) oraz społecznej (gorsze wyniki w nauce, a w powiązaniu z ubóstwem – ryzyko braku akceptacji przez grupę rówieśniczą). SKUTKI NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA DZIECI I MŁODZIEŻY

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku Otyłość i nadwaga Otyłość u dzieci wpływa z kolei negatywnie na zdrowie i rozwój nie tylko w dzieciństwie, lecz także ma decydujący wpływ na zdrowie w życiu dorosłym, zwiększając ryzyko rozwoju przewlekłych chorób niezakaźnych i niesprawności. Czworo z pięciorga otyłych nastolatków pozostaje otyłymi w życiu dorosłym. Dlatego szczególnie ważne jest zapobieganie nadwadze i otyłości już w wieku dziecięcym. Wiele zaburzeń towarzyszących otyłości, diagnozowanych u osób dorosłych, stwierdza się obecnie u dzieci, m.in. dyslipidemię, oporność insulinową, cukrzycę typu 2, dysfunkcje śródbłonka, stłuszczenie wątroby oraz wady postawy (skolioza). Uważa się, że częstsze występowanie u dzieci zaburzeń, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego, jest konsekwencją epidemii otyłości. Dzieci otyłe są około trzykrotnie bardziej narażone na zachorowanie na nadciśnienie niż te z prawidłową masą ciała. Poza czynnikami zdrowotnymi, otyłość wpływa również na jakość życia dzieci na płaszczyźnie społecznego i psychicznego funkcjonowania.

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku  na żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;  posiłki zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;  obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów. ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W ŻYWIENIU ZBIOROWYM DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DOBIERA SIĘ W TAKI SPOSÓB, ABY: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015 r. poz. 594)

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się: W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się: 1)produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):  o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem,  zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia,  jedną lub więcej porcji w obiedzie, trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu,  nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu,  przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku cd.W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się: 2)warzywa:  surowe lub przetworzone,  bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008,  w przypadku przetworzonych – o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem, z wyłączeniem produktów poddanych naturalnej fermentacji mlekowej, takich jak: kwaszona kapusta lub kwaszone ogórki,  w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,  jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym,  trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu,  trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku cd. W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się: 3)owoce:  surowe lub przetworzone,  bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008,  w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,  jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym,  trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu; 4) mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:  przy czym w przypadku orzechów i nasion: bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, soli oraz tłuszczu,  jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia,  porcję ryby co najmniej raz w tygodniu,  przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%,

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku cd. W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:  przy czym nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku, 5) tłuszcze spożywcze – oleje, masło, margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane lub ich mieszanki; w przypadku smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; 6)mleko lub produkty mleczne:  zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, 7)inne napoje:  woda – naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana lub woda stołowa,  napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy: – zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 ml produktu gotowego do spożycia, bez dodatku substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008, – o niskiej zawartości sodu/soli, tj. zawierające nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważnej ilości soli na 100 g lub na 100 ml środka spożywczego lub o obniżonej zawartości sodu/soli, tj. obniżenie zawartości sodu lub wartości równoważnej dla soli wynosi co najmniej 25% w porównaniu z podobnym produktem,

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku cd. W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:  soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne: – w porcjach nieprzekraczających 200 ml, – bez dodatku cukrów i substancji słodzących, w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych, – o niskiej zawartości sodu/soli,  koktajle owocowe, warzywne, owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne,  napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008: – herbata – w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym … itd., dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, – napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami ; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim, – kawa zbożowa – w tym z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, … itd., słodzenie naturalnym miodem pszczelim,

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku cd.W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się: – kakao naturalne – z: mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym … itd., słodzenie naturalnym miodem pszczelim, – kompot owocowy - bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 oraz tauryny, guarany i kofeiny;  sól: – w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), – sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku, dzienne spożycie soli powinno wynosić nie więcej niż 5 g,  zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli,  zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników,  zawierające nie więcej niż 10 g cukrów w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia,  zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia.

