WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Olimpiada zdrowia.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
czyli W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
ŻYWIENIE PIŁKARZY NOŻNYCH
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Jak żyć zdrowo RaWi86.
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH

Pokarm spożywany przez człowieka pełni trzy podstawowe funkcje : energetyczną budulcową regulującą

Miernikiem wartości odżywczej artykułów żywnościowych jest zawartość podstawowych składników pokarmowych: białek , tłuszczów i węglowodanów oraz składników uzupełniających: witamin i związków mineralnych. Na wartość odżywczą produktów spożywczych wpływają także : strawność, przyswajalność, obróbka technologiczna i kulinarna.

Białka składnik budulcowy (element wszystkich tkanek ustrojowych) niezbędne do utrzymania życia nie mogą być zastąpione innym składnikiem są też źródłem energii – 1g białka = 4kcl

Zapamiętaj! Najbardziej wartościowe białka znajdują się w : mleku i jego przetworach mięsie rybach jajach soi nasionach roślin strączkowych

Tłuszcze największa wartość energetyczna- 1 g tłuszczu = 9 kcal materiał zapasowy dla organizmu źródło energii podtrzymującej wszystkie czynności życiowe organizmu (np. oddychanie, praca serca, trawienie itp.)

Zapamiętaj ! korzystne są tylko te tłuszcze, które zawierają NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to tłuszcze roślinne– oleje oleje zawierają również witaminy A i E a nie zawierają cholesterolu

Węglowodany- cukrowce najbardziej ekonomiczne i najlepiej przyswajalne źródło energii 1 g węglowodanów = 4 kcal odkwaszają organizm

Zapamiętaj! cukrowce proste znajdziesz w owocach i warzywach (uważaj– są łatwo przyswajalne) skrobia– to podstawa żywienia. Szukaj jej w produktach zbożowych i ziemniakach zwróć uwagę na błonnik– nie jest przyswajalny, ale ma duży wpływ na procesy przemiany materii. Szukaj go w pełnoziarnistym chlebie, otrębach, nasionach, warzywach i owocach

Witaminy: regulują przemiany zachodzące we wszystkich komórkach, ich brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób, występują w niewielkich ilościach w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

ZAPAMIĘTAJ! Witamina A - to zdrowa skóra i oczy, znajdziesz ją w przetworach mlecznych, maśle, marchewce i pomidorach. Witaminy grupy B regulują wzrost, wpływają na zdrowie psychiczne, zapobiegają anemii - ich źródłem jest razowe pieczywo, rośliny strączkowe, mięso i produkty zbożowe.

Witamina C - zwiększa odporność organizmu, wpływa na rozwój kości i zębów - szukaj jej w warzywach i owocach - zwłaszcza jagodowych. Witamina D - przeciwdziała krzywicy u dzieci, reguluje stężenie wapnia we krwi - pij mleko, jedz ryby, jajka i masło. Witamina K -podnosi krzepliwość krwi jest w zielonych warzywach i wątrobie.