ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Skład chemiczny żywności – Właściwości białek i ich rola w organizmie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Skutki głodu i niedożywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Białka W diecie człowieka.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Białko.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ENZYMY.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
ABC – zdrowego odżywiania
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska

Pierwsze skojarzenia… Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie ilości białek decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek. Białka są to związki wielkocząsteczkowe zbudowane są z aminokwasów. Istnieje około 20 aminokwasów, a 8 z nich, zwanych niezbędnymi lub egzogennymi, zawartych jest w białku pochodzenia zwierzęcego, które przyjmujemy w pożywieniu. Tylko niektóre produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego zawierają 8 niezbędnych aminokwasów. dlatego też istotna jest różnorodność przyjmowanych pokarmów.

Dzielimy je na…

Występowanie białek Niemal wszystkie produkty zwierzęce zawierają białko, gdyż jest ono składnikiem każdej żywej komórki i tkanki. Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego obfitują w białko na pierwszym miejscu należy wymienić mięso zwierząt lądowych i w mniejszym stopniu zwierząt wodnych. Bardzo istotnym źródłem białka w diecie jest nabiał. Spośród produktów mlecznych dostarczających białka w największej ilości spożywamy mleko i napoje mleczne, sery twarogowe oraz śmietanę. Duże znaczenie mają także jaja.

Występowanie białek Wśród pokarmów roślinnych dostarczających białka na pierwszym miejscu należy wymienić zboża i przetwory zbożowe (pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, żyto, owies, proso i sorgo). Rośliny strączkowe i oleiste są najważniejszym po zbożach roślinnych źródłem białka w diecie człowieka.

Struktura pierwszorzędowa białka Struktura pierwszorzędowa - czyli najniższy poziom organizacji strukturalnej cząsteczki jest wyznaczona przez sekwencję aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym. Szereg aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi nosi nazwę łańcucha polipeptydowego, a ich uszeregowanie w tym łańcuchu określa się jako sekwencję aminokwasową albo strukturę pierwszorzędową białka

Struktura drugorzędowa białka Struktura drugorzędowa - są to typy regularnego ułożenia głównego łańcucha polipeptydowego stabilizowane wiązaniami wodorowymi. Struktura drugorzędowa jest uwarunkowana przede wszystkim właściwościami wiązania peptydowego.

Struktura a -helisy odkryta jako pierwsza, ma kształt cylindra. Ciasno spleciony łańcuch główny polipeptydu tworzy centralną część cylindra, natomiast boczne łańcuchy reszt aminokwasowych wystają na zewnątrz

Struktura b -harmonijki (b -kartki) W odróżnieniu od cylindrycznej struktury a -helisy, cząsteczka polipeptydu przyjmuje kształt, prawie całkowicie rozciągnięty.

Struktura trzeciorzędowa białka Trójwymiarowa, trzeciorzędowa struktura białka powstaje na skutek oddziaływań pomiędzy aminokwasami znajdującymi się w różnych miejscach skręconej, drugorzędowej struktury białka. Trzeciorzędową strukturę białka tworzą wygięcia i pętle łańcucha polipeptydowego, dążącego do takiego ułożenia w przestrzeni, którego utrzymywanie wymaga najmniej energii. Jest ono możliwe dzięki różnym rodzajom wiązań występujących w cząsteczkach białka, m.in.. Wodorowym, jonowym (między bocznymi rodnikami kwasowymi i zasadowymi), estrowym (między grupą –COOH i grupami –OH) i disulfidowym (między grupami –SH), a także siłą Van der Waalsa

Struktura czwartorzędowa białka Jest to przestrzenna budowa białka zbudowanego z kilku łańcuchów polipeptydowych oraz zawierająca struktury niebiałkowe: glikoproteiny – zawierają cukier lipoproteiny – zawierają lipidy nukleoproteiny – zawierają kwas nukleinowy chromoproteiny – zawierają barwnik; np. hemoglobina może przybierać czwartorzędową budowę białka, gdyż poza kilkoma łańcuchami polipeptydowymi posiada jeszcze barwnik - hem. fosfoproteiny – zawierają resztę kwasu fosforowego.

Ciekawostki dotyczące białek… Niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit (upośledzenie wchłaniania) oraz wzrost ryzyka chorób infekcyjnych i niekiedy alergii. Orzechy zawierają dużo białka, są spożywane w zbyt małych ilościach i dlatego nie są postrzegane jako jego ważne źródło. Gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się fatalna w skutkach). Przeciwieństwem takich strat i konsekwencji dla zdrowia człowieka jest tłuszcz, albowiem utrata nawet do 90% tkanki tłuszczowej może mieć tylko nieznaczny wpływ na nasze zdrowie.

Funkcje białek Budulcowa Katalityczna Transportowa Regulatorowa Odpornościowa Lokomotoryczna

Spożycie białka a zdrowie… Niedobór powoduje, np.: - ograniczenia wzrostu oraz rozwoju fizycznego i umysłowego u dzieci, - utrudnienia w gojeniu się ran i oparzeń, - powstawanie obrzęków Niedożywienie białkowe – choroby: - Marasmus - Kwashiorkor Nadmiar powoduje, np..: - przeciążenie pracy nerek i wątroby, - biegunki, odwodnienie, wzrost poziomu amoniaku i mocznika we krwi oraz gorączka - odwapnienie kości, wzrost cholesterolu we krwi - zagrożenie chorobami serca

Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano „drobin życia”. Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Zatem białko nie tylko jest ważne dla chemika, biologa czy innego badacza przyrody, jest ważne dla każdego z nas. Mamy nadzieje, że przedstawione przez nas wiadomości uzmysłowiły jak szeroko pojmowane jest słowo „białka”. Dziękujemy