Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Advertisements

Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Negatywny wpływ smogu na zdrowie publiczne
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
FIRMA PASIEKA Ekspert w pozyskiwaniu produktów pszczelich.
Zdrowe odżywianie.
dla chłopczyka i dziewczynki
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Wykonali: Magda Niemira, Maria Kiliszek, Tomasz Gromelski
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
RUCH TO ZDROWIE.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Pszczoły.
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
Od tysięcy lat znane jest dobroczynne działanie soli na nasze zdrowie i urodę. Sól i jej właściwości są wykorzystywane przez każdego z nas codziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
MIÓD.
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
9 najzdrowszych owoców.
Materiał wewnętrzny firmy Propharma Sp. Z o.o.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Prezentacja o roślinach leczniczych
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Stymulator rozwoju owoców
CZYM JEST ZDROWIE??.
Skutki Palenia nikotyny
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Zapis prezentacji:

Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie antyseptycznie i bakteriostatycznie na bakterie Gram - ujemne i Gram – dodatnie, niszczy grzyby, wirusy i pierwotniaki, głównie poprzez dodawaną przez pszczoły inhibinę. Ponadto charakteryzuje się wysokim ciśnieniem osmotycznym, kwaśnym odczynem i zawartością oksydazy glukozy, lizozymu oraz apidycynów. Wszelkie właściwości lecznicze miodu pochodzą od roślin, z których pszczoły pobierają nektar. Ma więc działanie wzmacniające, uodparniające i regenerujące. W zależności od rodzaju miodu, jego właściwości lecznicze dla poszczególnych schorzeń będą charakteryzowały się różną skutecznością. Warto pamiętać, że jego działanie zdrowotne wzrasta wielokrotnie, gdy rozcieńczy się miód z wodą.

Jak wskazuje ekspert ds. apiterapii prof. dr hab. Ryszard Czarnecki z Uniwersytetu Jagiellońskiego, leczenie miodem i produktami pszczelimi jest polecane w przypadku szeregu różnych chorób. Pszczelarze polecają jego spożywanie osobom narażonym na długotrwały stres, cierpiącym na depresje, bezsenność, czy nerwice, gdyż poprawia on nastrój i korzystnie wpływa na sen. Ponadto przynosi ukojenie osobom cierpiącym na schorzenia układu trawiennego, ponieważ reguluje metabolizm, zwiększa apetyt, usuwa toksyny i szkodliwe złogi, wspomaga pracę narządów wewnętrznych i jelit, niwelując zaparcia i biegunki. Osoby narażone na częste choroby układu oddechowego powinny korzystać z właściwości antybiotycznych, wykrztuśnych i przeciwzapalnych miodu. Ten zdrowotny nektar wskazany jest również w przypadku chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, arytmia, a także wszelkich schorzeń układu moczowego, gdyż ma też działanie moczopędne.

Miód wielokwiatowy - to najbardziej popularny miód, zwykle o jasnożółtej barwie. Jest lekkostrawny, wpływa korzystnie na działanie systemu nerwowego, zalecany jest w celu wzmocnienia sił witalnych organizmu i odporności. Stosuje się go przy przeziębieniach, alergiach oraz schorzeniach serca.

Miód akacjowy - ma bardzo jasną barwę, delikatny smak i przyjemny zapach. Wolno ulega krystalizacji. Stosowany jest w przypadku schorzeń układu pokarmowego, niestrawnościach, wzdęciach, zaparciach oraz nadkwaśności żołądka.

Miód spadziowy iglasty - ma lekko zielonkawy odcień, a zapachem przypomina nieco jodłę. Z kolei miód spadziowy liściasty ma barwę brązowozieloną i gorzkawy posmak. Jest niezastąpiony w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębień, kataru oraz astmy.

Miód wrzosowy - o barwie brunatnoczerwonej i nieco gęstszej, niż pozostałe rodzaje konsystencji, ma lekko gorzkawy smak. Krystalizuje się najszybciej z miodów dostępnych w Polsce. Jest skuteczny przy schorzeniach układu moczowego i zapalenia gardła.

