Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Bez białka nie ma ciałka!.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Dieta w okresie ciąży.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witaminki Przygotowała : Alicja Stencel kl. 2a.
Witamina B.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Witamina A!!! W owocach i warzywach
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
Jak utrzymać formę.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
WITAMINY.
Owoce i warzywa w szkole
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Witaminy! Ruta Katarzyna.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Witaminy. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Zdrowie w żywności Patrycja Pająk

Jakość życia została zdefiniowana jako stan pełnego dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie wyłącznie brak niedomagania lub choroby. Najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości życia jest stan zdrowia. Warunkują go czynniki genetyczne, zachowanie, styl życia, status społeczny, warunki środowiskowe, a głównym czynnikiem wpływającym na stan zdrowia jest sposób odżywiania.

Potrzebne witaminy - to warto wiedzieć ! Witamina A jest jedną z najważniejszych witamin dla funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada za prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto wzmacnia układ immunologiczny. Znajduje się w takich produktach, jak: wątróbka wieprzowa i drobiowa, masło, śmietana, sery żółte i mleko. Duże ilości witaminy A oraz jej prowitaminy – beta-karotenu – są obecne w owocach i warzywach o barwie pomarańczowej, czerwonej oraz zielonej.

Witamina B6 bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. adrenaliny. Jej niedobór przyczynia się do nadpubdliwości nerwowej, może wystąpić również drętwienie rąk i nóg, wypadanie włosów. Witamina B6 znajduje się w: drożdżach, otrębach pszennych, roślinach strączkowych (fasola, groch, soja), orzechach i mięsie wieprzowym.

Witamina C zwiększa odporność naszego organizmu Witamina C zwiększa odporność naszego organizmu. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Niedobór witaminy C może objawiać się krwotokami, zaburzeniami apetytu, zaparciami, biegunką, wybroczynami, krwawieniem z dziąseł oraz anemią. Naturalna witamina C znajduje się w: owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, papryce, pomidorach i warzywach kapustnych.

Witamina E także wzmacnia naszą odporność, wpływa na stan skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu. Znajduje się w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach słonecznika.

Niedobór witaminy B1 prowadzi do choroby beri-beri, zaburzeń ze strony układu nerwowego, zaników mięśniowych, braku apetytu, zaburzeń trawienia, zmniejszenia masy ciała, zmęczenia, problemów z pamięcią, bezsenności i rozdrażnienia, zaburzenia czucia i popędu płciowego.

Niedobór witaminy B2 może przyczyniać się do powstawania zajad, depresji, wystąpienia zapalenia języka, łojotoku, zmian ze strony narządu wzroku i układu nerwowego. Występowanie: Mleko spożywcze, Ser twarogowy półtłusty, Ser podpuszczkowy (tylżycki tłusty)Mięso wieprzowe (szynka surowa)Mięso wołowe (pieczeń wołowa)Wątroba wieprzowa Niedobór witaminy B5 powoduje depresję, zmęczenie i siwienie włosów. Występuje w wątróbka, otręby pszenne, pstrąg, pestki słonecznika, śledź, makrela, camembert, brie, orzechy włoskie

Niedobór witaminy B12 prowadzi natomiast do niedokrwistości złośliwej Niedobór witaminy B12 prowadzi natomiast do niedokrwistości złośliwej. Powoduje on także problemy z pamięcią, stany lękowe, osłabienie mięśni, bóle stawów, problemy z zachowaniem równowagi, bezsenność, obniżenie odporności, objawiające się częstymi przeziębieniami. Występowanie: sery dojrzewające (brie, gouda, edamski), szynka wołowa, cielęcina, wołowina, jaja, ryby (dorsze, mintaje, morszczuki, flądry) ryby (łososie, śledzie, makrele, pstrągi), królik, ryby (szczupaki), wątroby i nerki: wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe

Natomiast brak kwasu foliowego jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej, zapalenia języka i biegunki. Objawy niedoboru witaminy D to także różnego rodzaju bóle. Występuje m. in w: polędwica sopocka, polędwica z indyka, ryby (mintaj, morszczuk, śledzie), owoce (śliwki, brzoskwinie, jabłka, morele)

Skutkiem niewłaściwego odżywiania są choroby cywilizacyjne i choroby dieto-zależne o dużym znaczeniu epidemicznym. Sposób odżywiania jest zróżnicowany zależnie od wieku, stanu zdrowia, preferencji, warunków ekologicznych i statusu społecznego. W każdej sytuacji oprócz składników odżywczych (białko, węglowodany, tłuszcz) niezbędne są biologicznie aktywne składniki żywności, które chronią organizm przed wpływem czynników szkodliwych, wspomagają prawidłowy rozwój młodego organizmu, funkcje fizjologiczne – zwłaszcza organizmu starszego, wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie i opóźniają procesy starzenia. Biologicznie aktywne składniki (przeciwutleniacze, fruktany i fruktooligosacharydy – niektóre o właściwościach prebiotycznych) występują naturalnie szczególnie w produktach roślinnych lub są dodawane do żywności

PAMIĘTAJ ! Posiłki bogate w te witaminy zapewnią nam lepsze samopoczucie i ochronią przed wirusami.