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku 1.Kanapki: 1) na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego : żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego; 2) z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub wyrobami z nasion roślin strączkowych, orzechami, nasionami zgodnie z wymaganiami,, w tym masłem, ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli; 3) z warzywami lub owocami, bez soli oraz sosów, w tym majonezu, z wyłączeniem ketchupu, w przypadku którego zużyto nie mniej niż 120 g pomidorów do przygotowania 100 g produktu gotowego do spożycia. 2. Sałatki i surówki w opakowaniach jednostkowych: 1)na bazie warzyw lub owoców, GRUPY ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DO SPRZEDAŻY DZIECIOM I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY :

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku 1)z przetworami mięsnymi zawierającymi co najmniej 70% mięsa i nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia lub przetworami z ryb zawierającymi co najmniej 60% mięsa ryb, skorupiaków lub mięczaków w 100 g produktu gotowego do spożycia, lub jajami, lub serem, z wyłączeniem topionego, lub produktami mlecznymi zgodnymi z wymaganiami, o których mowa w ust. 5, lub produktami zbożowymi zgodnymi z wymaganiami, o których mowa w ust. 6, wyrobami z nasion roślin strączkowych, suszonymi warzywami i owocami, lub orzechami oraz nasionami zgodnymi z wymaganiami, o których mowa w ust. 9, olejem, ziołami lub przyprawami świeżymi lub suszonymi bez dodatku soli. 3. Mleko bez dodatku cukrów i substancji słodzących 4. Napoje zastępujące mleko, czyli napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy lub migdałowy 5. Produkty mleczne: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów 6. Zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe: 1) bez dodatku cukrów i substancji słodzących 7. Warzywa i owoce: surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych bez dodatku cukrów i substancji słodzących

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku 8. Warzywa i owoce: surowe lub przetworzone, z wyłączeniem warzyw suszonych bez dodatku cukrów i substancji słodzących 9. Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona: bez dodatku cukrów i substancji słodzących, soli oraz tłuszczu; w opakowaniach jednostkowych, w porcji nieprzekraczającej 100 g. 10. Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne: w opakowaniach nieprzekraczających 330 ml; bez dodatku cukrów i substancji słodzących, a w przypadku soków warzywnych i owocowo-warzywnych o niskiej zawartości sodu/soli 11. Koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, czyli napoju: sojowego, ryżowego, owsianego, kukurydzianego, gryczanego, orzechowego lub migdałowego, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne 12. Naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa, w opakowaniach jednostkowych 13. Inne napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących : 1) herbata, w tym z: owocami, mlekiem lub napojami zastępującymi mleko, czyli napojem: sojowym, ryżowym, owsianym, kukurydzianym, gryczanym, orzechowym lub migdałowym; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim; 2) napary owocowe z naturalnym aromatem, w tym z owocami; dozwolone jest słodzenie naturalnym miodem pszczelim; 3) kawa zbożowa

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku  Dieta to nie tylko odchudzanie, dieta to przede wszystkim sposób odżywiania i podstawa dobrego zdrowia, również psychicznego  Jednak, aby dieta służyła zdrowiu, musi być prawidłowo zbilansowana tzn. dostarczać organizmowi odpowiednią do jego potrzeb ilość i JAKOŚĆ składników odżywczych  Zrównoważona dieta powinna być ustalana indywidualne w oparciu o piramidę żywienia i uwzględniać m.in. wiek, stan zdrowia, preferowany styl życia, rodzaj wykonywanej pracy.  Dieta powinna polegać na trwałej zmianie nawyków żywieniowych, które będą najważniejszym elementem zdrowego stylu życia. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników żywieniowych.

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku Otyłość upośledza pamięć, zdolność myślenia i koncentracji Dieta wysokotłuszczowa nie tylko sprzyja otyłości. Naukowcy z Medical College of Georgia wykazali, że nadmiar tłuszczu w diecie sprawia, że komórki układu odpornościowego w mózgu zaczynają "zjadać" połączenia między neuronami (tzw. synapsy). Ma to katastrofalny wpływ na funkcje poznawcze (m.in. myślenie, pamięć czy koncentrację). Wyniki badań opublikowało pismo "Brain, Behavior, and Immunity".

Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku W bieżącym roku szkolnym Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Olecku wdraża z powodzeniem zadania określone Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w ramach zdrowego żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. Kompatybilne działania w szkole i w domu dadzą wymierne efekty wpływające na zdrowie ucznia, na jego rozwój fizyczny, psychiczny oraz intelektualny. DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Dyrektor – Barbara Taraszkiewicz