Miód lipowy- ma zwykle złotą barwę i bardzo silny zapach. Posiada działanie uspokajające i wykrztuśne. Stosuje się go w zapobieganiu bezsenności, kaszlu, a także w przypadku zapalenia oskrzeli, grypy i w przeziębianiach.

Miód rzepakowy - ma bardzo jasną barwę i szybko się krystalizuje. Wśród wszystkich miodów zawiera najwięcej aminokwasów. Ma zastosowanie w chorobach serca, naczyń obwodowych i wieńcowych, miażdżycy oraz dróg żółciowych.

Miód gryczany - ma barwę koloru mocnej herbaty. Charakteryzuje się mocnym, ostrym i słodkim aromatem, który przypomina zapach kwiatu gryki. Jest bogaty w witaminę C oraz łatwo przyswajalne żelazo. Stosuje się go przy chorobach serca, u chorych na cukrzycę, a także w trakcie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych. Ma on też właściwości wzmacniające i pobudzające proces odnowy po długich i ciężkich chorobach.

Miód manuka - powstaje z nektaru krzewu herbacianego, występującego tylko i wyłącznie na terenie Nowej Zelandii i kwitnie zaledwie kilka miesięcy w roku. Głównie składniki tego miodu są odpowiedzialne za działanie antybakteryjne i antyseptyczne i to w stopniu nawet stukrotnie większym niż inne miody. Miód ten wykazuje działanie lecznicze w chorobach układu pokarmowego oraz jelit, a także przy wrzodach żołądka.

Jak podkreśla prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, powinniśmy wiedzieć, że ten zdrowotny nektar zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy: A, C, D, H oraz K. Wśród składników mineralnych, obecnych w miodzie, wyróżnić można żelazo, wapń, fosfor, magnez oraz mangan i kobalt. Dodatkowo obecne w nim są bioflawonoidy, olejki eteryczne, barwniki, nukleotydy, fosfolipidy, enzymy roślinne, fitosterole oraz czynniki wzrostu.

. Każdy z nas powinien spożywać dziennie około 5 łyżek stołowych miodu rozpuszczonego w wodzie, mleku, czy też jogurcie. Niewskazane jest natomiast podawanie go dzieciom poniżej pierwszego roku życia, jednak starsze mogą już przyjmować kilka łyżeczek dziennie, gdyż skutecznie podnosi on odporność i wpływa korzystnie na rozwój maluchów. Może być ponadto spożywany przez diabetyków, gdyż zawiera cukry proste.

Należy pamiętać, iż ten cenny nektar możemy podawać nie tylko drogą doustną, ale także w kuracjach zewnętrznych - nakładając go bezpośrednio na chore miejsce. Miód jest nieoceniony w zwalczaniu zapalenia spojówek, czy jęczmienia, którego przyczyną są gronkowce i paciorkowce. Działa przeciwzapalnie i regenerująco, a nakładany na rany przyspiesza ich gojenie. Stosuje się go także w leczeniu czyraków, owrzodzeń, trądziku, oparzeń i odmrożeń skóry. Najlepszym do tego celu będzie miód wielokwiatowy, obecny powszechnie w kosmetykach do ciała. Ma delikatne działanie nawilżające, odżywia skórę i uelastycznia. Ponadto miód może być także stosowany jako balsam na dziąsła i zęby, tym bardziej, że nie powoduje próchnicy.

Musimy wiedzieć, iż aby zachować wszelkie korzystne właściwości miodu, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Idealnym do tego celu będzie nieprzewiewne, suche i chłodne miejsce, z dala od promieni słonecznych. Dopuszczalna wilgotność powietrza może dochodzić do 80%. Miód, gdy jest zbyt długo przechowywany, ciemnieje i traci swój aromat, jednak zachowuje właściwości zdrowotne i odżywcze. Nie należy przelewać go do naczyń z cynku, żelaza i plastiku, najlepsze będą szklane słoiki.

Pokaz na podstawie informacji w Wirtualnej Polsce utworzył Julek Fortuński. Muzyka: Zbigniew Wodecki – Pszczółka Maja.