SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Ryby i owoce morza.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Kulinarne smaki Francji
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB KUCHNIA PORTUGALSKA SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB

TRADYCJE KUCHNI PORTUGALSKIEJ Portugalczycy są bardzo przywiązani do swoich narodowych tradycji. Życie towarzyskie toczy się w tascas (barach), nad szklanką wina z beczki i talerzem petiscos (zakąsek, przystawek), wypełnionym kawałkami pieczonej lub smażonej ryby, mięsa, ośmiornicami, papryką, oliwkami, pikantnymi sałatkami.Tak jak wszystkie narody związane z morzem Portugalczycy kochają ryby i owoce morza. Wielką popularnością cieszą się wyśmienite, tłuste portugalskie sardynki. Warte polecenia są małże sercówki i wenusówki, ślimaki faliste, kalmary, ośmiornice, kraby i homary.

KAWA Kawiarnie są niemal narodowymi instytucjami, gdzie ludzie gromadzą się przez cały dzień. Café - czarna kawa Bica - bardzo mocna kawa typu esperesso, podawana w maleńkiej filiżance. Ulubiony rodzaj Portugalczyków, którzy dodatkowo sypią dużą ilość cukru. Café grande - czarna kawa podawana w dużej filiżance Carioca - mała czarna kawa z dodatkiem wody, by ją osłabić. Café com leite lub Café branco - kawa z mlekiem Garoto - mała filiżanka kawy z odrobina mleka Galăo - wysoka szklanka kawy z mlekiem

RYBY Mówi się, że Portugalczycy znają 365 sposobów przyrządzania dorsza. Najsłynniejsze i najlepsze potrawy to "bacalhau á gomes de sá„ , "bacalhau a brás„ , "bacalhau dourado„ oraz "bolinhos de bacalhau„ . Sardynki (sardinhas) są niemal tak popularne jak dorsz. Portugalskie sardynki są uważane za najsłodsze i najtłustsze na świecie, przyrządza się je na wiele sposobów, jednak najsmaczniejsze są grillowane lub wędzone.

Przepis na: bacalhau a Brás Składniki:

Bacalhau a Brás 80 dag filetów z dorsza

4 filety anchois Bacalhau a Brás

Bacalhau a Brás 1 kg ziemniaków

50 dag cebuli Bacalhau a Brás

2 ząbki czosnku Bacalhau a Brás

Bacalhau a Brás 5 jajek

Bacalhau a Brás 120 ml oliwy

Bacalhau a Brás 1 łyżka masła

Bacalhau a Brás Sposób przygotowania: Filety z dorsza opłukać, smażyć na 1 łyżce oliwy, aż płyn odparuje, usunąć ości i podzielić na kawałki. Cebule i czosnek obrać. Posiekać i zrumienić na 1 łyżce oliwy. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, mieszając, podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Filety anchois i czosnek posiekać i zmiksować z jajkiem i 2 łyżkami oliwy. Cztery jajka ubić, doprawić solą i usmażyć z nich na maśle jajecznicę. Wymieszać rybę ze zmiksowanymi anchois, ziemniakami, cebulą i pokrojoną na kawałki jajecznicą. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego pozostałą oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać: Przybrać natką oraz czarnymi oliwkami, podawać z białym winem.

ZUPY Zupy bardzo często pojawiają się na portugalskich stołach, a niektóre z nich przypominają polskie potrawy. Najbardziej znana to "Zielona Zupa", czyli "Caldo Verde", narodowa potrawa Portugalii. Trochę mniej znaną jest Zupa o bardzo intrygującej nazwie "Zupa z kamienia„ , czyli "Sopa de Pedra„ .

Przepis na: caldo verde, kapuśniak po portugalsku Składniki:

caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 kg ziemniaków

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 2l wywaru z warzyw

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 20 dag kiełbasy chourico lub wędzonki

kapuśniak po portugalsku 6 ząbków czosnku Caldo verde, kapuśniak po portugalsku

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 cebula

1 liść laurowy Caldo verde, kapuśniak po portugalsku

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 mała średnia główka kapusty włoskiej lub białej

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku parę sztuk kolendry

Caldo verde, kapuśniak po portugalsku Sposób przygotowania: Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Dodać wędzonkę pokrojoną w kostkę, jeszcze trochę podsmażyć. Kapustę bardzo drobno poszatkować, przelać ją wrzątkiem, a następnie bardzo zimną wodą, żeby zachowała kolor. Zalać kapustę ok. 2 l wrzącego wywaru i gotować do miękkości z liściem laurowym. W międzyczasie ugotować ziemniaki i utłuc na puree. Dodać je do kapusty, gotować jeszcze 5 - 10 min. Dodać cebulę, czosnek i wędzonkę, posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Podawać: Na gorąco. W oryginalnym przepisie używa się kapusty nazywanej couve galega lub caldo verde. Nie zawiązuje ona główek i ma więcej goryczy. Dość dobrze zastępuje ją kapusta włoska.

