Wpływ żelaza na organizm

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Żelazo (Fe, łac. Ferrum) Metal z VIII grupy pobocznej o dużym znaczeniu gospodarczym, znany od czasów starożytnych.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Podstawowe składniki odżywcze
Chrom.
Mangan (Mn).
[Aleksander Dziedzic]
Metale i stopy metali.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Odżywianie.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Złote zasady odżywiania.
Wykonał Piotr woźnicki
Zdrowe odżywianie.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
SÓL – dobro czy zło?.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Białko.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Zasady Zdrowego żywienia.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Budowa chemiczna organizmów
Zdrowy styl życia.
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Żelazo i jego związki.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Żelazo.
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Wpływ żelaza na organizm ← dekapitacja to też wpływ :) Mateusz Kotaś IIa

O żelazie słów kilka Żelazo należy do: żelazowców, metali bloku „d” tworzących 8 grupę układu okresowego. Znane już w starożytności żelazo ma wielkie znaczenie dla współczesnej gospodarki i przemysłu. W skorupie ziemskiej metal ten zajmuje czwarte miejsce pod względem rozpowszechnienia.

Właściwości fizyczne Metal Srebrzystobiały Kowalny (plastyczny) Ciągliwy Ciało stałe w temperaturze pokojowej Temperatura topnienia 1535°C

Właściwości chemiczne Żelazo jest aktywne chemicznie Nieodporne na warunki atmosferyczne (wilgotność, duży dostęp tlenu), pokrywa się tlenkiem – rdzą. Ulega pasywacji (pokrywa się tlenkiem FeO, w kontakcie ze stężonymi kwasami o właściwościach utleniających)

Żelazo tworzy dwa wodorotlenki: Fe(OH)2 Fe(OH)3 Związki te można otrzymać w wyniku reakcji strąceniowych: Fe3+ + 3OH-  ↓ Fe(OH)3 – czerwonobrunatny

Fe2+ + 2OH-  ↓ Fe(OH)2 – zielonkawy

Żelazo, jako pierwiastek aktywny chemicznie, wchodzi w skład następujacych minerałów:

Hematyt (gr.haimatites- krwisty; w nawiązaniu do czerwonej barwy tego minerału po jego sproszkowaniu) – pospolity minerał, tlenek żelaza (III) Fe2O3

Piryt (gr. pyr = ogień oraz pyrites = iskrzący, gdyż minerał ten iskrzy się pod wpływem uderzeń krzesiwa Siarczek żelaza (II) FeS2

Magnetyt tlenek żelaza(II) diżelaza(III) Fe3O4

węglan żelaza(II) FeCO3 Syderyt (gr.sídēros = żelazo, nawiązując do składu chemicznego tego minerału, którego głównym składnikiem jest właśnie ten pierwiastek) węglan żelaza(II) FeCO3

Żelazo jako mikroelement Mikroelementy, mikroskładniki, pierwiastki śladowe – pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach żywych. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę. Do mikroelementów zalicza się: żelazo, jod, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden, selen.

Funkcje żelaza w organizmie Żelazo jest najważniejszym składnikiem hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi, białka wiążącego tlen i dwutlenek węgla, występującego w erytrocytach – czerwonych krwinkach. Jest również składnikiem mioglobiny występującej w mięśniach. Białko to ma za zadanie magazynowanie tlenu w komórkach narażonych na największy wysiłek. → →

Źródła żelaza w diecie Produkty zwierzęce. Wchłania się z nich około 25% żelaza. Są to: chude mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja.

Roślinnym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe. Wchłanianie wynosi jedynie 5% Można zwiększyć stopień wchłaniania żelaza, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe; fruktozę: (wszystkie owoce); białko: (mięso zwierząt i ryb) (Nadmiar błonnika, wapnia, cynku i manganu w diecie może przyczynić się do zaburzeń wchłania żelaza w organizmie).

Konsekwencje nadmiaru Zwiększona podatność na choroby nowotworowe Arterioskleroza i miażdżyca Chroniczne zmęczenie Alzheimer Marskość wątroby Problemy psychiatryczne

Konsekwencje niedoboru Obniżenie ogólnej sprawności fizycznej i intelektualnej: spada koncentracja i zdolność zapamiętywania. Pogorszenie nastroju Spadek odporności na przeziębienia i infekcje. Zaburzenia rytmu pracy serca. Spaczone łaknienie – apetyt na produkty niejadalne. Anemia

Bibliografia Tradycyjnie: Ciotka Wikipedia i Wujek Google :) hasła: hemoglobina, żelazo, mioglobina, biologiczne znaczenie pierwiastków http://www.biomedical.pl/zdrowie/niedobor-zelaza- 164.html http://portalwiedzy.onet.pl/18043,,,,zelazo,haslo.html http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy- wiedzy/substancje-odzywcze/mineraly http://www.witaminyzdrowia.pl/mikroelementy/zelazo.htm l http://www.dietametaboliczna.com/zelazo.html I tym podobne strony wszelakie...