Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Szkoła promująca zdrowie
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Prawidłowe żywienie uczniów
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
ŻYWIENIE.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda Doroszewskiego w Warszawie Opiekun: mgr inż. Artur Głuchowski, SGGW w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ul. Nowoursynowska 159C Warszawa Gimnazjum Nr 81 im. prof. Witolda Doroszewskiego ul. Rozłogi 10, Warszawa Dlaczego powinniśmy jeść śniadanie? najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest to pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem aktywności fizycznej i umysłowej. Dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych po nocy, gdy zapotrzebowanie jest największe. Spożywanie śniadań pozytywnie wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych. Zmniejsza ryzyko otyłości, nawet do 30% Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze i nastrój w godzinach porannych, m.in. poprawia: ↑ pamięć krótkoterminową ↑ zdolności uczenia się i koncentrację Może wpływać na zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca Kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe Zalety spożywania śniadań Obniża sprawność fizyczną i umysłową (intelektualną)  zmniejsza zdolność koncentracji Gorsze samopoczucie (zmęczenie, niepokój, rozdrażnienie)  spadek poziom glukozy we krwi („paliwa dla mózgu”) Skłonność do agresji Głód, często zaspokajany słodyczami i słonymi przekąskami  problemy z kontrolą własnej masy ciała Skutki niespożywania śniadań II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal). II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal). Powinno składać się z produktów wygodnych do przechowywania (np. kanapek z pieczywa z dodatkiem sera podpuszczkowego i/ lub wędliny, warzyw i owoców oraz napojów). Sprawdź z iloma stwierdzeniami przedstawionymi poniżej zgadzasz się. Im więcej pozytywnych odpowiedzi, tym lepsze jest Twoje śniadanie ! Moje śniadanie zazwyczaj zawiera: 1.Produkty zbożowe, w tym często z pełnego przemiału (razowe, z dodatkiem ziaren) 2.Warzywa i/lub owoce 3.Produkty mleczne (mleko, napoje mleczne, jogurty, sery) 4.Połączenie wyżej wspomnianych grup produktów w jednym posiłku 5.Źródło 200 – 300 mg wapnia (np. 1 szklankę mleka, 1 opakowanie jogurtu, 1 plasterek sera żółtego, kostkę twarogu) 6.Małą ilość produktów bogatych w cukry proste (cukier, dżem, miód) 7.Tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy) 8.Napój bogaty w witaminy i składniki mineralne (np. koktajl, sok warzywny lub owocowy) 9.Dodatek świeżych ziół i naturalnych przypraw zamiast soli kuchennej I Śniadanie powinno pokrywać % dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal), a jego podstawą powinno być: mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) pieczywo mieszane oraz niewielkie ilości tłuszczu Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan 490 kcal Owsianka z jabłkiem, orzechami i cynamonem; jajko na miękko, grahamka, pomidor z bazylią; herbata z cytryną Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem; kanapka z pieczywa razowego z sałatą, tuńczykiem, jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa 500 kcal 600 kcal Światowy Dzień Zdrowego Śniadania 8.XI Przykładowe śniadania dla ucznia