Kuchnia filipińska Wykonanie: Mary Articulo i Marta Witczak kl.Id.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Podstawowe gorące desery
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
N a k r y c i e s t o ł u.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Kuchnia Turecka.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
W restauracji.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia filipińska Wykonanie: Mary Articulo i Marta Witczak kl.Id

Charakterystyczne potrawy filipińskie W Manilii dominuje kuchnia hiszpańska. Można tu dostać pachnącą szafranem paellę, potrawy smażone na smalcu i oliwie, duszoną wołowinę, kurczaka faszerowanego jajkami, kiełbasą i wieprzowiną, oraz inne rodzaje nadziewanego drobiu, a także naj­bardziej charakterystyczne adobo — kwaśny gulasz z mięsa, ryb lub drobiu przyprawiony ogromną ilością czosnku i czarnego pieprzu. Po każdym posiłku należy oczekiwać obfitego deseru. Najsłyn­niejsze są lody filipińskie o bardzo silnych, owocowych zapachach, z wieloma dodatkami, dość zaskakującymi dla europejskiego pod­niebienia — oprócz owoców i orzechów można znaleźć wśród nich kawałki yamu, tj. bogatej w skrobię bulwy podobnej do ziemnia­ka, lub naszych, swojskich kartofli. Filipińczycy lubią słodycze i przepadają za dziwnymi połącze­niami smakowymi. Słodki budyń oblewają ostrym sosem serowym, a solone kacze jajka podają z ciasteczkami z kokosa. Potrawy słodkie występują pod wspólną nazwą kakanin, a wszystkie słod­kie ciasta mają wspólną nazwę bibingka. Podstawą wszystkich ciast jest ryż mielony w młynku, mleko kokosowe, jajka i cukier biały lub brunatny.

Codzienne menu Filipińczyków jest dosyć proste: ryż, ryby, krewetki, duszone jarzyny, rzadziej pieczone mięso z ziemniakami. Robotnicy i urzędnicy Manilii jedzą na śniadanie małą bułeczkę z margaryną i galaretką owocową i piją mocną, czarną, osłodzoną kawę. Mieszkańcy wsi jedzą bardzo wcześnie i pierwszym posiłkiem jest zawsze ryż z gotowaną lub smażoną rybą, pomidory i cebulą, potem herbata imbirowa i ciasto ryżowe. Posiłek południa składa się z czystego wywaru rybnego lub mięsnego, smażonych krewetek, duszonego mięsa z jarzynami i pierożka nadziewanego mięsem i krewetkami skropionego obficie sokiem z kalamansi; jest to odmiana małych owoców cytrusowych. Po posiłku na stępuje sjesta, a po sjeście marienda, tj. czas herbaty i słódyczy Główny posiłek dnia podawany jest między szóstą a siódmą wieczorem, gdy upał zelżeje. Jest to przeważnie pieprzne adabo z do­datkami. Na deser świeże owoce, mleko i czekolada.Na Filipinach obchodzi się bardzo wiele świąt i festynów, uro­czystości religijnych i rodzinnych. Każda z nich jest połączona odświętnymi potrawami. Do takich należy lechon, wieprz pieczo­ny w całości nad ogniem, z sosem z wątroby, a także młoda koza, także pieczona w całości. Filipińczycy piją bardzo mało alkoholu Wprawdzie na wsi wciąż produkuje się miejscowe napitki, którymi są sfermentowane soki z orzecha kokosowego i trzciny cukrowej tuba i basi, a także mocny samogon ryżowy, jednak przeciętny mieszkaniec wysp zadowala się butelką piwa sączoną podczas ca lego wieczoru. Nie tylko potrawy świąteczne pieczone są na dworze.  Tak < wieczorne posiłki często są przygotowywane w ogródku lub nu balkonie. Filipińczycy lubią zapach dymu połączony ze słodko wonią kwiatów, gawędzą, wpatrując się w ogień, i przesiadują leniwie długo w chłodzie nocy, zbierając siły do pracy w upale następnego dnia.

Pierożki filipińskie smażone w głębokim tłuszczu Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 Łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 jajo, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu, 2 łyżki masła. Farsz: ugotowany kurczak, jajko, groszek zielony, sól, pieprz - w oryginale lub dowolny farsz mięsny, grzybowy lub inny. Olej do głębokiego smażenia. Jak przyrządzić? Mięso kurczaka zmielić, dodać jajko i groszek zielony, doprawić. Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody /ok. ½ szkl./, żeby ciasto było wolne /miękkie/. Wałkować grubo /bardzo grubo/. Wyciąć koła. Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Nie tak dokładnie jak w naszych pierogach. Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.

Placek kruchy z jagodami Składniki: Ciasto na tortownice 23 cm: - 15 dkg masła, - 1 jajko, - 30 dkg mąki, - 1 łyżka zimnej wody, - szczypta soli. Jagodowe wypełnienie: - 40 dkg jagód, - 5 dkg cukru. Bita śmietana: - 1 opak. (250 ml) śmietanki 30%, - 2 łyżki cukru pudru.

Jak przyrządzić? Ciasto: 1) Z mąki formujemy stożek z dużym dołkiem pośrodku. Nasypujemy szczyptę soli. Na brzegach kładziemy rozdrobnione masło. Do dołka utworzonego pośrodku wlewamy rozbite jajko i zimną wodę. 2) Jak najszybciej zarabiamy dłońmi ciasto. Wkładamy do lodówki na 40 min. 3) Po tym czasie posypujemy blat mąką. Wyjęte z lodówki ciasto zarabiamy jeszcze raz, aby wszystkie grudki masła połączyły się dobrze z resztą składników. Następnie wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Układamy placek w formie i dokładnie dopasowywujemy, zostawiając dość wysoki rant. Miejsca, które się poprzerywały zalepiamy starannie. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem dno. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. 4) Na ciasto nakładamy ocukrzone jagody. Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 min. Po wyjęciu czekamy, aż całkiem ostygnie. Delikatnie przekładamy na talerz i dekorujemy bitą śmietaną. Przechowujemy do momentu podania w lodówce. Jagodowe wypełnienie: 1) Jagody płuczemy i wyrzucamy wszelkie zanieczyszczenia. Mieszamy je starannie z cukrem i wykładamy na przygotowany placek. Bita śmietana: 1) Śmietankę (słodką) i miskę, w której będziemy ją ubijać schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. Można dłużej. 2) Ubijamy ją mikserem na średnich obrotach. Po 2-3 min. dodajemy cukier puder. Przestajemy ją ubijać, gdy widzimy, że "stoi". Zbyt długie ubijanie może spowodować, że śmietana stanie się częściowo "maślana". Podczas tego zajęcia pilnie obserwujemy zmiany w wyglądzie i konsystencji produktu. Jeśli jest sztywna, nie ulepszamy jej konsystencji dalej.