Poszukiwany Grejpfrut !!!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

Nauczyciel prowadzący: mgr Renata Gruca Wykonali: Wioleta Kalinowska Anna Szudrowicz Małgorzata Gębarowska Adam Kozacki.
Chemia na talerzu.
Krew.
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Poznajemy składniki żywności !
Opracowała: Anna Rybarczyk
W zależności od wielkości organizmów wyróżnia się w planktonie kilka frakcji: megaloplankton – organizmy o wielkości >1 cm; typowy dla mórz; w wodach śródlądowych.
„Mało znane rośliny sadownicze w uprawie ekologicznej”
Ciekawostki z życia roślin
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Chrom Klaudia Laks, 1bL Duże Koło Chemiczne, Liceum Akademickie w ZS UMK w Toruniu (2012/2013)
WINO.
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
KRZEMIANY II G R A N A T Y DA - MA.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
DOŚWIADCZENIA.
446.Młot o masie m=100kg spada swobodnie z wysokości h=15m na stalowy pal o masie M=500kg i zderzając się z nim niesprężyście zagłębia go na s=10cm. O.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wiosenne kolorowe kwiaty
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
OWOCE i ich właściwości.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
ZMYSŁY CZŁOWIEKA.
Kuchnia Wietnamska.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Badania biochemiczne.
Owoce.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Rośliny i zwierzęta stawu Bielice
9 najzdrowszych owoców.
TOPOLA Topola 1.
KAWA HERBATA KAKAO.
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
List gończy !! List gończy !! ZNAKI SZCZEGÓLNE : - WYSOKOŚĆ PNIA : DO 30 M WYSOKOŚCI - LIŚCIE: DŁUGOŚĆ 4-6 m,SZEROKOŚĆ cm - PESTKOWIEC JEDNONASIENNY.
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Dąb szypułkowy (Quercus robur L.)
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Szereg syczący dalej.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Jabłko.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Twórca: Jakub Piekoszewski
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Prezentacja pt. Rośliny Ochronne Wykonał Piotr Wilk.
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Wiktoria Rusińska Klasa 3
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Kwas askorbinowy .
Rodzaje Roślin miododajnych
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Poszukiwany Grejpfrut !!!

Ciekawostki : Owoc zawiera 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C (36 mg/100 mg - mało w porównaniu z cytryną i pomarańczą). W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. Nowsze odmiany owocu, które mają różowawą skórkę i różowy lub czerwony miąższ - nie zawierają narynginy. Grejpfrut jest owocem typowo deserowym, ale także produkuje się z niego sok, a także puszkuje.

Zdjęcia  :  

Rysopis i Nagroda : Widziano go ostatni raz na Dalekim Zachodzie w Indiach Szczęśliwego znalazcę czeka nagroda o wartości 50zł pln Sok z Grejpfruta i mnóstwo atrakcji  !!! Prosimy o kontakt Grejpfrutowo dom 32/17 Lub dzwonić pod numer 123456789

Podsumowanie : Pokrój Drzewo osiągające 15 m wysokości. Liście Owalne, duże (ale mniejsze, niż u pomarańczy olbrzymiej), lśniące. Kwiaty Białe, duże, pojedyncze lub w gronach. Owoc Kulista jagoda, osiąga masę 200 – 500 g i średnicę do 15 cm. Owoc ma stosunkowo cienką skórkę i ściśle złączone segmenty, w smaku jest słodko-kwaśny z charakterystyczną nutą goryczki. W zależności od odmiany barwa owocu jest zmienna – od jasnożółtej, przez różową do czerwonej.