Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Najpopularniejsze substancje dodawane do żywności
Advertisements

Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Czy wiesz co jesz?.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Zanim zjem pomyślę....
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Polanowie im. Noblistów Polskich ID grupy: 98/49_MF_G1 Kompetencja: Fizyka i matematyka Temat.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM J. MARCIŃCA W KOŹMINIE WLKP. ID grupy: 97/93_MF_G1 Opiekun: MGR MARZENA KRAWCZYK Kompetencja:
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Piramida zdrowego żywienia
Dane informacyjene Nazwa szkoły ID grupy Kompetencja Temat projektowy
Złote zasady odżywiania.
Problemy rynku pracy..
Zdrowy start w przyszłość
1.
Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ogólnokształcących GIMNAZJUM w Knyszynie ID grupy: 96/91_MP_G2 Kompetencja: matematyczno - przyrodnicza Temat.
Projekt AS KOMPETENCJI jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Spis treści 1. Dane informacyjne 2. Co to jest gęstość substancji? 3. Przyrządy do mierzenia gęstości 4. Układ SI 5. Zadanie z gęstością 6. Zdjęcia z wycieczki.
Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie Projekt.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
ZDROWY STYL ŻYCIA.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jak powinniśmy się odżywiać?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
1.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy:
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał.
Zasady zdrowego żywienia!
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Wykonała: Martyna Wasilewska
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zapis prezentacji:

Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia) ID grupy: 96/G5_MP…..……….. Lokalizacja: Gdańsk…………………….. Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza……….. Temat projektowy: Czy wiem co jem…..…….. Semestr/rok szkolny: Letni / 2009/2010………………….

ZDROWE ODŻYWIANIE CZY TO AŻ TAKIE TRUDNE?

ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA Picie dużej ilości napojów (2 litry dziennie). Zredukowanie ilości spożywanego mięsa. Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu. Unikanie soli. Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych. Spożywanie zdrowych tłuszczy. Unikanie wszelakich używek (m.in. alkoholu)

Co i jak często powinniśmy jeść? - Czyli PIRAMIDA ŻYWIENIA

SKUTKI NIEDOBORU NIEKTÓRYCH WITAMIN WITAMINA B WITAMINA C Choroby skóry. Ryzyko cukrzycy. Choroby układu nerwowego. Pogorszenie słuchu. Anemia. Wypadanie włosów. Osłabienie wzroku. Trudno gojące się rany. Choroby dziąseł. Spadek odporności. Przeziębienie.

OBLICZ SWOJE BMI Body Mass Index – współczynnik masy ciała podanej w kilogramach do kwadratu wysokości podanej w metrach.

Jak żyją gimnazjaliści? Pozytywne Negatywne Większość długo śpi. Większość je śniadanie. Gimnazjaliści często uprawiają sport. Młodzież dużo czasu spędza na świeżym powietrzu. Młodzież często pije słodzone napoje i nie zwraca uwagi na skład kupowanych produktów. Gimnazjaliści często jedzą fastfoody, unikają warzyw i owoców. Rzadko jadają ryby.

Substancje chemiczne dodawane do żywności to: Konserwanty-mogą podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz doprowadzić do wysypki. Znaleźć je można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Barwniki syntetyczne-znajdują się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Substancje zakwaszające-m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Preparaty zagęszczające-kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita. Preparaty zastępujące cukier -spartan (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.

Dzień Zdrowej Żywności na Skwerze Kościuszki 9:00– 9:30 – występ Szkolnego Kółka Biologicznego 9:40 – 11:00 – Rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię 11:10 – 12:30 – Wybieramy miss i mistera zdrowego odżywiania (obowiązkowo przebranie) 12:40 – 13:30 – występ Szkolnego Chóru „Witaminki” 13:40 – 14:40 – przerwa 14:40 – 15:30 – Występ taneczny przedszkolaków z Przedszkola nr34 im. Kubusia Puchatka 15:40 – 16:00 – konkurs karaoke 16:10 – 18:00 – Występ Moniki Dopierały 18:10 – 18:30 – rozstrzygnięcie konkursu „Ulotka – Zdrowie” 18:40 – 19:00 – dalsza część konkursu karaoke 19:00 – 20:00 – odsłonięcie pomnika Kazimierza Funka – odkrywcy witamin 20:10 – 20:30 – rozstrzygnięcie konkursu karaoke 20:40 – 21:00 – Uroczyste podsumowanie Dnia Zdrowej Żywności i zakończenie

a więc Żyjmy zdrowo!!!