Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008 Herbaty świata Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Herbata (Camellia Thea) jest rośliną wiecznie zielona, spokrewnioną z magnolią posiada aromatyczne, białe kwiaty przypominające dziką różę istnieją dwie odmiany: Camellia sinensis (kamelia chińska) i indyjska Camellia assamica
Rejony upraw krzewów herbacianych Indie (prowincja Assam, Madras) Sri Lanka/Cejlon Chiny (Yunnan) Afryka (Burundia, Kenia, Mozambik, RPA) Ameryka Południowa (Argentyna, Brazylia)
Historia Cesarz Schen-Nong ok.3 tys. lat p.n.e. odpoczywał pod drzewem herbacianym, gdy do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty zachwycony smakiem i aromatem naparu, nazwał drzewo „cha” i podarował je ludziom…
Herbata biała produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego w trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. bywa wzbogacana smakowo owocowymi aromatami
Herbata zielona świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu (bez fermentacji) smak bardziej gorzki niż herbata czarna o barwie zbliżonej do cytrynowożółtej lub słomkowej napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców
Herbata czarna poddana procesowi pełnej fermentacji daje ciemny intensywny napar herbata czarna może być sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej często wzbogacana jest o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum
Herbata Pu- Erh czerwona herbata z prowincji Yunnan słynąca z właściwości zdrowotnych obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca daje ciemnobrunatny i „gęsty” napar o ziemistym smaku
Rooibos herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowej Afryce krzew ten nie jest spokrewniony z żadną z dwóch odmian krzewów herbacianych (Thea sinensis i Thea assamica) delikatny smak i zapach bogata w składniki mineralne (witaminę C, fluor) oraz antyutleniacze nie zawiera kofeiny
Honeybush przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu nie zawiera kofeiny i garbników, a posiada za to witaminę C i minerały
Yerba Mate wytwarzana z liści ostrokrzewu paragwajskiego zwana dobroczynnym "narkotykiem" lub "zielonym złotem Indian" bogata w tzw. ksantynyny oraz w witaminy A i C działa moczopędnie i uśmierza łaknienie dzięki zawartości kofeiny zwalcza senność oraz zmęczenie napar zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny
Lapancho pozyskiwane z drobno pociętej kory drzew rosnących w wysokich Andach zawiera wiele mikroelementów, które przechodząc do naparu dają mu orzeźwiający i leczniczy walor systematycznie spożywany napar wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega lekkim infekcjom i grypom przynosi ulgę w czasie ataków alergii, pobudza pracę jelit, odtruwa wątrobę i działa odprężająco
Zasady parzenia herbaty Herbata biała Woda o temp. 70 –80 °C przez 5 -7 min. Herbata zielona Woda o temp. 70 -90 °C przez 3 min. Herbata czarna Woda o temp. 95 °C przez 5 min.
Smacznego!