MIESO W kuchni portugalskiej znajdziemy potrawy z wołowiny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny oraz drobiu. Przyrządza się je na rozmaite sposoby, zawsze jednak z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, czosnku, ziół i warzyw. Do wielu potraw - oprócz ziemniaków - podaje się także chleb.

Przepis na: kurczę po portugalsku Składniki:

2 młode kurczęta, pozbawione kości i pokrojone w kawałki Kurczę po portugalsku

5 dużych dojrzałych pomidorów, Kurczę po portugalsku 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki

duża cebula pokrojona w plasterki Kurczę po portugalsku duża cebula pokrojona w plasterki

3 różnokolorowe papryki, pokrojone w pierścienie Kurczę po portugalsku

10 dag czarnych oliwek bez pestek Kurczę po portugalsku 10 dag czarnych oliwek bez pestek

3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane Kurczę po portugalsku

pęczek posiekanej natki pietruszki Kurczę po portugalsku

Kurczę po portugalsku 4 łyżki oliwy

sok z jednej cytryny Kurczę po portugalsku

Kurczę po portugalsku Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 - 180oC. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy. Pokrojone warzywa zmieszać w misce. 1/3 warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami. Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 min. Podawać: Na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.

SŁODYCZE W żadnej innej dziedzinie sztuki kulinarnej Portugalczycy nie wykazują tyle inwencji i pasji co przy tworzeniu doces. Podstawą portugalskich słodyczy jest cukier oraz żółtka jaj. Wyrobem doces zajmowały się początkowo siostry zakonne, dziś jednak każdy region Portugalii, każde miasteczko, szczyci się swoimi własnymi słodkimi specjałami, które można kupić w miejscowych pastelarias (cukierniach). Przepisy na wiele z nich stanowią rodzinne sekrety, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ciasteczka, naleśniki, konfitury i orzechy w miodowych polewach, torty, paszteciki i budynie - to słodka wizytówka portugalskiej kuchni.

Przepis na: Pastéis de Belém Składniki:

Pastéis de Belém 40 dag mrożonego ciasta francuskiego

Pastéis de Belém 2 łyżki masła

Pastéis de Belém 400 ml mleka

15 dag cukru pudru Pastéis de Belém

1 opakowanie cukru waniliowego Pastéis de Belém 1 opakowanie cukru waniliowego

5 żółtek Pastéis de Belém

2 łyżki mąki ziemniaczanej Pastéis de Belém 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pastéis de Belém 1 łyżeczka cynamonu

Pastéis de Belém Przygotowanie Ciasto rozmrozić, rozwinąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 12 kawałków, uformować z nich okrągłe placki, wyłożyć nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem i piec 10 minut w temperaturze 240°C. Mąkę rozpuścić w mleku, dodać 10 dag cukru, cukier waniliowy i żółtka. Garnek z mlekiem wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i ubijać krem do chwili, aż zgęstnieje. Wykonanie: Nałożyć krem do babeczek i piec ok. 15 minut, aż krem przyrumieni się, w temperaturze 200°C. Posypać babeczki cynamonem i pozostałym cukrem. Podawać do kawy.

ALKOHOL Bogata i różnorodna kuchnia portugalska wymaga oczywiście odpowiedniej oprawy w postaci trunków. Pod tym względem Portugalia nie rozczarowuje miłośników alkoholi, oferując słynne Vinho Verde - zielone wino, które nazwę zawdzięcza bogatym w zieleń regionom Minho - miejscu swego pochodzenia. Podaje się je do dań rybnych i owoców morza oraz używa jako składnika aperitifów i ponczu. Równie znane jest słodkie czerwone porto, choć sami Portugalczycy pijają je rzadko, przy uroczystych okazjach. Do wielkich rarytasów należy dojrzała madera, produkowana z najszlachetniejszych odmian winorośli.