Kuchnia filipińska Wykonanie: Mary Articulo i Marta Witczak kl.Id
Charakterystyczne potrawy filipińskie W Manilii dominuje kuchnia hiszpańska. Można tu dostać pachnącą szafranem paellę, potrawy smażone na smalcu i oliwie, duszoną wołowinę, kurczaka faszerowanego jajkami, kiełbasą i wieprzowiną, oraz inne rodzaje nadziewanego drobiu, a także najbardziej charakterystyczne adobo — kwaśny gulasz z mięsa, ryb lub drobiu przyprawiony ogromną ilością czosnku i czarnego pieprzu. Po każdym posiłku należy oczekiwać obfitego deseru. Najsłynniejsze są lody filipińskie o bardzo silnych, owocowych zapachach, z wieloma dodatkami, dość zaskakującymi dla europejskiego podniebienia — oprócz owoców i orzechów można znaleźć wśród nich kawałki yamu, tj. bogatej w skrobię bulwy podobnej do ziemniaka, lub naszych, swojskich kartofli. Filipińczycy lubią słodycze i przepadają za dziwnymi połączeniami smakowymi. Słodki budyń oblewają ostrym sosem serowym, a solone kacze jajka podają z ciasteczkami z kokosa. Potrawy słodkie występują pod wspólną nazwą kakanin, a wszystkie słodkie ciasta mają wspólną nazwę bibingka. Podstawą wszystkich ciast jest ryż mielony w młynku, mleko kokosowe, jajka i cukier biały lub brunatny.
Codzienne menu Filipińczyków jest dosyć proste: ryż, ryby, krewetki, duszone jarzyny, rzadziej pieczone mięso z ziemniakami. Robotnicy i urzędnicy Manilii jedzą na śniadanie małą bułeczkę z margaryną i galaretką owocową i piją mocną, czarną, osłodzoną kawę. Mieszkańcy wsi jedzą bardzo wcześnie i pierwszym posiłkiem jest zawsze ryż z gotowaną lub smażoną rybą, pomidory i cebulą, potem herbata imbirowa i ciasto ryżowe. Posiłek południa składa się z czystego wywaru rybnego lub mięsnego, smażonych krewetek, duszonego mięsa z jarzynami i pierożka nadziewanego mięsem i krewetkami skropionego obficie sokiem z kalamansi; jest to odmiana małych owoców cytrusowych. Po posiłku na stępuje sjesta, a po sjeście marienda, tj. czas herbaty i słódyczy Główny posiłek dnia podawany jest między szóstą a siódmą wieczorem, gdy upał zelżeje. Jest to przeważnie pieprzne adabo z dodatkami. Na deser świeże owoce, mleko i czekolada.Na Filipinach obchodzi się bardzo wiele świąt i festynów, uroczystości religijnych i rodzinnych. Każda z nich jest połączona odświętnymi potrawami. Do takich należy lechon, wieprz pieczony w całości nad ogniem, z sosem z wątroby, a także młoda koza, także pieczona w całości. Filipińczycy piją bardzo mało alkoholu Wprawdzie na wsi wciąż produkuje się miejscowe napitki, którymi są sfermentowane soki z orzecha kokosowego i trzciny cukrowej tuba i basi, a także mocny samogon ryżowy, jednak przeciętny mieszkaniec wysp zadowala się butelką piwa sączoną podczas ca lego wieczoru. Nie tylko potrawy świąteczne pieczone są na dworze. Tak < wieczorne posiłki często są przygotowywane w ogródku lub nu balkonie. Filipińczycy lubią zapach dymu połączony ze słodko wonią kwiatów, gawędzą, wpatrując się w ogień, i przesiadują leniwie długo w chłodzie nocy, zbierając siły do pracy w upale następnego dnia.
Pierożki filipińskie smażone w głębokim tłuszczu Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 Łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 jajo, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu, 2 łyżki masła. Farsz: ugotowany kurczak, jajko, groszek zielony, sól, pieprz - w oryginale lub dowolny farsz mięsny, grzybowy lub inny. Olej do głębokiego smażenia. Jak przyrządzić? Mięso kurczaka zmielić, dodać jajko i groszek zielony, doprawić. Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody /ok. ½ szkl./, żeby ciasto było wolne /miękkie/. Wałkować grubo /bardzo grubo/. Wyciąć koła. Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Nie tak dokładnie jak w naszych pierogach. Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.
Placek kruchy z jagodami Składniki: Ciasto na tortownice 23 cm: - 15 dkg masła, - 1 jajko, - 30 dkg mąki, - 1 łyżka zimnej wody, - szczypta soli. Jagodowe wypełnienie: - 40 dkg jagód, - 5 dkg cukru. Bita śmietana: - 1 opak. (250 ml) śmietanki 30%, - 2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić? Ciasto: 1) Z mąki formujemy stożek z dużym dołkiem pośrodku. Nasypujemy szczyptę soli. Na brzegach kładziemy rozdrobnione masło. Do dołka utworzonego pośrodku wlewamy rozbite jajko i zimną wodę. 2) Jak najszybciej zarabiamy dłońmi ciasto. Wkładamy do lodówki na 40 min. 3) Po tym czasie posypujemy blat mąką. Wyjęte z lodówki ciasto zarabiamy jeszcze raz, aby wszystkie grudki masła połączyły się dobrze z resztą składników. Następnie wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Układamy placek w formie i dokładnie dopasowywujemy, zostawiając dość wysoki rant. Miejsca, które się poprzerywały zalepiamy starannie. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem dno. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. 4) Na ciasto nakładamy ocukrzone jagody. Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 min. Po wyjęciu czekamy, aż całkiem ostygnie. Delikatnie przekładamy na talerz i dekorujemy bitą śmietaną. Przechowujemy do momentu podania w lodówce. Jagodowe wypełnienie: 1) Jagody płuczemy i wyrzucamy wszelkie zanieczyszczenia. Mieszamy je starannie z cukrem i wykładamy na przygotowany placek. Bita śmietana: 1) Śmietankę (słodką) i miskę, w której będziemy ją ubijać schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. Można dłużej. 2) Ubijamy ją mikserem na średnich obrotach. Po 2-3 min. dodajemy cukier puder. Przestajemy ją ubijać, gdy widzimy, że "stoi". Zbyt długie ubijanie może spowodować, że śmietana stanie się częściowo "maślana". Podczas tego zajęcia pilnie obserwujemy zmiany w wyglądzie i konsystencji produktu. Jeśli jest sztywna, nie ulepszamy jej konsystencji dalej.