Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy.
Krewetki po tajsku.
FOLDER HANDLOWY PAŹDZIERNIK 2012.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Poznajemy składniki żywności !
Herbaciany zakątek Joanna Kustosz.
1 Informacja o prowadzącym zajęcia: Doc. dr habil. Andrzej Kocikowski Wydział Nauk Społecznych UAM ul. Szamarzewskiego 89 Pracownia Komunikacji Multimedialnej.
Zielona herbata - jako żywność funkcjonalna
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Herbata.
HERBATA.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata.
ZDROWIE.
Bursztyn - złoto północy
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Wiosenne kolorowe kwiaty
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
FAKTY I MITY DOTYCZĄCE DIET I ODCHUDZANIA
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Zwiastun wiosny Rośliny, Zwierzęta.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Piernikowe zapachy.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
The types of tea -Black Tea -Green Tea -White Tea -Yellow Tea -Pu-erh Tea -Ulung Tea -Pressed Tea.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
NAPOJE ENERGETYCZNE. Czym są napoje energetyczne Napoje energetyczne, energetyzujące, energetyzery – to najbardziej popularne nazwy napojów energetyzujących.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
Warzywa i owoce
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Środki smakowo- zapachowe
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008 Herbaty świata Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008

Herbata (Camellia Thea) jest rośliną wiecznie zielona, spokrewnioną z magnolią posiada aromatyczne, białe kwiaty przypominające dziką różę istnieją dwie odmiany: Camellia sinensis (kamelia chińska) i indyjska Camellia assamica

Rejony upraw krzewów herbacianych Indie (prowincja Assam, Madras) Sri Lanka/Cejlon Chiny (Yunnan) Afryka (Burundia, Kenia, Mozambik, RPA) Ameryka Południowa (Argentyna, Brazylia)

Historia Cesarz Schen-Nong ok.3 tys. lat p.n.e. odpoczywał pod drzewem herbacianym, gdy do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty zachwycony smakiem i aromatem naparu, nazwał drzewo „cha” i podarował je ludziom…

Herbata biała produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego w trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. bywa wzbogacana smakowo owocowymi aromatami

Herbata zielona świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu (bez fermentacji) smak bardziej gorzki niż herbata czarna o barwie zbliżonej do cytrynowożółtej lub słomkowej napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców

Herbata czarna poddana procesowi pełnej fermentacji daje ciemny intensywny napar herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej często wzbogacana jest o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum

Herbata Pu- Erh czerwona herbata z prowincji Yunnan słynąca z właściwości zdrowotnych obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca daje ciemnobrunatny i „gęsty” napar o ziemistym smaku

Rooibos herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowej Afryce krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z dwóch odmian krzewów herbacianych (Thea sinensis i Thea assamica) delikatny smak i zapach bogata w składniki mineralne (witaminę C, fluor) oraz antyutleniacze nie zawiera kofeiny

Honeybush przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu nie zawiera kofeiny i garbników, a posiada za to witaminę C i minerały

Yerba Mate wytwarzana z liści ostrokrzewu paragwajskiego zwana dobroczynnym "narkotykiem" lub "zielonym złotem Indian" bogata w tzw. ksantynyny oraz w witaminy A i C działa moczopędnie i uśmierza łaknienie dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie napar zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny

Lapancho pozyskiwane z drobno pociętej kory drzew rosnących w wysokich Andach zawiera wiele mikroelementów, które przechodząc do naparu dają mu orzeźwiający i leczniczy walor systematycznie spożywany napar wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega lekkim infekcjom i grypom przynosi ulgę w czasie ataków alergii, pobudza pracę jelit, odtruwa wątrobę i działa odprężająco

Zasady parzenia herbaty Herbata biała Woda o temp. 70 –80 °C przez 5 -7 min. Herbata zielona Woda o temp. 70 -90 °C przez 3 min. Herbata czarna Woda o temp. 95 °C przez 5 min.

Smacznego!