Człowiek i środowisko. Rozwój zrównoważony Hubert Kasprzak
Miejsce człowieka w środowisku Tolerancja na temperaturę Struktura przestrzenna Obecność na różnych poziomach troficznych Ostatnie ogniwo łańcucha pokarmowego Wytworzenie sztucznego środowiska
Wpływ rolnictwa na środowisko Nadmierna chemizacja Zastępowanie lasów polami uprawnymi Cechy rolnictwa ekologicznego
Bioróżnorodność Korzyści płynące z bioróżnorodności genetycznej i gatunkowej Trzy zagrożenia bioróżnorodności- utrata siedliska, gatunki introdukowane, nadmierna eksploatacja Opuncja Catharanthus roseus
Wyczerpywanie zasobów nieodnawialnych – Gospodarka rabunkowa
Zjawiska związane z zanieczyszczeniem powietrza
Kwaśne Deszcze
Efekt cieplarniany
Dziura ozonowa
Smog Typu Londyńskiego Typu Los Angeles
Zanieczyszczenia wód Zakwit wód Regulacja rzek
Zrównoważony Rozwój
Ochrona środowiska na co dzień