ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Prezentacja zz speedcubing system
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
STĘŻENIE PROCENTOWE.
UCHO W KUCHNI.
Podstawowe gorące desery
Egzamin gimnazjalny 2013 Języki obce
WYJĄTKOWE ŚNIADANIE W Zespole Szkół Publicznych w Mrokowie W Zespole Szkół Publicznych w Mrokowie Zaprasza klasa Oa.
Graniastosłupy proste i nie tylko
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Jan Paweł II.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Autorzy: Bartosz Ratajski Damian Rzepka
Prędkości w kanałach Prędkości w kanałach rozgraniczamy na instalację o dużych prędkościach powyżej 10 m/s (do 25 m/s) i małych prędkościach do 10 m/s.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKTGEOGRAFIAKULTURA POWRÓT ODPOWIEDŹ
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
GRANIASTOSŁUPY PROSTE.
Ważę, mierzę i kupuje, bo przyjęcie urodzinowe organizuję.
Matematyka jest wszędzie !!!
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Doświadczenie z atramentem
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Seria kosmetyków : „Czekoladowy relaks” Skład drużyny: -Violetta Perykasza, -Anna Spentana, -Karolina Gajda, -P.Alicja Suchorab- opiekun Seria kosmetyków.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Tangram.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
– co się zmienia w ustawie..  obowiązku szkolnego od siódmego roku życia,  prawa do rozpoczęcia edukacji szkolnej od szóstego roku życia,  obowiązku.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Matematyka MR Co rok, co krok matematyka. Kto by pomyślał A jednak.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Austria Tradycje Świąteczne.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1 CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1

SKŁADNIKI: Ciasto podstawowe: Ciasto maślane: 200 g mąki, 1 żółtko, 1 łyżeczka octu 6- procentowego, 2 g soli, 125 cm3 wody. Ciasto maślane: 300 g masła, 100 g mąki.

ETAPY POWSTAWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO Ciasto podstawowe rozwałkować na kształt dużego prostokąta, a maślane na kształt małego Na cieście podstawowym ułożyć schłodzone ciasto maślane i złożyć

Złożone ciasto rozwałkowujemy zachowując kształt prostokąta Składamy ciasto na czworo i odstawiamy do leżakowania i chłodzenia na ok. 30min. Operacje wałkowania i składania przeprowadzamy zwykle czterokrotnie

Ciastka francuskie a)języki b)krawaty c) rożki