Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda Doroszewskiego w Warszawie Opiekun: mgr inż. Artur Głuchowski, SGGW w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ul. Nowoursynowska 159C Warszawa Gimnazjum Nr 81 im. prof. Witolda Doroszewskiego ul. Rozłogi 10, Warszawa Dlaczego powinniśmy jeść śniadanie? najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest to pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem aktywności fizycznej i umysłowej. Dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych po nocy, gdy zapotrzebowanie jest największe. Spożywanie śniadań pozytywnie wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych. Zmniejsza ryzyko otyłości, nawet do 30% Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze i nastrój w godzinach porannych, m.in. poprawia: ↑ pamięć krótkoterminową ↑ zdolności uczenia się i koncentrację Może wpływać na zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca Kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe Zalety spożywania śniadań Obniża sprawność fizyczną i umysłową (intelektualną) zmniejsza zdolność koncentracji Gorsze samopoczucie (zmęczenie, niepokój, rozdrażnienie) spadek poziom glukozy we krwi („paliwa dla mózgu”) Skłonność do agresji Głód, często zaspokajany słodyczami i słonymi przekąskami problemy z kontrolą własnej masy ciała Skutki niespożywania śniadań II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal). II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal). Powinno składać się z produktów wygodnych do przechowywania (np. kanapek z pieczywa z dodatkiem sera podpuszczkowego i/ lub wędliny, warzyw i owoców oraz napojów). Sprawdź z iloma stwierdzeniami przedstawionymi poniżej zgadzasz się. Im więcej pozytywnych odpowiedzi, tym lepsze jest Twoje śniadanie ! Moje śniadanie zazwyczaj zawiera: 1.Produkty zbożowe, w tym często z pełnego przemiału (razowe, z dodatkiem ziaren) 2.Warzywa i/lub owoce 3.Produkty mleczne (mleko, napoje mleczne, jogurty, sery) 4.Połączenie wyżej wspomnianych grup produktów w jednym posiłku 5.Źródło 200 – 300 mg wapnia (np. 1 szklankę mleka, 1 opakowanie jogurtu, 1 plasterek sera żółtego, kostkę twarogu) 6.Małą ilość produktów bogatych w cukry proste (cukier, dżem, miód) 7.Tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy) 8.Napój bogaty w witaminy i składniki mineralne (np. koktajl, sok warzywny lub owocowy) 9.Dodatek świeżych ziół i naturalnych przypraw zamiast soli kuchennej I Śniadanie powinno pokrywać % dziennego zapotrzebowania na energię ( kcal), a jego podstawą powinno być: mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) pieczywo mieszane oraz niewielkie ilości tłuszczu Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan 490 kcal Owsianka z jabłkiem, orzechami i cynamonem; jajko na miękko, grahamka, pomidor z bazylią; herbata z cytryną Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem; kanapka z pieczywa razowego z sałatą, tuńczykiem, jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa 500 kcal 600 kcal Światowy Dzień Zdrowego Śniadania 8.XI Przykładowe śniadania dla ucznia