Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Prawidłowe żywienie uczniów
Advertisements

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Grupa III – Dziennik pokładowy
Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej
Szkolna kampania walki z otyłością.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Jedz smacznie i zdrowo.
Zdrowa dieta Europejczyka
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
Spaghetti po bolońsku. Składniki 500 g spaghetti 4 łyżki świeżo startego parmezanu do posypania Sos: 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek 1 posiekana.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Ułamki w życiu codziennym !
Cytat z książki Łukasza Gołębiowskiego Domy i dwory, Warszawa 1830.
Wieczór Wigilijny w Krasnodworze
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Analiza ankiety szkół europejskich – projekt e-twinningFruitable children.
Pyszne sałatki Irena Woźniak Kl.2aTH.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Prawidłowe żywienie uczniów
zdrowe odżywianie nastolatka
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Żyj zdrowo!.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
ŻYWIENIE.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Dieta w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych
OBIAD dla uczestników szkolenia
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Podstaw ą zdrowego od ż ywiania jest zachowania proporcji mi ę dzy poszczególnymi składnikami po ż ywienia. Białko, w ę glowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz składniki mineralne s ą potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nale ż y cukrów i tłuszczów zwierz ę cych unika ć, w ę glowodany i białko spo ż ywa ć nale ż y w proporcjach 2 : 1, znacznie ograniczy ć spo ż ycie soli, zwraca ć uwag ę na spo ż ywanie wi ę kszej ilo ś ci błonnika, wi ę kszo ść produktów je ść na surowo, poniewa ż podczas gotowania niektóre substancje ulegaj ą zniszczeniu. Dieta oparta na zasadach zdrowego ż ywienia dostarcza organizmowi wszystkich elementów energetycznych, witamin i składników mineralnych, które s ą niezb ę dne w procesach ż yciowych.

Śniadanie manna na mleku kawa z mlekiem dwie kromki pieczywa mieszanego bułka grahamka masło ser topiony pomidor Drugie śniadanie dwie kromki pieczywa mieszanego dwie łyżeczki masła liść sałaty pięć plasterków zielonego ogórka napój z porzeczek Obiad zupa owocowa z makaronem np. truskawkowa bitki wołowe z jarzynami ziemniaki + koperek surówka z białej kapusty bez oleju kompot z czereśni pieczywo – bułka pszenna lub grahamka Kolacja ryż na mleku z owocami szklanka herbaty osłodzonej jedną łyżeczką cukru kromka chleba razowego z masłem

śniadanie dwie szklanki mleka dwie kromki pieczywa razowego bułka pszenna trzy łyżeczki masła pełna łyżeczka dżemu owoce Drugie śniadanie dwie bułki pszenna pasta z jaj rzodkiewki lub pomidory napój mleczno-owocowy Obiad krupnik z ryżem cielęcina duszona pięć średnich ziemniaków surówka z kapusty pekińskiej z majonezem kisiel pieczywo – bułka pszenna lub grahamka Kolacja sałatka jarzynowa z majonezem szklanka herbaty osłodzonej łyżeczką cukru dwie kromki chleba razowego z masłem kiełbasa sucha

Śniadanie Owsianka - mleko + płatki owsiane 2 kromki ciemnego pieczywa masło 2 plasterki chudej szynki musztarda lub keczup ogórek kiszony herbata z cytryną Drugie Śniadanie 2 kromki ciemnego pieczywa masło biały ser, plasterek chudej szynki sałata jabłko Obiad zupa ogórkowa kotlet schabowy kasza gryczana surówka z buraczków Podwieczorek budyń waniliowy z sokiem malinowy Kolacja 2 kromki ciemnego pieczywa masło ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem dżem wiśniowy herbata z cytryną

Śniadanie Herbata z mlekiem Pieczywo razowe Bułka, margaryna Kama lub masło Wędlina drobiowa, pomidor Drugie Śniadanie Kanapka – chleb razowy Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki Napój owocowy Obiad Barszcz czerwony z fasolką Ryba duszona w jarzynach Surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem Ziemniaki Kolacja Kasza gryczana Surówka z marchwi, jabłka i chrzanu

Śniadanie pomarańcza lub szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy lub dwa kiwi szklanka mleka 1,5 proc trzy łyżki płatków musli bez cukru Drugie śniadanie kanapka chleba żytniego z polędwicą z indyka lub z serem do 17 proc. tłuszczu lub z tuńczykiem w sosie własnym jeden dowolny owoc Obiad zupa lub gotowane warzywa lub 40 g gotowanych roślin strączkowych lub jeden mały ziemniak, białe mięso (drób lub cielęcina) bez skóry lub chuda ryba, surówka lub sałatka szklanka mleka lub jogurt naturalny Podwieczorek dowolny owoc, jogurt probiotyczny lub kefir Kolacja zupa lub gotowane warzywa lub sałatka lub surówka (bez ziemniaków, majonezu, keczupu, zasmażki), gotowane jajko lub jajecznica (1 żółtko, 2 białka) lub chuda ryba lub mięso drobiowe szklanka mleka lub jogurt.

śniadanie twarożek z rzeżuchą, szczypiorem i pomidorem, kromka białego pieczywa (wzbogaconego w wapń), 2 suszone morele, szklanka soku owocowego lub herbata owocowa z cytryną i 1 łyżeczką cukru Drugie śniadanie kromka pełnoziarnistego chleba z warzywami kawałek keksa trochę ziaren słonecznika banan mleczny koktajl mandarynka Obiad zapiekanka z sera i półkwaśnego mleka, z dodatkiem gotowanych na parze brokułów, groszku i plastrów pomidorów Podwieczorek owoc lub jogurt Kolacja zupa z fasolką sałatka grecka, herbata owocowa.

śniadanie płatki śniadaniowe podane z mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym szklanka mleka lub kefiru lub owoc szklanka rozcieńczonego soku owocowego Drugie śniadanie porcja jogurtu kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z serem Obiad ryż z porcją pieczonego schabu lub porcją ryby przygotowanej na parze surówka z kiszonej kapusty, tartej marchwi, jabłka z odrobiną oliwy z oliwek herbata owocowa podwieczorek owocowy koktajl mleczny lub gorąca czekolada Kolacja mięso lub ryba ze smażonymi warzywami budyń owocowy lub ryżowy

Sałatka owocowa

SKŁADNIKI : 2 banany 3 brzoskwinie 7 śliwek 3 jabłka 2 gruszki 1 pomarańcza lub gałązka winogrona Sałatka owocowa – sposób przygotowania: Wszystkie owoce pokroić w kostkę i dodać 1 dużą łyżkę cukru i wymieszać.

Tangerine-marchewkowa mieszanka

Składniki: 3 marchewki duże 1 / 3 duży seler 1 jabłko 3 mandarynki bez pestek 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka soku z limonki pieprz, sól do smaku 3 łyżki majonezu Drobno posiekać marchew, seler, jabłko, dodać sok z cytryny. Mandarynki drobno posiekać. Por drobno pokroić i dodać do sałatki. Do sałatki dodać koperek i wymieszać z majonezem i przyprawami. Dodaj 2 łyżki syropu klonowego

Zdrowa dieta jest bardzo wazna!

Dziękuję za uwagę