RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Jak się odżywiamy?.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW

Właściwe planowanie żywienia umożliwia realizację trzech podstawowych zasad racjonalnego żywienia, czyli: Urozmaicanie potraw i posiłków oraz właściwy dobór produktów; Równoważenie bilansu energetycznego (co zapobiega nadwadze i otyłości lub niedowadze); Regularne i odpowiednio częste spożywanie posiłków.

W każdym posiłku powinny się znaleźć: Produkty dostarczające energii w postaci węglowodanów złożonych i tłuszczów

Produkty zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce

Produkty bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy (warzywa i owoce).

Liczba posiłków w ciągu dnia Zaleca się spożywanie 5 posiłków dziennie przy czym przerwy w posiłkach nie powinny by dłuższe niż 4 - 5 godzin, dlatego nie należy jeść rzadziej niż 3 razy dziennie.

Specyfika poszczególnych posiłków Śniadanie: powinno być dość obfite i dostarczyć nam energii. Jako pierwszy posiłek idealnie sprawdza się owsianka lub musli.

Niejedzenie śniadań może mieć bardzo niekorzystne konsekwencje dla rozwoju i stanu zdrowia.

Drugie śniadanie ( 9-12 godz Drugie śniadanie ( 9-12 godz.) powinno się składać z produktów stosunkowo trwałych, które łatwo przenieść i przechować.

Obiad (12-15 godz.) nie musi składać się z dwóch dań, jego głównym składnikiem powinny być warzywa (w postaci ugotowanej lub surowej) do tego porcja mięsa lub ryby a dodatkiem ziemniaki lub produkty zbożowe (makaron, ryż, kasza).

Przekąska (15-18 godz.) O tej godzinie najlepiej sięgać już po warzywa (surowe np. sałatkę), soki warzywne (np. marchewkowe, buraczkowe). Owoce – Zawierają cukry proste, które jedzone wieczorem kumulują się jako tkanka tłuszczowa, po za tym fermentują.

Kolacja (18-21 godz.) Ostatni posiłek należy, zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Nie może to być jednak posiłek ciężko strawny. Idealna będzie kasza (gryczana, jęczmienna, pęczak) z warzywami np. cukinią, kabaczkiem, pomidorami.

Zapotrzebowanie kaloryczne nastolatków: dziewczęta w wieku 13-16 lat 1800-2400 kalorii chłopcy w wieku 13-16 lat 2000 - 3200 kalorii

Nadwaga i otyłość w okresie dorastania Nadwaga i otyłość w okresie dorastania są bardzo niepożądane w okresie pokwitania. Zbędne kilogramy maja bowiem zły wpływ na rozwój i stan zdrowia młodych ludzi a poza tym o czym już wspominałam niekorzystnie oddziałuje na pewność siebie i poczucie własnej wartości.

Dziękuję za uwagę!