BUŁGARIA – KRAJ PEŁEN SŁOŃCA
Symbole narodowe FLAGA GODŁO HYMN Hymn Bułgarii nawiązuje tekstem melodią do ludowych eposów i pieśni, wyraża piękno swej ziemi, chwałę bojowników o wolność i walkę o pokój.
Język urzędowy – bułgarski Powierzchnia – 110 993 km3 Liczba mieszkańców – 7 679 290 Stolica – SOFIA Język urzędowy – bułgarski Alfabet - cyrylica
Bułgaria w Unii Europejskiej od 1 stycznia 2007roku
przyroda Przyroda Lasy pokrywają ok. 35% powierzchni kraju. Na wysokości: - 700–1000 m występują głównie lasy dębowe 700–1800 m – lasy bukowe i bukowo-jodłowe 2000–2300 m – lasy świerkowe, kosodrzewina i hale górskie Na obszarach wyżynnych i nizinnych – zarośla krzewów zrzucających liście na zimę oraz zbiorowiska roślinności stepowej.
Zasoby naturalne Bułgaria nie posiada znaczących zasobów bogactw naturalnych poza: niskokalorycznym węglem lignitowym, węglem brunatnym, rudami miedzi oraz wodami mineralnymi i termalnymi (ok. 1000 źródeł). W ostatnich latach wznowiono wydobycie złota. Bułgaria posiada znaczne zasoby surowców skalnych: marmurów, gipsu, sody rodzimej, piasków szklarskich, kaolinu
STRUKTURA LUDNOŚCI - Grupy etniczne Bułgarzy 85% Turcy 10% Romowie 3% Macedończycy 2%
STRUKTURA LUDNOŚCI - Grupy wyznaniowe prawosławni 88% muzułmanie 9%, katolicy 1%
Znani Ludzie Julia Kristeva - laureat Nagrody Joan Kukuzel – średniowieczny kompozytor, twórca nowobizantyjskiego zapisu nutowego. Julia Kristeva - laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1981 r. Elias Canetti - pisarz, poeta, dramaturg tworzący w języku niemieckim. Christo Javacheff - artysta- abstrakcjonista, tworzący od 1957 w USA.
System szkolnictwa (1) Edukacja obowiązkowa dla dzieci w wieku 6 – 16 lat. Przedszkola – dzieci w wieku 3 – 6 lat Szkoły podstawowe – 6 – 10 lat
System szkolnictwa (2) Szkoła średnia I stopnia: - ogólnokształcąca – dzieci w wieku 10 – 15 lat - zawodowa (technika) – dzieci w wieku 10 – 14 lat Szkoła średnia II stopnia – dzieci w wieku 14 – 18 lat
Najpiękniejsze zabytki
Bułgarska kuchnia Do podstaw bułgarskiego jadłospisu należą: czorby - gęste, pikantne zupy, podawane na zimno i na gorąco - gjuwecze - mięso gotowane z warzywami i zapiekane - musaki - mielone mięso zapiekane z warzywami
Dziękujemy za uwagę !!! Katarzyna Kiczorowska Aleksandra Koput Klasa IVc