Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

Czyli o tym czym jest azbest i co zrobić, aby nie był dla nas groźny?
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Co to są drobnoustroje?.
Czyli o tym czym jest azbest i co zrobić, aby nie był dla nas groźny?
Konflikt Serologiczny Oraz Grupy Krwi. Konflikt Serologiczny Do konfliktu tego może dojść gdy matka dziecka ma grupę krwi Rh-, a ojciec Rh+. Jeśli dziecko.
TEMAT: PODSTAWOWE ŹRÓDŁA I SKUTKI ZANIECZYSZCZEŃ ATMOSFERY
Propozycja zajęć z edukacji ekologicznej z wykorzystaniem komputera
OPARZENIA CHEMICZNE.
TERMOCHEMIA.
Opady deszczu.
KWAŚNE DESZCZE.
AZBEST OUT! Czyli o tym, czym jest azbest i co zrobić, aby nie był dla nas groźny?
Azbest w naszej okolicy
Człowiek zmienia środowisko swojego życia.
Uczulenia Inaczej alergia Projekt opracowany przez:
Erupcje wulkanów autor: Andrzej Kozyro klasa 1t.
Naturalne źródła energii w krajach Unii Europejskiej.
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Nowość !!! - Pochłaniacz wilgoci
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
- Znaczenie wody w organizmie człowieka
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Smog.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Woda mineralna.
WODA.
Witamina C Co to jest?.
Choroby wywoływane przez kleszcze
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
PRZYJACIEL LASU. Przyjaciół lasu może być bardzo dużo i wymienię kilku z nich.
Światowy dzień zdrowia 2015
„W świecie mikrobów”.
ZATRUCIA.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
Uzdatnianie wody.
Dziura ozonowa.
1.Konserwanty w pożywieniu
Rodzaje substancji leczniczych
Woda cudem planety Ziemi
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
Sposoby konserwowania żywności
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
JAJKO czy KURA ?.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Zwierzęta wodne Julia Hajduczek klasa II D.
Departament Zrównoważonego Rozwoju Biuro Ochrony Przyrody i Klimatu
Liczby ujemne Czasami liczby bywają mniejsze od zera, np
ARKADIUSZ ŚPIEWLA, 1 BT. Smog – zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami.
Światowy dzień zdrowia 2018
Drzewa Jesienią Imię i nazwisko.
Zapis prezentacji:

Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych

Dlaczego chleb pleśnieje ? Chleb pleśnieje, ponieważ jest w nim dużo substancji chemicznych . Dawniej gdy chleb wypiekano bez dodatków nie pleśniał on, tylko czerstwiał . Chemiczne dodatki zatrzymują proces wysychania wody. Chleb z wodą zmienia się w idealny pokarm dla pleśni .

Czy i dlaczego pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia ? Pleśnie wykorzystywane do dodawania smaku serów nie są niebezpieczne . Lecz pleśń np. na chlebie jest niebezpieczna, ponieważ wydziela dużą ilość toksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia .

Jak długo trwa proces pleśnienia chleba ? Proces pleśnienia chleba trwa od trzech do pięciu dni . W zależności od tego w jakich warunkach jest przechowywany chleb .

Choroby związane z pleśnią Grzyby pleśniowe to jedna z podstawowych grup alergenów inhalacyjnych. Wywołują one reakcje alergiczne w górnych drogach oddechowych .

Jakie warunki sprzyjają powstawaniu pleśni Do powstawania pleśni jest potrzebna wysoka wilgotność oraz odpowiednia temperatura około 16-25 stopni Celsjusza .

Ile występuje rodzajów pleśni Liczbę rodzajów pleśni określa się na około 80000 . Z tego kilkadziesiąt jest mocno alergetyzujących .

Plusy i minusy pleśni Plusy : dodaje smaku do serów pleśniowych. Minusy : jest niebezpieczna dla zdrowia , niszczy pożywienie , może wywołać alergie .