Niezwykłe zamarzanie wody Przygotowały: Paulina Kolano Kamila Piwowarczyk Gimnazjum w Słomnikach im. Kazimierza Wielkiego Pod opieką: mgr Doroty Ciałowicz
Doświadczenie 1 Potrzebna będzie oryginalnie zamknięta plastikowa butelka wody mineralnej niegazowanej. Butelkę należy umieścić w zamrażalniku na około 2 godziny. Potem wyjmujemy butelkę i energicznie uderzamy nią w blat stołu. Woda w butelce zamarzła. Dlaczego?
Obserwacja W butelce po uderzeniu rozpoczęła się krystalizacja wody.
Wnioski Temperatura wody w zamrażalniku spada poniżej 0°C, jednak w butelce nie tworzy się lód. Woda ulega przechłodzeniu poniżej temperatury krzepnięcia i przy uderzeniu butelką rozpoczęła się jej gwałtowna krystalizacja.
Doświadczenie 2 Potrzebujemy 2 pojemniki na lód. Do jednego z nich wlewamy gorącą wodę, a do drugiego zimną. Oba pojemniki umieszczamy w zamrażalniku.
Obserwacja Okazuje się, że w pojemniku z ciepłą wodą proces krzepnięcia zachodzi szybciej niż w tym z zimną wodą.
Wnioski Dzieje się tak, ponieważ gorąca woda szybciej traci ciepło - a poddana dodatkowo niskim temperaturom utrzymuje stałą szybkość krzepnięcia.
Doświadczenie 3 Pojemnik Woda Zamrażarka
Obserwacja i wnioski Lód zajmuje więcej przestrzeni niż woda w stanie ciekłym, więc nie mieści się w pojemniku.
Bibliografia „Wielka Księga Eksperymentów” Antonella Meiani, Wydawnictwo Elżbieta Jarmołkiewicz 2008, str.58 „Neutrino” nr 8 2010, str.15