KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
UKŁAD KRĄŻENIA CZŁOWIEKA
Advertisements

Mięsień sercowy Poprzecznie prążkowany
Krwioobieg Duży i Mały Michał Ziemba i Jakub Michalik Kl I a.
Układ krwionośny (Układ krążenia).
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
Krew i jej role Dostarcza tlen i substancje odżywcze Dostarcza tlen i substancje odżywcze Pobieranie dwutlenku węgla z komórek Pobieranie dwutlenku węgla.
Funkcjonowanie układu oddechowego w procesie pracy
Funkcje krwi w organizmie. Budowa i czynności układu krążenia
Tkanki zwierzęce.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
UKŁAD ODDECHOWY I UKŁAD KRĄŻENIA
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Pierwiastki występujące w człowieku
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Układ oddechowy Budowa i funkcje Autor: Patryk Lompart.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Komórki i tkanki w organizmie człowieka
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Prezentację wykonali:
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
autor: Monika Kirejczyk
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
UKŁAD ODDECHOWY.
Jak oddychamy?.
UKŁAD KRWIONOŚNY.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Enzymy trawienne.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Fizjologiczne podstawy rekreacji ruchowej
Elementy Anatomii i Fizjologii
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
******************************
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
PODSTAWY FIZJOLOGII NURKOWANIA
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Autorzy: Klaudia Cisek Angelika krukar
Otyłość.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Woda i składniki mineralne
miejsce przepływu krwi
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Układ krwionośny
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Układ krwionośny.
2.36. Budowa i funkcje układu oddechowego
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Układ limfatyczny.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu. TKANKA – zespół wyspecjalizowanych komórek ( tk. nabłonkowa, mięśniowa, łączna i nerwowa). UKŁAD NARZĄDÓW – zespół narządów współdziałających ze sobą w pełnieniu określonych funkcji. ORGANIZM – powiązane wzajemnymi zależnościami i współpracujące ze sobą układy narządów.

HOMEOSTAZA – zdolność zachowania względnie stałych warunków środowiska wewnętrznego.

BIAŁKA – związki organiczne zbudowane z aminokwasów; spełniają w organizmie funkcje budulcowe, transportujące i regulacyjne. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. CUKRY (węglowodany) – występują w organizmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów; podstawowe związki energetyczne organizmu (glukoza); funkcje zapasowe (glikogen). Celuloza w jelicie człowieka nie ulega trawieniu tzw. węglowodan niedostępny. TŁUSZCZE – bogate źródło energia (glicerol + kwasy tłuszczowe); także funkcje budulcowe, ochronne i termoizolacyjne. Są pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. WODA –warunkuje przebieg reakcji chemicznych; dobry rozpuszczalnik; składnik wszystkich płynów ustrojowych.

DIETA PODSTAWOWA – dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach. BŁONNIK – kompleks składników budujących ściany komórkowe roślin (głównie celuloza), reguluje czynności przewodu pokarmowego.

AMINOKWASY EGZOGENNE - aminokwasy, które nie są wytwarzane przez organizm ludzki, niezbędne do jego funkcjonowania. NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, uczestniczą w przemianach cholesterolu, zmniejszają ryzyko zawału serca. EMULGACJA – rozbijanie tłuszczu na drobne kuleczki, co zwiększa powierzchnię kontaktu z enzymami trawiennymi. RUCHY ROBACZKOWE – rytmiczne skurcze mięśni gładkich, które przesuwają treść pokarmową w układzie pokarmowym i mieszają ją z enzymami trawiennymi. SOK ŻOŁĄDKOWY – enzymy trawienny + kwas solny. KOSMKI JELITOWE – palczaste wypustki zwiększające powierzchnię chłonna jelita cienkiego.

PRÓCHNICA – choroba zębów wywołana przez bakterie namnażające się w jamie ustnej na resztkach jedzenia.

ODDYCHANIE KOMÓRKOWE TLENOWE – Glukoza + tlen = dwutlenek węgla + woda + energia

WENTYLACJA PŁUC – naprzemienne, rytmiczne wykonywanie wdechów i wydechów ( ok. 12-16 oddechów na minutę). DYFUZJA – samorzutne przemieszczanie się cząsteczek substancji dążących do wyrównania stężeń. W płucach tlen przenika z pęcherzyków płucnych do krwi, a dwutlenek węgla w kierunku przeciwnym. W tkankach tlen przenika z krwi do komórek, a dwutlenek węgla z komórek do krwi.

ZASTAWKI – fałdy zbudowane głównie z tkanki łącznej zapobiegające cofaniu się krwi w sercu i naczyniach żylnych oraz limfy w naczyniach limfatycznych. NACZYNIA WIEŃCOWE – zaopatrują serce w tlen i substancje odżywcze, odprowadzają z komórek tego mięśnia zbędne produkty przemiany materii. KRWIOBIEG MAŁY – zapewnia wymianę gazową między krwią a powietrzem wypełniającym pęcherzyki płucne ( prawa komora - tętnica płucna – naczynia włosowate płuc - żyły płucne – lewy przedsionek). KRWIOBIEG DUŻY – zapewnia wszystkim komórkom ciała tlen i usuwa dwutlenek węgla ( lewa komora – aorta – naczynia włosowate narządów - żyły główne – prawy przedsionek).

HEMOGLOBINA (Hb) – czerwony barwnik występujący w erytrocytach krwi HEMOGLOBINA (Hb) – czerwony barwnik występujący w erytrocytach krwi. Przenosi gazy oddechowe, głównie tlen. LIMFA – nadmiar płynu tkankowego, który jest zbierany przez włosowate naczynia limfatyczne z przestrzeni międzykomórkowych. MIAŻDŻYCA – przewlekła choroba tętnic, polega na gromadzeniu się w ich ścianach związków tłuszczowych(głównie cholesterolu) i złogów wapnia.