Dziś Święto Papryki - każdy o tym wie, więc warto trochę poduczyć się.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Kwiz Sprawdź swoją wiedzę o różnych dziedzinach!
Krzysztof Kolumb Odkrywca Ameryki.
Szał świątecznych zakupów
Trzymaj formę Trzymasz formę?!! Trzyymam!!!
Sposoby przyrządzania:
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WYPRAWA DO RUMUNII W RAMACH PROGRAMU COMENIUS WYJECHALIŚMY DO RUMUNII.
Konkurs Akademii Aquafresh
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Kuchnia amerykańska.
Autorka: Jessica Ginda Klasa 5a
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
im. Księdza Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Woli Makowskiej
,,Kopalnia soli Wieliczka”
Program eTwinning COOKBOOK
„Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci: kto się nie narodzi z wody i z Ducha nie może wejść do Królestwa Bożego...”
Jedzenie w Hiszpanii.
„Wspomnienia niebieskiego mundurka”
Które z tych dwóch światów jest lepszy? TO TU SIĘ WYCHOWAŁAM.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Wywiad z archeologiem Mgr. Izabela Mianowska.
Katarzyna Walat Aleksandra Cekała
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Dziecko w kuchni Po co zabierać dziecko do kuchni? Czy ma to jakiś sens? A może tylko dziewczynki mają tam wstęp? A może to my, dorośli ich po prostu tam.
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
Wielkie odkrycia geograficzne
Witam Wszystkich Oto moja skromna autobiografia. Dawno dawno temu: Kiedy byłem mały i ciekawski.
Kto jest przyjacielem lasu?
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
„Ja jestem przyjacielem lasu.” Jestem przyjacielem lasu. O tym dlaczego tak uważam i dlaczego warto nim być postaram się krótko opowiedzieć. Uwielbiam.
MAPA SMAKOŁYKÓW. Szkoła Podstawowa nr 3 w Lwówku Śląskim Klasa III a.
Wielcy Żeglarze prezentuje Dominik.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
W naszej szkole w zerówkach gościliśmy manufakturę słodyczy „Karmelową krainę”dzięki której dzieci mogły poznać proces tworzenia słodyczy, który odbywa.
Akcja „Śniadanie Daje Moc” „8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania „w Szkole Podstawowej nr 4 w Kielcach.
WIELCY PODRÓŻNICY.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Cukier a słodzik.
Klasa II D Szkoła Podstawowa Nr 10 w Lubinie
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Babciu moja miła, Babciu moja słodka, Będę cię tuliła do serca swego, Bo jesteś boska jak twa szarlotka.
Co jeść, by być zdrowym?.
_________ _____ __ ____30 wrzesień DZIEŃ CHŁOPAKA__ ____.
Aniołowie w Piśmie Świętym
PALIĆ, NIE PALIĆ- OTO JEST PYTANIE ? Raj Sebastian 3H.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
„Co nas łączy z Ameryką Południową?”
SP4 Wykorzystywanie współczesne: -lekarstwo -używki.
Prezentują – Olga Sobańska, Wojciech Gulbinowicz i Igor Król kl 4a.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?
Martyna Jurczak i Julia Gowin
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Wiktor Kaganek, Zuzanna Hajdas, Gabriela Górni
Książka którą warto przeczytać...
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
PALIĆ, CZY NIE PALIĆ?.
Prezentację przygotowała Marcelina Czech
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Studium Fil 3:20 20 września 2012.
Weekend Alpha listopad 2015 Piosenki.
Zapis prezentacji:

Dziś Święto Papryki - każdy o tym wie, więc warto trochę poduczyć się. W skrócie powiemy wam o papryce, mamy nadzieję, że się nie znudzicie.

Skąd pochodzi papryka. Ojczyzną papryki jest Południowa Ameryka Skąd pochodzi papryka? Ojczyzną papryki jest Południowa Ameryka. Już dawno temu w Peru paprykę uprawiano i stamtąd w różne zakątki świata sprowadzano. Peru

Indiański pieprz - tak ją kiedyś nazywano. Nadała smak potrawom, stąd to piękno miano.

A kto sprowadził do Europy paprykę A kto sprowadził do Europy paprykę? To Krzysztof Kolumb który odkrył Amerykę.

Około 2000 jest odmian papryki, te łagodne i te ostre, co palą w języki.

A i kolory papryka przybiera różne, tak jak i kształty - są okrągłe i te podłużne.

I nie wiem czy każdy z was o tym wie, ma więcej niż cytryna witaminy C. Bo papryka to rekordzistka witaminowa, dzięki niej gwarantowana jest ciała odnowa.

Więc niech króluje na naszych stołach, a każda uczta będzie wesoła Więc niech króluje na naszych stołach, a każda uczta będzie wesoła. Czy w sosie, w zupie czy w sałatce, dobrze smakuje też na kanapce.

Gotowana, pieczona czy grilowana, ale i dobra faszerowana Gotowana, pieczona czy grilowana, ale i dobra faszerowana. Daj do gulaszu i potraw wielu, będzie Ci smakować mój przyjacielu.

I oto koniec naszej prezentacji, spodziewamy się teraz gorącej owacji. Maja, Martyna, Julek wraz z klasą IIa dziękują za uwagę. Do prezentacji wykorzystano zdjęcia z grafiki google.