Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Zdrowe odżywianie.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk

Co to jest piramida zdrowia? Piramida Zdrowia została opracowana przez Amerykański Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej. Jest to schemat przedstawiający proporcje, w jakich musimy jeść żywność. Im wyżej produkt jest wprowadzany, powinniśmy go jeść mniej.

7 6 5 4 3 2 1 Czerwone mięso, biały chleb, makaron Mleko, jogurt, ser Ryby, jaja, drób 4 Rośliny strączkowe, orzechy Warzywa i owoce 3 2 Produkty zbożowe, tłuszcze roślinne 1 Aktywność fizyczna

-przezwyciężania trudności życia codziennego 1.Aktywność fizyczna Ćwiczenia mają na celu poprawę lub utrzymanie sprawności fizycznej i zdrowia. Ponadto jednym z ich celów jest poprawa sportowych umiejętności i zdolności. Częste i regularne ćwiczenia fizyczne są ważne w zapobieganiu wielu chorób, takich jak: rak, miażdżyca, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, otyłość i ból pleców. Pod wpływem aktywności fizycznej zachodzą w ludzkim organizmie pozytywne zmiany. Sport sprawia, że student będzie dobrze przygotowany do: -środowiska naturalnego, fizycznego i społecznego rozwoju. -Ćwiczeń -przezwyciężania trudności życia codziennego

2.Produkty z zbożowe Najważniejsze ziarna zbóż to: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i kaszą gryczaną. Według normalnych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny być w codziennej diecie w największych ilościach. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów, witamin, białka, minerałów i błonnika. Ich wartość odżywcza zależy od rodzaju i jakości ziarna, stopnia usunięcia okrywy nasiennej i zarodka ziarna oraz technologii danego produktu. Większość białka zawarte w ziarnach tłuszczu i składników mineralnych jest w zarodku i w cienkiej warstwie komórek tuż pod pokrywą owocu i nasiona.

Tłuszcze roślinne Ze względów zdrowotnych jest zdecydowanie lepsze spożywanie tłuszczów roślinnych niż spożycie tłuszczów zwierzęcych. Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych jest bardzo korzystny, ale również nie zawierają cholesterolu. Tłuszcze roślinne są bogatym źródłem witaminy E i niezbędne w nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA). Kwasy te są jak witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i powinny być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie może produkować ich sam.

3.Warzywa Warzywa są bardzo ważne. Odgrywają ważną rolę w żywieniu. Dostarczają składniki regulujące procesy biologiczne systemu, tym samym znacząco przyczyniając się do utrzymania zdrowia. Niektóre z nich zawierają: Witaminy takie jak C, B, E, F prowitaminę A oraz Minerały z przewagą elementów metalowych Kwasy organiczne, które wpływają na smak warzyw. Cukry są łatwo przyswajalne Fiber, lub celulozy, przyczyniając się do zwiększenia masy żywności i perystaltykę

Owoce Nasza codzienna dieta powinna zawierać dużo owoców, ponieważ są one bogate w minerały, substancje bioaktywne. Ponadto, zawierają dużo witamin. Spożywanie owoców przede wszystkim zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Dodatkowo sprawia, że nasze ciało jest bardziej odporne. Co tak naprawdę przyniosą świeże owoce w naszym ciele?   Jabłka - najbardziej znany owoc, który zapobiega chorobom serca. Dostarczają błonnika, który pomaga w trawieniu pokarmu. Ponadto zawiera witaminę C. Kiwi - zawiera witaminy B, C i E. Ponadto zajmuje się ochroną włókien nerwowych i zapobiega przedwczesnemu proces starzenia się.   Jagody - ochrona naczyń krwionośnych w organizmie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy A i C.   Śliwki - bogate w potas, sód, fosfor i magnez. Rekomendowane są dla ludzi, którzy cierpią na niedobór żelaza w organizmie.   Grapefruit –dobrze wpływa na sylwetkę, niższy poziom złego cholesterolu.

Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, soja Składniki nienasyconych tłuszczów i witaminy E, zawierają również witaminy z grupy B, potasu, wapnia, żelaza i znaczne ilości błonnika. Soja zawiera bardzo mało skrobi i ma bardzo korzystnych substancji odżywczych. Fasola, groch i soczewica zawierają więcej niż 50% węglowodanów, głównie skrobi i około 3% cukrów prostych. Są szczególnie ważne w roślinach strączkowych w diecie wegetariańskiej oraz mają niezbędne aminokwasy które nie mają białko i występują w produktach zbożowych.

