Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych
Dlaczego chleb pleśnieje ? Chleb pleśnieje, ponieważ jest w nim dużo substancji chemicznych . Dawniej gdy chleb wypiekano bez dodatków nie pleśniał on, tylko czerstwiał . Chemiczne dodatki zatrzymują proces wysychania wody. Chleb z wodą zmienia się w idealny pokarm dla pleśni .
Czy i dlaczego pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia ? Pleśnie wykorzystywane do dodawania smaku serów nie są niebezpieczne . Lecz pleśń np. na chlebie jest niebezpieczna, ponieważ wydziela dużą ilość toksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia .
Jak długo trwa proces pleśnienia chleba ? Proces pleśnienia chleba trwa od trzech do pięciu dni . W zależności od tego w jakich warunkach jest przechowywany chleb .
Choroby związane z pleśnią Grzyby pleśniowe to jedna z podstawowych grup alergenów inhalacyjnych. Wywołują one reakcje alergiczne w górnych drogach oddechowych .
Jakie warunki sprzyjają powstawaniu pleśni Do powstawania pleśni jest potrzebna wysoka wilgotność oraz odpowiednia temperatura około 16-25 stopni Celsjusza .
Ile występuje rodzajów pleśni Liczbę rodzajów pleśni określa się na około 80000 . Z tego kilkadziesiąt jest mocno alergetyzujących .
Plusy i minusy pleśni Plusy : dodaje smaku do serów pleśniowych. Minusy : jest niebezpieczna dla zdrowia , niszczy pożywienie , może wywołać alergie .