ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1 CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1
SKŁADNIKI: Ciasto podstawowe: Ciasto maślane: 200 g mąki, 1 żółtko, 1 łyżeczka octu 6- procentowego, 2 g soli, 125 cm3 wody. Ciasto maślane: 300 g masła, 100 g mąki.
ETAPY POWSTAWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO Ciasto podstawowe rozwałkować na kształt dużego prostokąta, a maślane na kształt małego Na cieście podstawowym ułożyć schłodzone ciasto maślane i złożyć
Złożone ciasto rozwałkowujemy zachowując kształt prostokąta Składamy ciasto na czworo i odstawiamy do leżakowania i chłodzenia na ok. 30min. Operacje wałkowania i składania przeprowadzamy zwykle czterokrotnie
Ciastka francuskie a)języki b)krawaty c) rożki