Orzechy Zawierają one korzystne kwasy tłuszczowe, białka i błonnika. Większość orzechów jest bogata w witaminę E, magnez, są ważne w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto orzechy zawierają wiele cennych substancji odżywczych, takich jak sterole roślinne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu. Należy pamiętać, że orzechy są wysokie kalorii i powinien być stosowany jako substytut innych produktów, a nie spożywane dodatków

5.Ryby Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera białko, jod, fosfor, potas, wapń i witaminy A i D. Możemy jeść ryby takie jak dorsz, sardynki, makrele, śledzie, sum, szczupak, itd. tłuszcze zawarte w rybach są ważnym składnikiem diety. Ryby są również cennym źródłem wielu składników mineralnych. Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy - poprawiają koncentrację i ułatwiają zdolność zapamiętywania i jasnych faktów.

Jaja Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. Najczęściej spożywane są Polskie jaja kurze, a także kaczek, gęsi i przepiórek. Jaja zawierają też dużo witamin A, D i niektóre witaminy z grupy B Żółtko jest także idealnym źródłem lecytyny-. Poprawa pamięci. Dopuszczalne ilości spożywania jaj -dwa jajka dziennie, pod warunkiem, że limit na ten dzień, inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Drób Dla drobiu, należą między innymi, kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie itp. Są dostawcą cennego białka i dużych dawek witaminy B6, żelaza i witaminy B12 (dwa czynniki tworzenia krwi), cynku, potasu i magnezu. Są więc źródłem substancji niezbędnych do prawidłowego przebiegu metabolizmu, regulacji hormonów i innych ważnych właściwości zdrowotnych.

Wartość energetyczna porcji [250 ml] zawiera 117,50 kalorii 6.Mleko Mleko jest zdrowe gdy pijemy go w wystarczającej ilości. Jednak nadmiar mleka dostarcza organizmowi zbyt dużo białka zwierzęcego, które z kolei przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz miażdżycy. Nadmiar w diecie może pogorszyć naczynia krwionośne zwiększając ryzyko chorób cywilizacyjnych, zmniejszają wchłanianie wapnia i obciążać nerki i wątrobę. Wskazane jest, aby pić go raz w tygodniu. Wartość energetyczna porcji [250 ml] zawiera 117,50 kalorii

Wartość energetyczna porcji [115 g] zawiera 108,10 kalorii Jogurt Jogurt jest doskonałym źródłem wapnia, niezbędny do utrzymania właściwego stanu kości, ale jak każdy produkt mleczny zawiera dużo węglowodanów, więc kiedy jeść zbyt dużo powoduje nadmierny przyrost wagi. Jogurt powinien być ograniczony w naszej diecie i jedzony tylko raz w tygodniu. Wartość energetyczna porcji [115 g] zawiera 108,10 kalorii

Ser Sery, zwłaszcza tradycyjne żółte są świetnym źródłem wapnia, białka i witaminy B12. Jednakże, ser jest również posiadaczem dużej cholesterolu i tłuszczów, w tym szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jedzenie nadmiernych ilości serów sprzyja miażdżycy i otyłości. Ser jest zdrowy, gdy jemy je w nadmiarze, powinien być ograniczony do 1 razu na tydzień.

7.Makaron Makaron zawiera dużo węglowodanów, który jest naukowo odpowiedzialny za magazynowanie tłuszczu. Więc powinniśmy ograniczyć jego zużycie do minimum, ponieważ ma zły wpływ na zdrowie. Wartość energetyczna porcji [100 g] zawiera 318,00 kalorii

Czerwone mięso Te dania zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. Osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przejście do ryb i białych mięs. Dieta zawierająca dużą ilość czerwonego mięsa ma wpływ na rozwój chorób układu krążenia i zwiększa ryzyko raka. Wartość energetyczna 100 g zawiera około 264,00 kcal

Biały chleb Biały chleb ma mało wartości odżywczych, a jednocześnie charakteryzują się z reguły dużą ilość kalorii. Po konsumpcji tych produktów poziom cukru we krwi gwałtowanie wzrasta, powodując większą tendencję do tycia. Biały chleb, w przeciwieństwie do pełnoziarnistego zawiera znacznie mniej celulozy, co jest bardzo ważne, ponieważ jego masa i waga wpływa na rytmiczne ruchy jelit, co zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu w organizmie. Biały chleb jest zatem produktem, który powinien być ograniczony w naszej diecie i powinniśmy jeść go bardzo rzadko. Wartość energetyczna porcji [35 g] zawiera 83,30 kalorii